NATO vyšle do Středozemí hlídku proti pašerákům uprchlíků

11. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

NATO má poprvé zasáhnout do evropské migrační krize. Do východního Středozemí má být okamžitě vyslána námořní hlídka, která má bojovat proti pašerákům uprchlíků. NATO také začne provádět monitorovací a výzvědné operace. Bude sledovat proud uprchlíků a spolupracovat s pobřežními hlídkami v Turecku a v Řecku.

Aliance reagovala na společnou žádost Řecka, Turecka a Německa. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že malá námořní jednotka, vedená Německem, zahájí akce v Egejském moři "bezodkladně".

"Pomůžeme Řecku, Turecku a Evropské unii omezit proud migrantů a uprchlíků a vyřešit velmi náročnou situaci," řekl Stoltenberg. "Nebudeme zastavovat ani vracet uprchlické čluny. NATO bude poskytovat kritické informace a dohled v boji proti pašování lidí a kriminálním sítím."

Řecko a Turecko měly námitky proti cizím lodím operujícím v jejich výsostných vodách, ale Stoltenberg uvedl, že tato překážka byla překonána. Hlídka bude mít zatím jen tři lodě. Stoltenberg uvedl, že několik dalších států nabídlo posily.

"Nyní existuje kriminální syndikát, který tyto ubohé lidi vykořisťuje," řekl americký ministr obrany Ash Carter. "Zaměřit se na ně bude mít velký dopad."

Politikové se obávali, že silná námořní přítomnost v Egejském moři může povzbudit větší počty lidí, aby se vydaly do Evropy, protože bude pravděpodobnější, že lidé budou z potápějících se člunů zachráněni.

Pašeráci uprchlíků v Libyii před časem vysvětlili deníku Guardian, že zvýšená vojenský přítomnost ve Středozemním moři nebude fungovat jako odstrašení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6294

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016