Francouzská policie a ozbrojené občanské bojůvky fyzicky napadají uprchlíky v Calais

13. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Několik lidí, včetně desetiletého chlapce, bylo napadeno a dvě osoby po útocích skončily v nemocnici s vážnými zraněními na oddělení intenzivní péče

Tým právníků z právního poradenského střediska v uprchlickém táboře v Calais podal u francouzských soudů osm trestních oznámení na policejní brutalitu a pět na příslušníky civilních ozbrojených občanských bojůvek, konstatuje charitativní organizace Care4Calais.

Terčem policejní brutality se stal mj. desetiletý chlapec a třináctiletému chlapci zlomili nohu a nos.

V poslední době dochází k zvýšení brutálních útoků proti uprchlíkům. Za poslední tři týdny bylo zdokumentováno 50 případů. Marianne Humbersot z právního centra v táboře Džungle v Calais varovala, že civilní bojůvky jsou ozbrojené a organizované. Konstatovala: "Jsme tu v Calais svědky stále častějšího porušování lidských práv."

Charitativní organizace Lékaři bez hranic léčí některé oběti. Její pracovníci zaznamenali četná vážná zranění uprchlíků, včetně zlomenin, bodných ran, ran na hlavě a vážných modřin.

Dr. Marlene Malfait, lékařská koordinátorka organizace Lékaři bez hranic v uprchlickém táboře v Calais konstatovala: "Máme nyní v průměru dvanáct vážných zranění týdně."

Clare Moseley z charitativní organizace Care4Calais konstatovala, že provedla pohovor s šestnáctiletým chlapcem, jehož policie bila holemi poté, co mu za zády svázala ruce pouty, a který byl posléze terčem útoků občanské bojůvky.

Dodala: "Tyto nesmírně děsivé případy dokazují, jak naléhavý je tu problém nevyprovokované brutality. Tito uprchlíci sem přišli, protože nemají jinou volbu. Prchají ze strašlivé situace. To, že na ně někteří lidé ještě i tady útopčí, dokazuje naprostou nelidskost."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6573

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2016