Ve východní Evropě se šíří prasečí chřipka

9. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Na Ukrajině je nyní hospitalizováno 3000 lidí denně s virem H1N1. Vědci zkoumají, proč virus útočí nejvíce na mladé lidi.

Letos v zimě usmrtila prasečí chřipka na Ukrajině 183 osob a šíří se nyní rychle po východní Evropě a po Blízkém východě. V Rusku na prasečí chřipku zemřelo 107 lidí, v Arménii 18 a 10 v Gruzii. V Íránu zemřelo 112 osob a desítky dalších v oblastech Sýrie a Iráku, které okupuje Islámský stát.

I v Evropské unii se objevilo množství vážných infekcí virem H1N1. Celá řada případů skončila v intenzivní péči. Tento virus ohrožuje především zdravé lidi mladší 65 let. Příznaky jsou podobné obyčejné chřipce: horečká, únava, kašel a bolení v krku, ale nemoc vede rychle k zápalu plic, pokud zůstane neléčena. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí odhaduje, že při globální pandemii H1N1 v letech 2009-10 zemřelo celosvětově 284 000 osob.

Očkování a zbytková imunita udržela virus pod kontrolou. Experti nyní zkoumají, proč je nejnovější epidemie tak agresivní. Virus se nijak výrazněji nezměnil.

Existující vakcína na Západě poskytuje vůči tomuto viru ochranu, avšak na Ukrajině bylo z tamějších 45 milionů lidí očkováno jen asi jedno procento obyvatelstva.

Na východě Ukrajiny na válkou zničeném území je ještě omezenější lékařská péče. Kremlem podporovaní vzbouřenci vyhostili ze svého území mezinárodní humanitární organizace a těžké boje zničily většinu zdravotnické infrastruktury.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8717

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016