Vnitřní dialog generace Y

#Lajk a sdílím

11. 2. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 6 minut

Ta druhá: Koukám, že jsi zase na fcb dala epic story jako Feri. Mně přijde, že v poslední době je těchto věcí děsně moc. Kdekdo komentuje kdeco. Kde jsou ty časy, kdy lidé postovali co měli k obědu. Všichni se vyjadřují ke všemu. Jestli čekáš, že o tom lidé začnou víc přemýšlet, tak to jsi na omylu. Lidé akorát více plkají ve virtuálním prostoru. Když se chci něco dozvědět, tak si přečtu noviny. Když chci zná názor kamaráda, tak se ho zeptám. Otravuje mě, když na své zdi vidím názory lidí, které ani neznám, jen proto, že ho zná někdo z mých přátel. Sama jsem z toho taková trochu zmatená. To není, že by mě ty věci nezajímaly. Jen mi poslední dobou přijde, že je tím FB trochu přehlcený. Strašně nerada se nechávám poučovat. A poslední dobou mám pocit, že mě fcb poučuje proti mé vůli. Není to špatné, že lidé píší. Spíše mě štve, že s tou situací nemůžu nic dělat. Už mě nebaví to jen číst na fcb.

Ta první: Jasně, chceme zpátky koťátka, selfíčka, “jsem uvařil”...

Ta druhá: To jsem si dělala srandu, ty mě také štvou. Víš, já jsem třeba přemýšlela se přihlásit na skupinu opačného názoru, a psát na zeď tam. Jako vystoupit z té bubliny, kterou tvoří tvoji přátelé s podobnými názory, a začít bojovat na poli, kde je proti čemu bojovat. Ale kdo má žaludek se každý den otravovat s těmito příspěvky a muset je číst? A to je právě ta bublina mi přijde. Když se ti ani na FB nechce věnovat číst jiné příspěvky, co pak uděláš ve skutečnosti?

Ta první: To já se spíše bojím, že pokud bych tam psala, tak mě někde najdou a zbijou, zabijou, a tak... Ještě ale k tomu postování. Víš, já jsem nedávno přemýšlela, proč mám tak ráda Ziburu a Feriho. Přestože třeba jeden se tedy angažuje v politice, ale nic pořádného vcelku neudělali. Teď myslím jako ve stylu odhalili korupční skandál, zachránili kočičku z hořících plamenů, postavili domov důchodců, a pod. A to je proto, že jsou to silné osobnosti, které dokázali zpopularizovat druhý názor. Postavit se veřejně do opozice Konvičky, Bloku proti Islámu, atd atd. Svojí osobností, ne každý to totiž dokáže, prosazují názory té strany, která poslední dobou není moc slyšet. Je tam trochu nějakého popularizmu, ale v tom dobrém slova smyslu, dokáží ty lidi táhnout. Najednou ti “sluníčkáři”, mají někoho komu lajkovat statusy, s kým se ztotožnit. Najednou tady ale vyvstali tito dva týpci, kteří dokážou ty mladší lidi táhnout. Vědí jak na ně. Když k nim promluví Pánek, Sokol, největší borec papež František... nezasáhne je to tolik, jako nějaký vtipný Feri s velkým hárem a velkým srdcem.

On: Tak já vám povím, že mě fcb už vůbec nebaví. Když to otevřu, čekám zajímavé události, fotky, nějakou srandu. Místo toho narážím na hromadu pochybných článků z ještě pochybnějších zdrojů. Dle kterých předpokládám, že každý druhý na ulici je imigrant.Všude je to jen o imigrantech. Jeden je blbej sluníčkář, druhý je zlý nácek. Poslanci si přidali pár táců navíc. No a? Pokud to někomu vadí, tak se má líp učit. Není to dlouho, co se to tady hemžilo občanskou válkou, cikány, atd atd. Ha, už rok jsem o nich nic neviděl. Ti se teda museli zklidnit. Teď chodí všichni přes týden do školy, do práce, v sobotu pomáhat v domově důchodů a v neděli do kostela. Nebo snad vymřeli? Či to zase bylo jen vyhrocené. Asi jo. Prostě, nevím jak to říct, ale chybí mi statusy jak se kdo picnul, co máte k obědu, že venku sněží a fotky roztomilých koťátek.

Ta první: V tom Ti rozumím, ale stejně se mi líbí, že se teď šíří sluníčkový statusy, je to takové vyváženější. Už to není jen že hejtři ovládají internet, ale už tady máme i tu “dobrou stranu”, která na tom pracuje. Protože za tím verbováním na fcb je opravdu strašná síla. Vždyť ti mladí, kteří jsou dnes jen na internetu, nepodívají ven, nepřečtou si ani zprávy v novinách, už se ani nepodívají na televizi. Ale přesně jak jsi říkal, objevují se jim tam články, které si poté co 4krát refreshují obrazovku a není tam nic nového, přečtou, protože mají několik stovku lajků a nemají co dělat.Tak to lajknou taky, věří tomu, a posílají dál. A jeho nejlepší kámoš, holka která ho balí, vidí ten lajk, bez rozmyslu kliknou, a už se to hrne. Bez vlastního přemýšlení přebírají ten názor z internetu, protože jim byl tak pohodlně dodán. Žádné nutné přemýšlení, žádné závazky, žádná práce. Tyto odporné skupiny pak jen masírují své členy dalšími nenávistnými posty. Takže proto říkám, že se mi líbí, když teď lidé veřejně vyjadřují podporu uprchlíkům, pomoci uprchlíkům, Klinice, … Za prvé se to může dostat i k těm mladým sedícím za facebookem, a za druhé je důležité ukázat té druhé straně, že se zastrašit nenecháme, a že jejich názor rozhodně nesdílí celá Česká republika.

On: Zakládám skupinu “Chceme zpátky koťátka”

Ta první: Like

Ta druhá: Sdílím

0
Vytisknout
8483

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016