Letecké údery zasáhly nemocnici v Sýrii

10. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Letecké údery zasáhly nemocnici v Sýrii v okresu Dara'a, kterou podporuje organizace Lékaři bez hranic. Usmrtily tři lidi a zranily nejméně šest, včetně zdravotní sestry, uvádí organizace Lékaři bez hranic.

K leteckému úderu na polní nemocnici Tafas asi 12 km od jordánské hranice došlo v noci 5. února. Částečně úder vyřadil budovu nemocnice z provozu a vyřadil také silně používanou službu sanitek. 20 000 obyvatel města v hrůze před leteckými údery uprchlo do krajiny mimo město.

"Byl jsem na cestě do nemocnice, abych pomáhal přijímat lidi, kteří byli zraněni při leteckých úderech," říká jeden nemocniční zaměstnanec. "Ale jakmile jsem dorazil do nemocnice, byl jsem sám zraněn. Stalo se to velmi rychle. Viděl jsem explozi, pak záblesk světla a pak jsem na pět minut ztratil vědomí. Moji kolegové viděli, jak ležím na zemi a krvácím a rychle mě odvezli dovnitř. Na ruce a na noze mě zranil šrapnel."

Od začátku letošního roku bylo zasaženo v Sýrii leteckými údery 13 zdravotnických zařízení, takže už nemocnice a kliniky nejsou místem, kde by se pacienti mohli uzdravovat v bezpečíá.

Organizace Lékaři bez hranic požaduje ochranu civilních životů a respekt pro zdravotnická zařízení od všech stran konfliktu. Zdůrazňuje, že opakované útoky na zdravotnická zařízení jsou flagrantním porušením mezinárodního práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7177

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016