Británie: Homosexuální učitel, který musel odejít z křesťanské školy, exceluje ve škole muslimské

15. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Stačila jediná stížnost od "křesťanského" rodiče, aby to skoncovalo s veškerou prací Alexandra Moffata, v jejímž rámci učil ve škole v Birminghamu děti k respektu vůči lidem s jinou sexuální orientací. Čtyřicet rodičů ho nutilo, aby se omluvil a stáhl učebnice, které používal ve svých hodinách. Rodiče hlavně protestovali, že Moffat řekl žákům, že je homosexuál. Měl pocit, že nemůže pokračovat a z křesťanské školy odešel. Dostal však místo jako zástupce ředitele v Parkfield Community School, kde je 98 procent žáků muslimských.

V této škole se 770 žáky 23 národností zahájil Moffat se souhlasem ředitelky program podporující diverzitu, který vítá lidi jakékoliv rasy či náboženství i lesbičky, gaye, bisexuály a transgenderové osoby.

Homosexuální učitel, který vyučuje o právech homosexuálů žáky příslušející k víře, která učí, že homosexualita je hřích, který se v některých zemích trestá smrtí? Muslimští rodiče žáků v této škole přijali, že škola může vyučovat o britských protidiskriminačních zákonech, aniž by to ohrozilo jejich náboženskou víru. Na základě své špatné zkušenosti z předchozí křesťanské školy Moffat pečlivě založil svůj učební program na britském zákoně o rovnosti občanů a věr z roku 2010, systematicky a plně informoval rodiče o tom, co hodlá vyučovat, a pozval je do školy, aby se podívali, jaké bude používat knihy.

Škola má velmi dobrou pověst - 97 procent jedenáctiletých žáků tam loni dosáhlo v matematice a v angličtině úrovně celostátně očekávané pro jejich věk. Proto má podporu muslimských rodičů.

"Všichni vědí, že tady islám respektujeme," řekla ředitelka. "Jeden rodič se mě ptal, jestli smí říkat dítěti opak toho, co se vyučuje ve škole." Řekla jsem mu, že co rodiče říkají dětem doma, to je jejich rozhodnutí, ale je výborné, že děti uslyší oba názory."

Reakce muslimských rodičů byla zpočátku: "Jak si to dovolují? Jak je možné, že vláda schválí takový zákon?" Ale jejich hněv zmizel, když se dověděli, jak škola o homosexualitě vyučuje.

"Pokud se nenaučí ve škole o homosexuálech, lesbičkách a transgenderových občanech ve společnosti, dovědí se o nich ve vnějším světě a budou slyšet názory jako 'to je odporné'. To nechci," řekl jeden muslimský rodič. "Souhlasím," řekl další. Chci, aby to děti slyšely ve škole. Když jsou doma, učíme je, že v naší kultuře není homosexualita dovolena, ale respektujeme lidi, kteří se od nás odlišují, a doufáme, že i oni budou respektovat hranice našeho náboženství."

Nebývalo tomu tak vždycky. Moffat byl teenager, když v roce 1988 konzervativní vláda Margaret Thatcherové zákonem zakázala "úmyslnou reklamu pro homosexualitu" a vyučování "přijatelnosti homosexuality jako rodinného vztahu". Ve Skotsku byl tento zákon zrušen v roce 2000 a v celé Británii v roce 2003, avšak dodnes existuje v britských školách nervozita ohledně toho, co učitelé smějí říkat o homosexualitě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6362

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2016