Turecko odmítlo stále šílenější návrhy EU na "řešení uprchlické krize"

10. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Ankara odmítla plán EU, že bude přijímat uprchlíky jen, pokud jim bude cesta přes moře do Evropy blokována

Plány Evropské unie začít přijímat statisíce uprchlíků ročně přímo z Turecka, pokud Ankara zablokuje cestu přes moře do Evropy, odmítl vysoký turecký činitel. Ten varoval před novou "cunami" syrských uprchlíků, která zasáhne Turecko v důsledku ruské a Asadovy ofenzívy proti syrskému městu Aleppo.

Evropská komise mezitím začala požadovat deportaci uprchlíků z evropských zemí do Řecka a do Turecka, do dvou zemí, které nesou největší břemeno uprchlické vlny z Blízkého východu. Návrhy EK zřejmě budou zcela ignorovány, protože soudy zakázaly deportaci uprchlíků do Řecka a do Turecka by mohli být deportováni jen ti uprchlíci, jimž byl odmítnut azyl.

Turecká reakce na plán EU, předložený Holandskem, na přímé přijímání uprchlíků z Turecka pod podmínkou uzavření středozemské cesty a pravděpodobný minimální dopad návrhů z Bruselu dokazují, jak chabá je reakce Evropské unie a jaký zmatek vládne mezi politiky z EU ohledně uprchlické krize.

Holandsko, které v současnosti předsedá Evropské unii, prosazuje plán, podle něhož by některé členské země EU dobrovolně přijímaly až čtvrt milionu uprchlíků ročně z Turecka, ovšem pouze pod podmínkou, že Turecko hermeticky uzavře uprchlickou cestu do Řecka přes Egejské moře.

"Zapomeňte na to," řekl Selim Jenel, turecký velvyslanec u EU. "Je to nepřijatelné. A není to prakticky realizovatelné."

"Pokud Turecko není angažováno a nezačne něco dělat, bude velmi obtížné situaci zvládnout," řekl Dimitris Avramopulos, evropský komisař pro migraci.

Ankara vnímá takové výroky jako důkaz pokrytectví a arogance Evropské unie, vzhledem k tomu, že Turecko už poskytuje útočiště asi 3 milionům Syřanů. EU nyní naléhá na Turecko, aby otevřelo své hranice 70 000 Syřanům prchajícím před boji u města Aleppo, a zároveň požaduje, aby Turecko uzavřelo pro uprchlíky cestu přes moře do Evropy.

"Jsme překvapeni, že Evropané říkají, že máme otevřít hranice pro Syřany z Aleppa, když to děláme už pět let," řekl Jenel. "Vzniká další uprchlická cunami. Jak si s tím poradíme?"

Avramopulos zveřejnil nový plán, podle něhož má EU donutit Turecko a Řecko, aby přijaly uprchlíky z celé Evropy. Podle readmisní dohody s Ankarou z června má Turecko přijmout všechny občany třetích zemí, kteří vstoupili do EU z Turecka.

Ale tato dohoda neplatí pro Syřany, kteří téměř stoprocentně dostanou v EU právo na azyl, a taky asi ne pro Iráčany a Afghánce. Ze 70 000 lidí, kteří přišli během ledna 2016 z Turecka do Řecka, je 90 procent z těchto tří zemí.

Vracení žadatelů o azyl do Řecka z jiných zemí EU je od roku 2011 zakázáno Evropským soudem pro lidská práva v důsledku ponižujících životních podmínek. Avšak Avramopulos požaduje, aby Atény životní podmínky pro uprchlíky zlepšily, a dal jim na to měsíc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7437

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016