Britský konzervativní ministr zdravotnictví vyvolal ostrý konflikt s lékaři

12. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Poté, co ve své funkci jako ministr kultury rozzuřil konzervativní britský politik Jeremy Hunt snad všechny britské pracovníky v kultuře, nyní Hunt ve své funkci britského ministra zdravotnictví vyvolal obrovský konflikt s desetitisíci mladých lékařů v britském státním zdravotnictví. Jádrem sporu je rozhodnutí britské vlády posílit práci britských nemocnic i o víkendech, jenže zatímco vláda lékaře nutí, aby o víkendech pracovali, není na to ochotna poskytnout žádné další finance. Lékaři se hájí, že už o víkendech pracují, ale že zvyšováním dalšího pracovního tlaku na ně bez poskytnutí potřebných finančních prostředků vláda způsobí naprosté přepracování lékařů a ohrozí tím pacienty.

Konflikt se táhne řadu měsíců a britští lékaři nyní kvůli němu poprvé po čtyřiceti letech stávkovali. Ministr Hunt se však ani stávkou nenechal přesvědčit a ve čtvrtek, po středeční protestní stávce lékařů oznámil, že novou pracovní smlouvu mladým britským lékařům ministerstvo prostě vnutí.

Jeho rozhodnutí vyvolalo novou vlnu zuřivosti a deprese mezi 45 000 britskými mladými lékaři v Anglii. (Skotská vláda oznámila, že Huntův kontrakt se ve Skotsku, kde je zdravotnictví decentralizováno a je v pravomoci skotské vlády, používat nebude.) Odborníci varují, že rozhodnutí britského konzervativního ministerstva zdravotnictví vážně zhorší nedostatek lékařů v anglických nemocnicích. Lékaři odtamtud totiž prchají do Skotska, anebo rovnou do zahraničí, především do Austrálie.

British Medical Association, odborový svaz britských lékařů, zvažuje další stávky. Pro stávky hlasovalo 98 procent mladých lékařů, jichž se nová pracovní smlouva, kterou jim chce ministr vnutit, týká.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5327

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016