Human Rights Watch: Strach a nenávist vůči uprchlíkům v Evropě - neměli bychom se stydět?

9. 2. 2016

čas čtení 7 minut

Po roce, během něhož se reakce Evropy na vlnu uprchlíků na člunech proměnila z vysoce neefektivní na opravdu děsivou, se situace v roce 2016 ještě zhoršila. Vedoucí politikové v Evropské unii se chovají stále hysteričtěji, návrhy politické strategie jsou stále šílenější a rozšířily se pochmurné předpovědi o rozkladu samotné Evropské unie, píše ve své analýze Judith Sutherland z organizace Human Rights Watch. Článek vydala tisková kancelář Reuters.

Přes moře do Evropy přišel loni milion žadatelů o azyl a migrantů a více než 65 000 lidí překročilo Středozemní moře letos v lednu. Ty počty jsou vysoké, avšak zvládnutelné, kdyby nebylo zoufalého selhání kolektivního vedení Evropské unie, kdy evropské vlády navrhují různé strašlivé nápady jeden za druhým při panikářských pokusech za každou cenu proud uprchlíků zastavit.

Špatný nápad č. 1: Plaťme Turecku, aby si uprchlíky udržovalo na svém území. Koncem loňského roku rozhodla EU, že poskytne Turecku 3 miliardy euro na zlepšení podmínek pro 2-3 miliony syrských uprchlíků, kteří tam žijí. Oplátkou za ty peníze mělo Turecko zabránit lidem, aby nastupovali do člunů do Evropy. Tato dohoda by mohla vést k důležitému zlepšení života mnohých lidí, zejména, pokud Turecko splní svůj příslib a poskytne syrským uprchlíkům právo pracovat, avšak je to také riskantní. Samozřejmě je rozumné a logické, aby EU poskytla silnou podporu pro země prvního azylu, které se zoufale snaží zvládnout obrovské počty uprchlíků, které hostí na svém území.

Avšak Turecko nyní začalo uzavírat své hranice se Sýrii a vytlačovat lidí zpět do syrských válečných zón. Tvrdé potlačování odchodu do Evropy by znamenalo hrubé porušování lidských práv.

Zatím dohoda s EU nefunguje, protože na řecké ostrovy dál každý den přichází dalších 2000 lidí, a to v tom nejhorším zimním počasí.

Nyní navrhl šéf jedné z politických stran v holandské koalici, aby země EU souhlasily, že přijmou z Turecka statisíce Syřanů ročně, pokud Turecko bude souhlasit, že automaticky bude přijímat všechny uprchlíky, kteří se přeplaví do Řecka přes Egejské moře. Takové rozhodnutí by byli ilegální podle zákona EU i podle mezinárodního práva. Turecko nemá funkční azylový systém ani neposkytuje efektivní ochranu: představte si, že se budou vyčerpaní lidé, přijíždějící na řecké ostrovy, zatýkat, budou se ignorovat jejich prosby o azyl a pomoc a budou se odvážet zpět do Turecka.

Špatný nápad č. 2: Ať uprchlíci uvíznou v Řecku. Od minulého podzimu stavějí země podél cesty z Řecka pohraniční ploty a periodicky uzavírají své hranice téměř všem uprchlíkům s výjimkou jen hrstky národností. Nyní navrhuje Slovinsko, aby byla řecko-makedonská hranice v podstatě zcela uzavřena a Belgie prosazuje obrovská vazební střediska na řecké straně hranice. Evropská komise právě dala Řecku tři měsíce na to, aby zavedlo pohraniční kontroly a zabránilo lidem v cestě do zahraničí - jinak Řecko riskuje, že bude vyhozeno z Schengenu.

To vypadá, jako když byste hodili všechno, co máte v ložnici, do přístěnku a řekli, že máte uklizeno. Až na to, že jde o lidské bytosti.

Všichni vědí, že řecký azylový systém je v chaosu, že většina žadatelů o azyl v Řecku nedostane ani přístřeší, ani jakoukoliv pomoc a že Řecko samotné je v hluboké hospodářské krizi. Právě proto mnoho domácích soudů v Evropě zablokovalo snahy deportovat žadatele o azyl zpět do Řecka podle tzv. dublinského předpisu EU, který zdůrazňuje odpovědnost za uprchlíky, kterou má první vstupní země Evropské unie. Řecko udělalo hodně věcí špatně, avšak zavřít statisíce lidí do Řecka vyvolá humanitární katastrofu v zemi, která si s ní neporadí. Kromě toho si lidé najdou jiné cesty ve snaze najít severněji efektivnější ochranu.

Jediným způsobm jak zvládnout migrační a uprchlické proudy je prostřednictvím uspořádaného, kolektivního přístupu, který plně respektuje práva migrantů a žadatelů o azyl. Plán na rozdělování uprchlíků do jednotlivých zemí EU podle kvót, který schválila Rada EU loni, podle něhož měli uprchlíci být přesunuti ven z Itálie a z Řecka, by byl dobrý začátek, kdyby ho členské země EU začaly seriozně realizovat.

Špatný nápad č. 3: Znepříjemnit život lidem, kteří se do Evropy dostanou. Dánsko právě schválilo zákon, který mu umožňuje konfiskovat od uprchlíků cennosti v hodnotě nad 1340 euro a odložit právo na sjednocování rodin na tři roky. Maďarsko uprchlíky vězní a stíhá za údajný neschválený přístup na jeho území. Velká Británie drsně snížila sociální podporu pro žadatele o azyl - mnozí z nichž jsou naprosto závislí na vládní finanční pomoci, protože mají zakázáno pracovat. Švédsko a Německo se chystají omezit právo na sjednocování rodin.

Nejenže se ztratil jakýkoliv soucit a lidskost, ale všechna tato opatření ztratila jakoukoliv vazbu na realitu.

Lidé, kteří záměrně vyvolávají strach, hovoří o hrozbě terorismu, ale většina lidí, kteří riskují své životy ve snaze dostat se do Evropy, prchají před válkou v Sýri, před brutalitou povstaleckých organizací v Afghánistánu, v Iráku a v Somálsku, před útlakem eritrejské a íránské vlády. Demagogové bouří, že žadatelé o azyl chtějí ukrást pracovní příležitosti a zlikvidovat sociální systém, avšak všichni zároveň přiznávají, že Evropská unie potřebuje množství nových pracovních sil a množství studií dokazuje, že v dlouhodobé perspektivě imigrace přináší společnostem značné zisky.

Xenofobové varují, že je ohrožena kulturní totožnost Evropy, přestože zakládající smlouva Evropské unie požaduje, aby vznikly společnosti charakterizované pluralismem, nediskriminací, tolerancí, spravedlností, solidaritou a rovností mezi muži a ženami. To znamená přivítat uprchlíky a podniknout kroky k jejich integraci způsobem, který respektuje tyto hodnoty a jejich totožnost.

Německá kancléřka Angela Merkelová, která nyní platí politickou cenu za svůj vysoce státnický postoj v uprchlické krizi, řekla "My to dokážeme" - a požadovala racionální, kolektivní a lidskou reakci na proud uprchlíků. V těchto dnech však v podstatě slyšíme od předáků v EU "My to nedokážeme."

Není pochyb, že uprchlická krize přináší mnohé problémy dnes a bude je přinášet i v budoucnosti. Avšak EU je jedním z nejbohatších regionů na světě a bezpochyby je schopna tyto problémy vyřešit a zároveň dodržet zákony a hodnoty EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7712

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016