Ultrapravice je připravena zneužít nezaměstnanosti a vybičovávané nenávisti k muslimům k převzetí moci

11. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Minulá hospodářská krize neskončila a nová se zřejmě blíží. Evropané zažívají dlouhá léta nezaměstnanosti a škrtů ve státních službách. Rozklad Sýrie vyslal vlnu lidského zoufalství až do Evropy. Posiluje to populistické, protiimigrační strany, od Švédska po Francii, od Řecka po Holandsko. Bývalý řecký ministr financí Janis Varoufakis varuje, že Evropa se vrací do třicátých let dvacátého století - měli bychom mu naslouchat, konstatuje Owen Jones v deníku Guardian.

Vlády mají dnes velmi malé možnosti jak jednat, dojde-li k nové hluboké finanční krizi. V eurozóně, kde členství v jednotné měně omezuje manévrovací možnosti, znamenaly roky škrtů rozsáhlou sociální a ekonomickou devastaci - každý desátý občan nemá práci. Zvlášť těžké je to pro mladé lidi: V Itálii dosahuje nezaměstnanost mladých lidí téměř 38 procent, ve Francii více než 25 procent, v Řecku a ve Španělsku téměř 50 procent. "Univerzitní absolventy bez budoucnosti" - jak je charakterizuje Paul Mason - najdete po celém kontinentu. Chudoba se stala osudem pro stále větší počty Evropanů. Oxfam zjistil, že v roce 2013 žilo v Evropě ve srovnání s rokem 2009 o 7,5 milionu Evropanů více v podmínkách "vážné hmotné deprivace".

A nyní se hospodářská krize z roku 2008 navrací, Globální růst je závislý na zpomalující se čínské ekonomice. Rostou obavy z americké recese, slábnoucí evropské průmyslové produkce a úvěrové krize evropských bank.

Evropská ultrapravice je na to připravena. Zneužívá zoufalství hospodářské krize a odporu proti uprchlíkům, prchajícím před násilím na Blízkém východě. Tam, kde bývali terčem nenávisti židé, se jimi dnes stali muslimové. Ve Francii sílí postavení Marine Le Penové, ve Švédsku mají ultrapravicoví Švédští demokraté - strana neonacistického původu - podporu téměř 20 procent obyvatelstva. Ve Finsku, postiženém recesí, je už ultrapravicová Strana Finů ve vládě. V Itálii sílí podpora Severní Ligy, její šéf Lica Zaia požaduje likvidaci romských usedlostí a chce vyhostit africké imigranty. V Rakousku zaznamenala rekordní podporu ultrapravicová Strana svobody. V Holandsku zřejmě ve volbách zvítězí ultrapravicová strana Geerta Wilderse. V krizí zničeném Řecku uprchlíky terorizuje neonacistická strana Zlatý úsvit. I v Německu roste podpora ultrapravicové, populistické Alternative fuer Deutschland.

Owen Jones se domnívá, že dobrým příkladem jak proti tomu bojovat je španělská strana Podemos. Evropská levice by se měla probudit a zorganizovat se, míní autor. Historie Evropy je vážným varováním. Je načase se připravovat, a to rychle.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6531

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016