Channel Four: Britští konzervativci podváděli při doplňovacích volbách

9. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


V roce 2014, kdy byla britská Konzervativní strana ohrožována rostoucí popularitou euroskeptické ultrapravicové strany UKIP. vyslala Konzervativní strana do doplňovacích voleb ve třech jednotlivých volebních okrscích, které se tehdy konaly během roku, velké množství svých politiků a dalších činitelů, aby na místě přesvědčovali voliče, aby hlasovali pro konzervativce.

Potíž je, že už od devatenáctého století existuje v Británii zákon, jehož cílem je zamezit, aby příliš velkými výdaji v daném volebním okrsku v doplňovacích volbách žádná politická strana nepřípustně nemohla ovlivnit politický proces. Je proto zakázáno, aby výdaje jedné strany na dané doplňovací volby překročily 100 000 liber (3,5 milionu Kč).

Channel Four nyní zjistil, že ve všech třech doplňovacích volbách v roce 2014 poslala Konzervativní strana do příslušných volebních okrsků tolik svých činitelů, že účet za ubytování v místních hotelích způsobil, že celková částka 100 000 liber byla pokaždé překročena. Hotelové účty Konzervativní strana protizákonně vyloučila z povolebního oficiálního účetnictví a výkazů.

0
Vytisknout
5702

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016