Polská vláda chce odebrat mezinárodnímu expertu na holocaust státní vyznamenání

14. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Profesor Jan Tomasz Gross z Princeton University má přijít o polské státní vyznamenání, protože poukázal na to, že polští vesničané se účastnili za druhé světové války masakrování židů

Akademici z celého světa se postavili na obranu jednoho z nejvýznamnějších světových odborníků na holocaust poté, co bylo oznámeno, že nová polská vláda mu chce odebrat polské státní vyznamenání, protože poukázal na to, že Poláci se podíleli na nacistických válečných zločinech.

Jan Tomasz Gross, 69, profesor Princetonské univerzity, dostal polské státní vyznamenání v roce 1996. Je hlavně znám pro svou knihu Neighbours (Sousedi) z roku 2001, v níž v děsivých podrobnostech popisuje jak v roce 1941 polští vesničané zmasakrovali až 1600 židovských mužů, žen a dětí. Podle k nihy vznikl posléze film Pokłosie (Následky), který v roce 2012 natočil Władysław Pasikowski.

Gross se narodil v Polsku, ale ze země emigroval v roce 1969 po antisemitské čistce disidentů. Loni v září vydal článek v německém listě Die Welt, v němž kritizoval neochotu východoevropských zemí přijímat uprchlíky a poukazoval na to, že Poláci za druhé světové války zabili více židů než nacistů. Prokurátoři ve Varšavě zahájili proti němu vyšetřování. Zjišťují, zda Gross porušil zákony zakazující pomlouvání Polska.

Mluvčí polské vlády informovala polskou televizi, že vláda obdržela od polských občanů 2000 dopisů požadujících, aby bylo Grossovi státní vyznamenání odebráno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7691

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2016