OSN: Asad systematicky vyvražďuje své vězně

9. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Syrská vláda provádí "masivní a systematizované násilí" proti občanům své země a její zacházení s vězni se rovná jejich vyhlazování, konstatuje OSN ve své nové zprávě, datované 4. února 2016.

Vyšetřovací komise OSN pro Sýrii, která sleduje děsivou situaci v oblasti lidských práv v této zemi, ve své zprávě obviňuje vládu prezidenta Asada, že usmrcuje své vězně "v oficiálních i provizorních vazebních střediscích", která jsou "skryta daleko mimo bojiště". Vězni bývají ubiti k smrti, mučeni a umírají také v důsledku nelidských životních podmínek. Jsou obětí "zločinů proti lidskosti", včetně znásilňování a sexuálního násilí, věznění a nuceného mizení. Vězňům je také vyhrožováno, že jejich ženské příbuzné budou znásilněny.

Vládní činitelé usmrcují i ženy, děti a starce. Mezi mrtvými je i sedmiletý chlapec. Zpráva obsahuje děsivé podrobnosti o mučení, včetně pálení vězňů cigaretami a zohavování jejich pohlavních orgánů.

Zpráva OSN uvádí, že vládní vojáky vězní a popravují i opoziční skupiny. Opoziční skupiny a extremistické organizace "páchají válečné zločiny: vraždění, kruté zacházení a mučení," konstatuje OSN.

Studie zkoumala vraždění vězňů v období od 10. března 2011 do 30. listopadu 2015. Její autoři provedli pohovory s 621 osobami, včetně 200 bývalých vězňů, kteří svědčili o tom, že osoby v jejich cele byly usmrceny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8688

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016