Oxymóron ministryně školství

Proti totalitě, primitivismu a násilí je nutno bojovat i vzděláváním

8. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Je chvályhodné, že se ministryně školství Kateřina Valachová připojila k výzvě Idealistů, platformy mladých sociálních demokratů. Ministryně přímo prohlásila, že "jako matka dvou dětí nechce, aby vyrůstaly ve společnosti, kde se podobné útoky dějí s tichým souhlasem většiny společnosti". To je jistě v pořádku, každý český politik, který se otevřeně zasazuje za základní demokratické principy a zároveň bojuje proti projevům dogmatických tendencí stále živých v české posttototalitní mentalitě, plní službu veřejnosti. Byť by to mělo být samozřejmostí, není tomu tak a proto i taková "banalita" zasluhuje pozornost.

Kateřina Valachová by si ale měla uvědomit, že její děti vyrostou do společnosti, která tiše netoleruje násilí, jedině tehdy, pokud je samy základním principům demokracie naučíme, pokud budou rozumět tomu, proč je nutné za demokracii a za nezadatelná práva člověka bojovat. Zdá se, že v tom paní ministryně nemá úplně jasno. Výukový materiál Vysokého komisaře OSN pro uprchlictví, o němž se Miloš Zeman vyjádřil jako o "idiotském" a "bolševickém"odmítla ministryně školství podpořit s tím, že "uprchlické krize je velmi složitá a vážná věc pro dospělé a v žádném případě nedovolí, aby tímto způsobem byly strašeny nebo zatahovány do celospolečenské vážné debaty děti". WTF, chtělo by se říct?

Uvažování toho typu, že "děti nelze zatahovat do celospolečenských diskusí", poukazuje na tutéž posttotalitní mentalitu, která omezuje přístup k informacím, rozhodnutí dává do rukou vyvolených a uvažuje o občanech jako nesvéprávných jednotkách určených ke "správě". Paní ministryně si bude muset vybrat. Buď chce, aby její děti vyrůstaly do demokratické společnosti, ipso facto aby ji spoluvytvářely. Bude jim tedy muset dát příležitost se to naučit. Nebo nechce děti "zatahovat do celospolečenských diskusí" a tím pádem z nich chce vychovávat potenciální oběti manipulace. Vzhledem k tomu, jaký post Kateřina Valachová zastává, by bylo dobré, kdyby si v tomto směru udělala jasno.

0
Vytisknout
6841

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016