Je jednodušší vést bezpečnou mediální válku proti Norsku než řešit domácí problémy

Naše děti našim tyranům

11. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

V ČR se někdy dějí neuvěřitelné věci. Podle zpovědi pracovníka jednoho z českých "diagnosťáků" u nich skončil vyděšený kluk, kterého odebrali jeho matce čistě z toho důvodu, že otec s konexemi a nevyřešenými majetkovými spory chtěl manželku vytrestat. Sám jsem před lety zažil, že psychopatický otec, který se se zjevil po dvou letech nezájmu, úspěšně korumpoval pracovnice sociálního odboru, na který matka musela pravidelně docházet, a získával tak veškeré potřebné informace a vyhrožovat tím, že nechá děti soudně přikázat do své péče. Tehdy se to naštěstí nepodařilo. Každopádně v ČR žije v ústavní péči 21 000 dětí, z nichž velká část tam pravděpodobně bude z podobných důvodů. Jenže místo toho, aby čeští politici řešili jejich vlastní problém doma, raději vedou pro zpitomělé publikum hrdinskou mediální válku proti Norsku. Je mnohem snadnější okupovat malé norské velvyslanectví v Praze než řešit skutečný problém. Na to by neměl zapomínat ani Václav Dušek, pokud mu leží na srdci blaho těch dětí...

Už v minulosti, když se kauza dětí paní Michalákové přetřásala, jsem se vyjádřil v tom smyslu, že odebírání dětí z rodin je až to nejzazší možné opatření a musí k němu existovat závažné, jinak neřešitelné důvody. Typicky tehdy, jsou-li děti v rodině týrány. Jinak není takový postup ospravedlnitelný, ať se děje v Norsku nebo v České republice. 

Ale zatímco kvůli nejasnému případu dětí paní Michalákové se v ČR organizují demonstrace a populista Miloš Zeman se snaží vzbuzovat laciný dojem obrany národních zájmů zcela nesmyslnými návrhy na odvolávání velvyslanců, nikdo z těch, kdo se tak úporně perou za práva dětí a rodičů si nevšímají stejného problému v zemi, kterou mají ve své správě. To je přece absurdní a z hlediska politických priorit to nedává žádný smysl. leda by ty priority byly trochu jiné.

Jak to, že nikdo z českých politiků neotevřel kauzu odebírání dětí z rodin zde, v ČR, když je to podle části politické reprezentace tak ožehavé téma? I kdyby byla pravda všechno, co český internet vyprodukoval na téma Barnevernet, pořád jde o nominálně o několik dětí proti tisícům přímo v ČR. Nebo je snad politicky nevhodné otevírat takové téma a raději jít ukazovat svaly před miniaturní velvyslanectví Norska? Na Oslo, paní Müllerová, na Oslo. Udělejme z vlastního problému problém někoho jiného, poperme se za jeho řešení, bojujme. Nemůže se nic stát. 

0
Vytisknout
8240

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016