EU "vyřeší" uprchlickou krizi tím, že pošle uprchlíky do Řecka

11. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

"Poslat uprchlíky zpět do Řecka? Opravdu, Evropská unie? To je tvé řešení nejhorší uprchlické krize od druhé světové války?" ptá se Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu:

Manažeři v EU chtějí znovu zavést "dublinský systém", podle něhož budou deportovat uprchlíky do první země EU, do níž přišli.

Evropská komise dala Řecku měsíc na to, aby zlepšilo podmínky na svém území pro žadatele o azyl. EU doufá, že pak bude moci do Řecka deportovat uprchlíky z ostatních zemí EU. Zatím to v důsledku špatných podmínek v Řecku Evropský soud pro lidská práva zakazuje.

Ve středu vydala Evropská komise Aténám seznam instrukcí, podle nichž se Řecko musí přizpůsobit evropským normám zacházení s uprchlíky, musí zlepšit životní podmínky pro žadatele o azyl a zreformovat soudní procedury, aby lidé, jimž byl azyl odmítnut, měli možnost se odvolávat. Recepční střediska musejí mít dostatečný počet zaměstnanců, aby mohly řecké úřady zpracovávat více případů, uvedla EK.

Řecko je uprostřed tvrdého programu finančních škrtů. Nezaměstnanost tam dosahuje 25 procent. Varovalo, že vlnu uprchlíků nezvládne. Premiér Alexis Tsipras varoval před snahami proměnit Řecko v "černou schránku" pro uprchlíky.

Na summitu EU, který se má konat 18. a 19. února, bude Evropská unie také řešit selhání relokačního systému kvót. I když EU přijala plán, podle něhož mělo být do jednotlivých členských zemí EU rozděleno z Itálie a z Řecka 160 000 uprchlíků, členské země jich přijaly jen 497.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6541

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016