Soros: Putinovým cílem je rozbít Evropskou unii

11. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Cílem Vladimíra Putina je rozbít Evropskou unii a nejlepším způsobem, jak to udělat, je zaplavit Evropu syrskými uprchlíky, argumentuje finančník George Soros v článku, který zveřejnil Project Syndicate. Ruská letadla nyní bombardováním nutí Syřany utíkat ve stále větších počtech ze své země.

Putin je nadaný taktik, ale neumí myslet strategicky. Jeho intervence v Sýrii byla zpočátku strategickou chybou, protože vyvolala jeho konflikt s Tureckem, který má záporné dopady pro obě strany. Avšak jakmile si Putin uvědomil, že může urychlit rozklad Evropské unie, začal toho okamžitě využívat. Jeho technikou je vždycky mlžit, že spolupracuje se Západem, totéž dělal na Ukrajině.

Západ by měl Putina poměřovat jeho činy, nikoliv jeho slovy. Je to závod o čas: zda se dřív rozpadne Putinovo Rusko nebo EU.

Putinův režim čelí v roce 2017 bankrotu. tehdy totiž bude nutno splatit většinu jeho zahraničních dluhů. Putinova popularita je založená na podmínce, že musí být schopen zajistit sociální stabilitu a pomalu rostoucí životní úroveň. Západní sankce a klesající cena ropy znamenají, že jeho režim selže v obou případech.

Nejefektivnějším způsobem jak zabránit rozkladu Putinova režimu je způsobit, aby se Evropská unie rozpadla ještě dříve. Rozpadlá Evropská unie nebude moci dál prodlužovat protiruské sankce. Putin bude mít z rozdělení Evropy velký hospodářský prospěch.

V současnosti opravdu hrozí Evropské unii rozklad. Čelí asi šesti krizím najednou a to je příliš mnoho. Jak Merkelová správně předpověděla, migrační krize a její neřešení má schopnost EU zničit.

Islámský stát se naučil využívat slabosti západní civilizace - totiž jejího strachu ze smrti. Vyvoláváním islamofobie na Západě se snaží přesvědčit mladé muslimy, že není jiná alternativa než páchat terorismus. Jakmile Západ tuto strategii pochopí, je lehká protilátka: nechovejme se tak, jak chtějí naši nepřátelé, abychom se chovali. Daleko horší je hrozba od Putina. V první řadě je ale nutno ji alespoň rozpoznat.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8651

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016