Analýza: 11,5 procent syrského obyvatelstva bylo usmrceno nebo zraněno

11. 2. 2016

čas čtení 3 minuty
Analýza Syrského střediska pro výzkum politické strategie konstatuje, že v Sýrii bylo usmrceno 470 000 lidí a 45 procent obyvatel bylo vyhnáno ze svých domovů

Národní bohatství Sýrie, infrastruktura a instituce byly "téměř úplně zničeny" "katastrofálním dopadem" téměř pětiletého konfliktu, konstatuje zpráva Syrian Centre for Policy Research (SCPR). Uvádí, že celkem v Sýrii zahynulo 470 000 osob, což je téměř dvojnásobek odhadu OSN z doby před půl druhým rokem. Od té doby OSN se už nepokouší získat statistiky o vraždění v Sýrii.

Celkem bylo podle zprávy usmrceno nebo zraněno 11,5 procent veškerého obyvatelstva. Počet raněných je 1,9 milionu. Průměrná délka života v Sýrii poklesla ze 70 let v roce 2010 na 55,4 v roce 2015. Celkové hospodářské ztráty jsou odhadovány na 225 miliard dolarů.

V současnosti přicházejí vážná varování ohledně největšího syrského města Aleppo, které je ohroženo obklíčením Asadových vojsk za pomoci ruských leteckých úderů. Syrská opozice požaduje naléhavou akci k odstranění utrpení desetitisíců civilistů.

Mezinárodní červený kříž ve středu uvedl, že z města uprchlo 50 000 lidí a naléhavě je zapotřebí jim dodat potraviny a vodu.

V Mnichově se ve čtvrtek mají konat rozhovory mezi americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym a jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Z celkového počtu 470 000 mrtvých jich 400 000 bylo usmrceno násilím a 70 000 zahynulo v důsledku nedostatečných zdravotnických služeb, nedostatku potravin, čisté vody a zničené infrastruktury ve válečných oblastech.

Úmrtnost v Sýrii stoupla z 4,4 na 1000 obyvatel v roce 2010 na 10,9 na 1000 obyvatel v roce 2015.

SPCR, organizace, která provedla výzkum, měla donedávna základnu v Damašku. Výzkum prováděla po celé Sýri. Zpráva se vyhýbá jakékoliv kritice vlády prezidenta Asada a jeho spojenců - Íránu, Hezbollah a Ruska. S výjimkou Islámského státu hovoří jinak jen o "ozbrojených skupinách", které se snaží svrhnout prezidenta Asada. Navzdory neutrálnímu tónu jsou její zjištění šokující.

V atmostéře "násilí, strachu a fanatismu", pokračuje vojenský konflikt za pomoci vydírání, krádeží a pašování. Celá syrská ekonomika se stala "černou dírou". Těžba ropy je dál důležitým finančním zdrojem pro Isis a pro ozbrojené skupiny.

Spotřebitelské ceny vzrostly loni o 53 procent. Avšak ceny ve válečných zónách jsou daleko vyšší než jinde a to zvyšuje zisky pro válečné obchodníky, kteří monopolně ovládají trh v těchto regionech. Asi 13,8 milionů Syřanů přišlo o zdroj své obživy.

Snížení počtu obyvatel Sýrie o 21 procent vysvětluje vlny uprchlíků, které přišly do Turecka a do Evropy. Z domovů bylo celkem vyhnáno 45 procent obyvatelstva, 6,36 milionů v samotné Sýrii a 4 miliony v zahraničí. Zdravotnická péče, školství a příjmy drasticky poklesly. Chudoba vzrostla jen v roce 2015 o 85 procent.

Zpráva zaznamenává, že svět začíná vnímat obrovské rozměry této krize jen nesmírně pomalu. "Navzdory tomu, že Syřané trpí už pětlet, globální pozornost vůči lidským právům a jejich důstojnosti se zvýšila teprve, když krize začala mít přímý dopad na společnosti rozvinutých zemí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5921

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016