Je Británie rasistická?

9. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


V pondělí vysílal televizní okruh pro mladé lidi BBC3 zajímavý dokument s názvem "Je Británie rasistická?" Tři čtvrtiny Britů tvrdí, že nejsou rasisti, ale jaká je realita? Počet násilných i verbálních útoků proti židům a muslimům v Británii vzrůstá.

Přitom, jak moderátorka pořadu Mona Chalabi upozornila, na běžné každodenní urážky si lidé policii vůbec nestěžují, spíš nad nimi pokrčí rameny.

Dokumentární film obsahoval řadu zajímavých experimentů: použil k tomu mladého žida, absolventa oxfordské univerzity, mladou muslimskou ženu s šátkem na hlavě, ale s odhalenou tváří, mladou muslimskou ženu úplně zahalenou od hlavy k patě a mladého anglického černocha.

Jedním z experimentů bylo rozdávání (babišovských) koblih kolemjdoucím na ulici zadarmo. Od mladé dívky v šátku s nezahalenou tváří si lidé vzali všechny koblihy, které kolemjdoucím hlasitě nabízela, za pouhé tři minuty. Od mladého bělošského žida za šest minut, nejdéle trvalo rozdat koblihy zadarmo dívce zcela zahalené v nikábu, totiž osm minut.

V jiném experimentu procházeli testovaní mladí lidé obchody na londýnské Oxford Street. Mladého židovského bělocha žádný bezpečák nikdy nešacoval, ani mladou dívku bez zahalené tváře v šátku, ale mladého britského černocha šacovali v obchodech šestkrát.

Jak dívka se zahalenou tváří, tak mladý černoch často jen při procházení městem zaznamenávají nenávistné hudrování od kolemjdoucích: "Vrať se do své země!" "Kam se mám vrátit," namítá mladý černoch s rodilým anglickým přízvukem. "Já jsem se tady narodil."

Lze lidi odnaučit jejich podprahovým předsudkům?

Podrobnosti ZDE, samotný pořad je k dispozici bohužel jen v Británii.

0
Vytisknout
8057

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016