Peter Sutherland, OSN: Evropa musí přijmout uprchlíky a rozdělit si je rovnou měrou

9. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Peter Sutherland, mimořádný vyslanec OSN pro migraci: Je jasné, že v důsledku zhoršené situace v Sýrii, po zintenzivnění útoků na Aleppo, kde dochází, jak se dovídám, k obklíčení Aleppa, vznikají nové a podstatné proudy uprchlíků ze Sýrie. A to zřejmě bude pokračovat. Problém se tedy zhoršuje, nezlepšuje se."

Moderátorka rozhlasu BBC, pondělí poledne, pořad The World at One: Co by podle vás v této krizi měly dělat turecké úřady?

Peter Sutherland: Úřady ve všech frontových státech mají tutéž odpovědnost, jakou má i celý svět, totiž poskytnout útočiště těm uprchlíkům, kteří prchají před útlakem, což jsou právě Syřané. Potíž ovšem je, že frontové státy nesou obrovské břemeno. Ve srovnání se všemi ostatními státy. Jsou to především, Libanon, Jordánsko a Turecko. Zejména Turecko, kde je 2,5 milionu uprchlíků. Je to velké břemeno. Myslím, že londýnská konference o Sýrii z minulého týdne poskutne určitou pomoc. A paní Merkelová doufejme vyjednává dokončení dohody mezi Tureckem a Evropskou unií. To může situaci zlepšit. Avšak bezprostřední reakcí musí být poskytnout útočiště těm lidem, kteří prchají před pronásledováním.

Moderátorka: Jestliže není Turecko schopno přijmout další uprchlíky, a tamější vláda říká, že otevře hranice pouze v případě mimořádné krize, myslíte si, že by měla Evropská unie přijmout více uprchlíků?

Peter Sutherland: Od samého začátku to samozřejmě platí pro Evropany. Bohužel máme v současnosti situaci, kdy frontové státy v Evropské unii, zejména Řecko, nesou příliš velké břemeno, ve srovnání se všemi ostatními státy. Musí vzniknout společné rozhodnutí po celé Evropské unii pro přijetí uprchlíků. Jinak skončíme v situaci, kdy frontové státy uvnitř EU i mimo ni ponesou nepřiměřeně velké břemeno a obrovské uprchlické tábory.

Moderátorka: A co zkoumat příčiny odchodu lidí z Aleppa? Někteří lidé obviňují ruské letecké údery.

Peter Sutherland: Nemyslím, že jsem kvalifikován pro to, abych se mohl vyjádřit k tomu, kdo je primárně odpovědný za tuto situaci. Zjevně musí být problém Sýrie vyřešen, avšak lidé to říkají už dlouhá léta. V Sýrii bylo vyhnáno ze svých domovů 11 milionů lidí. To je děsivá, šokující situace, pokud jde o lidskou důstojnost jednotlivých lidských bytostí. A další a další Syřané se budou snažit utéci, pokud konflikt nebude vyřešen.

Zdroj v angličtině (audio) ZDE

0
Vytisknout
6359

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016