Soros: Putinovým cílem je rozbít Evropskou unii

11. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Cílem Vladimíra Putina je rozbít Evropskou unii a nejlepším způsobem, jak to udělat, je zaplavit Evropu syrskými uprchlíky, argumentuje finančník George Soros v článku, který zveřejnil Project Syndicate. Ruská letadla nyní bombardováním nutí Syřany utíkat ve stále větších počtech ze své země.

Putin je nadaný taktik, ale neumí myslet strategicky. Jeho intervence v Sýrii byla zpočátku strategickou chybou, protože vyvolala jeho konflikt s Tureckem, který má záporné dopady pro obě strany. Avšak jakmile si Putin uvědomil, že může urychlit rozklad Evropské unie, začal toho okamžitě využívat. Jeho technikou je vždycky mlžit, že spolupracuje se Západem, totéž dělal na Ukrajině.

Západ by měl Putina poměřovat jeho činy, nikoliv jeho slovy. Je to závod o čas: zda se dřív rozpadne Putinovo Rusko nebo EU.

Případová studie k inkompetenci politiků

Výkonná traktoristka zorá sama až deset škol...

11. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut



Zatímco ve Velké Británii se vrcholní politici rekrutují zejména z kruhů elitářských absolventů Oxbridge, v ČR máme problém spíše opačný: z lidí, kterým kromě nezdravých ambic schází všechno ostatní, vytváříme pseudoelity. Inkompetence politiků, jako je paní Černochová, ve věcech, v nichž rozhodují, je ukázkou politického „dumbing down“ a v konečném důsledku způsobuje destrukci veřejného zájmu.

Rozhovor Britských listů 43:

Je ekonomie věda, nebo prostitutka?

5. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta



Většina českých ekonomů propadla neoliberalismu a zdá se, že používá ekonomie jako obhajoby současného statu quo k posilování moci bohatých a mocných lidí. Může to být jinak? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Robinem Maialehem, univerzitním učitelem ekonomie na VŠE a VŠEM. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. února 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Analýza: 11,5 procent syrského obyvatelstva bylo usmrceno nebo zraněno

11. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Analýza Syrského střediska pro výzkum politické strategie konstatuje, že v Sýrii bylo usmrceno 470 000 lidí a 45 procent obyvatel bylo vyhnáno ze svých domovů

Národní bohatství Sýrie, infrastruktura a instituce byly "téměř úplně zničeny" "katastrofálním dopadem" téměř pětiletého konfliktu, konstatuje zpráva Syrian Centre for Policy Research (SCPR). Uvádí, že celkem v Sýrii zahynulo 470 000 osob, což je téměř dvojnásobek odhadu OSN z doby před půl druhým rokem. Od té doby OSN se už nepokouší získat statistiky o vraždění v Sýrii.

Celkem bylo podle zprávy usmrceno nebo zraněno 11,5 procent veškerého obyvatelstva. Počet raněných je 1,9 milionu. Průměrná délka života v Sýrii poklesla ze 70 let v roce 2010 na 55,4 v roce 2015. Celkové hospodářské ztráty jsou odhadovány na 225 miliard dolarů.

NATO vyšle do Středozemí hlídku proti pašerákům uprchlíků

11. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

NATO má poprvé zasáhnout do evropské migrační krize. Do východního Středozemí má být okamžitě vyslána námořní hlídka, která má bojovat proti pašerákům uprchlíků. NATO také začne provádět monitorovací a výzvědné operace. Bude sledovat proud uprchlíků a spolupracovat s pobřežními hlídkami v Turecku a v Řecku.

Aliance reagovala na společnou žádost Řecka, Turecka a Německa. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že malá námořní jednotka, vedená Německem, zahájí akce v Egejském moři "bezodkladně".

HRW: Uprchlíci jsou v důsledku národnostních restrikcí drženi na makedonsko-řecké hranici

11. 2. 2016

čas čtení 6 minut

Zákaz vstupu uvalený na občany určitých národnostní na hranici mezi Řeckem a Makedonií brání žadatelům o azyl, aby se dostali do zemí, kde chtějí o azyl požádat, varuje lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Uprchlíci jsou obětí bití, týrání, sexuálního zneužívání a pašeráckých gangů. Mnozí z nich, včetně rodin a malých dětí, jsou nuceni nocovat v mrazu pod širým nebem. Nejnovější zpráva HRW obsahuje otřesné podrobnosti o týrání lidí.

Během návštěvy řecko-makedonské hranice v Idomeni koncem ledna 2016 byla organizace Human Rights Watch svědkem návratu desítek osob z Makedonie do Řecka. Lidé jsou vraceni do pohraniční oblasti se špatnou infrastrukturou. Vzhledem k tomu, že lidé nemohou jít dál legálně, pokoušejí se překročit hranici neformálně a stávají se obětí násilí od makedonských pohraničních stráží. Situace zneužívají kriminální pašerácké gangy na hranici, které uprchlíky týrají a terorizují je.

"Selhání Evropské unie, která neřeší tuto uprchlickou krizi spravedlivě a odpovědně, vedlo k vzniku kaskádových omezení na hranicích a žadatelé o azyl čelí většímu riziku týrání a vykořisťování," konstatuje Peter Bouckaert z Human Rights Watch. "Zoufalým lidem, kteří nemají 'správné' občanství, je bráněno v cestě, jsou biti pohraničními strážemi, pokud se pokusí hranici překročit, a stávají se obětí pašeráků." Řecké úřady dovolují vstoupit do země nikoho mezi Řeckem a Makedonií jen Syřanům, Iráčanům a Afgháncům, kteří chtějí žádat o azyl v Německu.

EU "vyřeší" uprchlickou krizi tím, že pošle uprchlíky do Řecka

11. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

"Poslat uprchlíky zpět do Řecka? Opravdu, Evropská unie? To je tvé řešení nejhorší uprchlické krize od druhé světové války?" ptá se Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu:

Manažeři v EU chtějí znovu zavést "dublinský systém", podle něhož budou deportovat uprchlíky do první země EU, do níž přišli.

Evropská komise dala Řecku měsíc na to, aby zlepšilo podmínky na svém území pro žadatele o azyl. EU doufá, že pak bude moci do Řecka deportovat uprchlíky z ostatních zemí EU. Zatím to v důsledku špatných podmínek v Řecku Evropský soud pro lidská práva zakazuje.

Ve středu vydala Evropská komise Aténám seznam instrukcí, podle nichž se Řecko musí přizpůsobit evropským normám zacházení s uprchlíky, musí zlepšit životní podmínky pro žadatele o azyl a zreformovat soudní procedury, aby lidé, jimž byl azyl odmítnut, měli možnost se odvolávat. Recepční střediska musejí mít dostatečný počet zaměstnanců, aby mohly řecké úřady zpracovávat více případů, uvedla EK.

Řecko je uprostřed tvrdého programu finančních škrtů. Nezaměstnanost tam dosahuje 25 procent. Varovalo, že vlnu uprchlíků nezvládne. Premiér Alexis Tsipras varoval před snahami proměnit Řecko v "černou schránku" pro uprchlíky.

Na summitu EU, který se má konat 18. a 19. února, bude Evropská unie také řešit selhání relokačního systému kvót. I když EU přijala plán, podle něhož mělo být do jednotlivých členských zemí EU rozděleno z Itálie a z Řecka 160 000 uprchlíků, členské země jich přijaly jen 497.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ultrapravice je připravena zneužít nezaměstnanosti a vybičovávané nenávisti k muslimům k převzetí moci

11. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Minulá hospodářská krize neskončila a nová se zřejmě blíží. Evropané zažívají dlouhá léta nezaměstnanosti a škrtů ve státních službách. Rozklad Sýrie vyslal vlnu lidského zoufalství až do Evropy. Posiluje to populistické, protiimigrační strany, od Švédska po Francii, od Řecka po Holandsko. Bývalý řecký ministr financí Janis Varoufakis varuje, že Evropa se vrací do třicátých let dvacátého století - měli bychom mu naslouchat, konstatuje Owen Jones v deníku Guardian.

Prosíme, nezapomínejte na finanční podporu Britských listů

10. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

je nám to blbé připomínat, ale pokud si přejete aby Britské listy přinášely do českého prostředí informace z otevřeného světa a narušovaly - tak jak to letos dělají už dvacátý rok - uzavřený, často na nesmyslech vybudovaný narativ, převládající od normalizačního období v České republice - je nezbytné, abyste finančně přispívali na jejich provoz aspoň minimálními částkami.

To, jak reagují mnozí občané, jak tolerují a šíří a podporují rasismus a nenávist, je šokující. Mimo jiné je to také i pro ně samotné nesmírně nebezpečné. Považujeme za svou povinnost proti tomu rázně vystupovat.

Snažíme se samozřejmě udržovat své výdaje na minimu - za provoz serveru už léta neplatíme nic, v důsledku vstřícnosti našeho pražského správce sítí. Rádi bychom mu také veřejně poděkovali, že léta z vlastní kapsy hradí výdaje na elektřinu, které v důsledku relativně vysoké čtenosti Britských listů náš server spotřebovává - my sami nemáme zdroje na to, abychom to uhradili.

Máme však v současnosti tři čtyři vynikající spolupracovníky, jimž musíme samozřejmě za odvedenou práci platit aspoň zcela minimální honorář. Nemohou pro nás pracovat zadarmo.

Prosíme, nezapomínejte tedy, že Britské listy nemohou být vydávány bez finanční podpory svých čtenářů. Na jejich provoz potřebujeme přibližně 60 000 Kč měsíčně a nejméně dvě třetiny z této částky se musejí sebrat. Ostatní vyděláváme reklamou.

Bez toho server nemůže fungovat, je to tedy na vás.

Vydáváme Britské listy jako veřejnoprávní službu českým občanům, k nimž se normálně běžný kulturněpolitický diskurs z vnějšího světa nedostane. Jsme přesvědčeni, že zvlášť v nynější době, kdy je česká společnost destabilizována hysterickými iracionálními nesmysly a řítí se slepě do evropské izolace, čímž ohrožuje svou ekonomickou, politickou i vojenskou bezpečnost, je Britských listů zapotřebí více než kdy jindy.

Pokud tento názor sdílíte, prosíme, přispějte finančně.  

Jan Čulík

šéfredaktor

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Během masopustních oslav v Kolíně nad Rýnem se případy sexuálních útoků zčtyřnásobily

11. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Policie v Kolíně nad Rýnem navzdory zvýšeným bezpečnostním opatřením obdržela 66 trestních oznámení na sexuální urážky či agresi, k nimž došlo během masopustních oslav v tomto městě od minulého čtvrtka do středy tento týden. Loni jich obdržela 15.

Avšak policie uvedla, že zvýšení je částečně zřejmě důsledkem zvýšené pozornosti a změny postojů obětí a svědků po silvestrovských událostech u kolínského nádraží.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Channel Four News: Rusové likvidují syrské vzbouřence, Američané nedělají nic

11. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Ruské letecké údery, jako byl včera v městě Telrifaf tento, přivedly vzbouřence, bojující proti prezidentu Asadovi, do nejvyššího zoufalství. A tisíce syrských uprchlíků přiměly utíkat do táborů u turecké hranice. Turecká humanitární organizace rozdávala tyto záběry, jejichž cílem je zjevně dokázat, že zatím Turecko situaci zvládá. Chce tím říct: Proč bychom měli další Syřany vpouštět do Turecka, když tato pekárna peče každodenně 100 000 bochníků chleba?

Turecko odmítlo stále šílenější návrhy EU na "řešení uprchlické krize"

10. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Ankara odmítla plán EU, že bude přijímat uprchlíky jen, pokud jim bude cesta přes moře do Evropy blokována

Plány Evropské unie začít přijímat statisíce uprchlíků ročně přímo z Turecka, pokud Ankara zablokuje cestu přes moře do Evropy, odmítl vysoký turecký činitel. Ten varoval před novou "cunami" syrských uprchlíků, která zasáhne Turecko v důsledku ruské a Asadovy ofenzívy proti syrskému městu Aleppo.

Evropská komise mezitím začala požadovat deportaci uprchlíků z evropských zemí do Řecka a do Turecka, do dvou zemí, které nesou největší břemeno uprchlické vlny z Blízkého východu. Návrhy EK zřejmě budou zcela ignorovány, protože soudy zakázaly deportaci uprchlíků do Řecka a do Turecka by mohli být deportováni jen ti uprchlíci, jimž byl odmítnut azyl.

Šéf amerických výzvědných služeb: Internetu věcí budeme používat k tomu, abychom vás špehovali

11. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

James Clapper uvedl ve svém svědectví v americkém Kongresu, že špehování občanů prostřednictvím domácích předmětů denní potřeby, které budou brzo připojeny na internet, je velmi pravděpodobné.

Šéf amerických výzvědných služeb poprvé přiznal, že výzvědné služby budou využívat nové generace chytrých domácích předmětů denní potřeby, které budou napojeny na internet, ke zvýšení špehovacích schopností státu.

Stále větší počet domácích předmětů denní potřeby začíná být napojen na internet. Jedním z příkladů je například britský přístrojek Hive, jehož prostřednictvím můžete z mobilu, ať jste kdekoliv mimo domov, zapínat, vypínat či teplotně regulovat vytápění ve svém domě či bytě. Avšak jak se počítačová všudypřítomnost začíná rozšiřovat z laptopů, tabletů a mobilů do všech domácích předmětů, experti varují, že bezpečnost nových automobilů, myček na nádobí a poplašných zařízení zdaleka není zajištěna.

Tim Barnes Lee: Internet je stále méně svobodný

Braňme Internet

11. 2. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 6 minut

Hlavním cílem států by mělo být vlastně jejich rozpuštění. Proč? Protože národní státy, ono národní sebeurčení a vlastně zcela zbytečná hrdost na něco natolik hypotetického, spekulativního a ve své podstatě vlastně násilného, že to nejde vyjádřit jinak, než za pomoci emocí, nemůžou ovlivňovat chod světa, politiku světa, ekonomiku světa, chod všeho. Stát vstřebává do své politiky sobectví, zákulisní hry, vyvolává války, prohlubuje ekonomickou nestabilitu a nesourodost ve světě. Naopak racionální uvažování, převedení správy věcí veřejných přímo do rukou společnosti, by mělo být hlavním cílem každého organizačního celku. Kdo jiný, než samotní uživatelé systému, může vědět, co je pro ně dobré.

Vnitřní dialog generace Y

#Lajk a sdílím

11. 2. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 6 minut

Ta druhá: Koukám, že jsi zase na fcb dala epic story jako Feri. Mně přijde, že v poslední době je těchto věcí děsně moc. Kdekdo komentuje kdeco. Kde jsou ty časy, kdy lidé postovali co měli k obědu. Všichni se vyjadřují ke všemu. Jestli čekáš, že o tom lidé začnou víc přemýšlet, tak to jsi na omylu. Lidé akorát více plkají ve virtuálním prostoru. Když se chci něco dozvědět, tak si přečtu noviny. Když chci zná názor kamaráda, tak se ho zeptám. Otravuje mě, když na své zdi vidím názory lidí, které ani neznám, jen proto, že ho zná někdo z mých přátel. Sama jsem z toho taková trochu zmatená. To není, že by mě ty věci nezajímaly. Jen mi poslední dobou přijde, že je tím FB trochu přehlcený. Strašně nerada se nechávám poučovat. A poslední dobou mám pocit, že mě fcb poučuje proti mé vůli. Není to špatné, že lidé píší. Spíše mě štve, že s tou situací nemůžu nic dělat. Už mě nebaví to jen číst na fcb.

Bodláky Václava Duška

Vini viníci

11. 2. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Máme málo dětí. Pravda. Ve světových statistikách dokonce více, jak málo. Přesto nám dítka kradou. Odebírání mláďátek, specialita norských spravedlivých, do společenství podivného, kde šílenec sepíše manifest a povraždí dle jeho odporné úvahy nehodné spoluobčany. Demokracie. Zrůdu zavřou a ona prská, stěžuje si, co měla dostat a co dostala. Chce se povědět - ano, dostala si málo, ale což, budeš roky uhnívat za peníze z daní; oběti obětovány v zájmu lidskosti a právního mokvajícího vředu.

Je jednodušší vést bezpečnou mediální válku proti Norsku než řešit domácí problémy

Naše děti našim tyranům

11. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

V ČR se někdy dějí neuvěřitelné věci. Podle zpovědi pracovníka jednoho z českých "diagnosťáků" u nich skončil vyděšený kluk, kterého odebrali jeho matce čistě z toho důvodu, že otec s konexemi a nevyřešenými majetkovými spory chtěl manželku vytrestat. Sám jsem před lety zažil, že psychopatický otec, který se se zjevil po dvou letech nezájmu, úspěšně korumpoval pracovnice sociálního odboru, na který matka musela pravidelně docházet, a získával tak veškeré potřebné informace a vyhrožovat tím, že nechá děti soudně přikázat do své péče. Tehdy se to naštěstí nepodařilo. Každopádně v ČR žije v ústavní péči 21 000 dětí, z nichž velká část tam pravděpodobně bude z podobných důvodů. Jenže místo toho, aby čeští politici řešili jejich vlastní problém doma, raději vedou pro zpitomělé publikum hrdinskou mediální válku proti Norsku. Je mnohem snadnější okupovat malé norské velvyslanectví v Praze než řešit skutečný problém. Na to by neměl zapomínat ani Václav Dušek, pokud mu leží na srdci blaho těch dětí...

Po primárkách v New Hampshire končí Carla Fiorina a Chris Christie

11. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Guvernér New Jersey Chris Cristie a někdejší manažerka Hewlett-Packard Carly Fiorina, jediná žena mezi řadou republikánských uchazečů o prezidentský úřad, odstoupili z dalších bojů o republikánskou nominaci. Guvernér Christie ve své kampani velmi silně sázel právě na primárky v malém státě New Hampshire. V porovnání se všemi ostatními kandidáty zde strávil nejvíce času. Po zisku pouhých 7 % hlasů zde vyhodnotil jeho tým další snahu jako zbytečnou. Guvernéru Christiemu mediálně uškodila aféra "Bridgegate", kdy došlo na příkaz Christieho podřízených k uzavření části mostu mezi Fort Lee a Manhattanem, údajně kvůli sporu Christieho se starostou Fort Lee. Carly Fiorina byla jedinou ženou mezi republikánskými kandidáty na prezidentský úřad. Měla vytvořit protiváhu očekávané kadnidátce Demokratů Hillary Clintonové. V dalším boji o přízeň republikánských voličů se pravděpodobně rozhodne mezi absolutním populistou Trumpem, který primárky v New Hampshire vyhrál, silně konzervativním senátorem Tedem Cruzem, vítězem v Iowě, a senátorem Marcem Rubiem, jehož rodiče přišli z Kuby.

Bodláky Václava Duška

Růžové filmové plátno

11. 2. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Film Filipa Renče o herečce Lídě Bárové vzbudil divoké vášně. Bublifuk dobový. Šumák ve sklenici čiré vody. Režisér film údajně připravoval mnoho let. Už v minulosti měl smůlu na scénář - tehdy se říkalo, že film je pravdivou výpovědí o uhořelých v domově postižených. Pravda se nenechá ošálit. Po revoluci se scénárista přišel omluvit. Trapnost. Přitom film pravda, průměr. A nedostalo se tvůrcům tolik plivanců a prasklých žlučníků drben a pokryteckých žalobců, jako v případě Lídy Bárové.

Polská vláda protestovala proti reportáži BBC, že se Polsko "putinizuje"

10. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Polská vláda strany Právo a spravedlnost protestovala proti reportáži pořadu Newsnight televize BBC, podle něhož se Polsko "putinizuje".

Reportáž byla "zaujatá" a dospěla k neospravedlnitelným závěrům, konstatovalo polské ministerstvo zahraničí a svůj protestní dopis adresovaný vedení BBC zveřejnilo. O chaosu na polském ministerstvu zahraničních věcí zřejmě svědčí to, že BBC žádný protestní dopis z něho neobdržela.

Mluvčí společnosti BBC konstatoval: "Byla to legitimní, dobře zdrojovaná zpráva, která férově a nestranně zkoumala dnešní situaci v Polsku. Reportáž poskytla podstatné množství času názorům polské vlády, ale byli bychom potěšeni, kdybychom mohli prodiskutovat otázky, jimiž se reportáž zabývala, s vysokým polským ministrem podrobněji."

Kritikové obviňují novou polskou vládu, že naplnila polský Ústavní soud i veřejnoprávní rozhlas a televize po říjnových volbách, v nichž zvítězila, svými stoupenci.

Evropská unie vyšetřuje, zda nová polská vláda porušuje demokratická pravidla EU a zda by měla být potrestána.

Reportáž BBC "Je Polsko putinizováno?" je zde:

Vatikán: Biskupové nejsou povinni informovat o sexuálních trestných činech svých kněží policii

10. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Katolická církev informuje nově jmenované biskupy, že "není nutně" jejich povinností informovat policii o obviněních, že jejich kněží sexuálně zneužívali děti. Biskupové mají podle katolické církve pouze povinnost zabývat se takovými obviněními v rámci církve.

Předpisy napsal kontroverzní francouzský monsignor a psychoterapeut Tony Anatrella, který pracuje jako poradce u Papežské rady pro rodinu. Anatrella mj. zastává názor, že hlavním problémem pro mladé lidi je "všeobecné přijetí homosexuality" na Západě, které prý vyvolává u dětí sexuální zmatek,  protože to u nich působí "radikální změnu pohlavní orientace". Argumentuje také statistikou, podle níž vyplývá, že k sexuálnímu zneužívání dětí dochází především doma v rodinách a že jeho drtivou většinu nepáchají kněží.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Matka britského premiéra Camerona protestuje veřejně proti jeho škrtům

10. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Mary Cameronová, matka britského premiéra, podepsala petici proti plánovanému zrušení infrastrukturních služeb pro děti v hrabství Oxfordshire, kde vládnou konzervativci. Proti škrtům protestovala i Cameronova teta Clare. Podle deníku Guardian signalizují tyto protesty, že v konzervativních okresech v Anglii nyní vzniká otevřená revolta proti vládou navrhovaným finančním škrtům. Konzervativní komunální úřady protestují, že škrty radikálně zhoršují kvalitu života obyvatel a ve střednědobé perspektivě nutně povedou k zvýšení výdajů. Ruší se sociální péče pro dospělé, zavírají se knihovny a redukuje se veřejná doprava a péče o parky. Likvidace těchto služeb postihuje i bohatší občany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Letecké údery v Sýrii dál ničí infrastrukturu a zabíjejí civilisty

10. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

V úterý nafilmovali syrští vzbouřenci letecký úder proti, jak oni tvrdí, uprchlickému táboru. Nedaleko města Saraki. Lidé v místě tvrdí, že bylo usmrceno 15 civilistů, včetně žen a dětí. Nelze ověřit tyto informace a je jasné, že na scéně byli islamističtí bojovníci. Avšak letecké údery, buď syrskými nebo ruskými letadly, za poslední týden výrazně zintenzivněly.

V této nemocnici na turecké hranici, přeplněné vlnou syrských uprchlíků, jsme našli Aiu. "Jsem z jedné vesnice v Sýrii," řekla. Maminka této šestileté dívky ji poslala, aby koupila balíček sušenek, když došlo k dalšímu leteckému úderu. Aina maminka tam uvízla. Turečtí lékaři Aiu operovali a pokusili se dnes dopoledne zrekonstruovat její nohu.

"To udělali Rusové," říká její strýc. "Bombardují v naší oblasti už dlouhé měsíce. Co je Rusům do Sýrie? Měli by se starat o sebe."

Tyto záběry byly natočeny v Aleppu před dvěma dny.

Letecké údery zasáhly nemocnici v Sýrii

10. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Letecké údery zasáhly nemocnici v Sýrii v okresu Dara'a, kterou podporuje organizace Lékaři bez hranic. Usmrtily tři lidi a zranily nejméně šest, včetně zdravotní sestry, uvádí organizace Lékaři bez hranic.

Vojenský předstih Západu dohání ostatní svět

10. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Západ začíná ztrácet svou převahu v nejmodernějších vojenských technologiích, vzhledem k tomu, že výdaje na zbrojení v Asii a v dalších regionech výrazně rostou, varuje analýza Mezinárodního ústavu strategických studií. Zbraně, které donedávna byly výsadou západu - rakety s plochou dráhou letu, bezpilotní letadla a elektronické zbraně jsou nyní k dispozici stále většímu počtu zemí.

Počet zemí, které mají k dispozici bezpilotní letadla se za posledních pět let zdvojnásobil a Čína je vyváží do Iráku a do Nigérie.

Největší vojenské rozpočty na světě v miliardech dolarů

Podrobnosti v angličtině ZDE

Libanonská kauza

10. 2. 2016 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Dalo by se také říci komedie plná špiónů. Média ovšem případ pokřtila „kauzou“ teprve po několika dnech. Zato jí tak dodala nádechu povznesenosti, nešlo už o pouhý všednodenní – začal se rozvíjet příběh, navíc takový, o němž by příslušná (dotčená) místa nejradši veřejnosti nic neřekla. Naštěstí „zpravodajci“, jak se u nás eufemisticky nazývají výzvědné služby, nic ani říkat nemusí: jejich odpověď se vzhledem ke skutečnostem, jež jsou přece utajované, omezuje na stručné „beze slov“ (po česku „no comment“).

Prague hospital defends a racist sign

10. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

The outpatients' department "for foreigners" in the Motol hospital in Prague has started to use a sign which has been criticised by many commentators on the social networks as racist. The sign which directs people to the outpatients' department "for foreigners" uses stereotyped images of a Chinese person, a Red Indian and an African person. (Somewhat weirdly, although intended for "foreigners",  the sign is written only in Czech.) The hospital management rejects all criticism, pointing out that the sign is intended for  children and is allegedly designed to cheer them up because for them  a visit to a hospital is often a traumatising experience.  The hospital management also complains that some members of the Czech public are complaining of the sign which they see as racist, but ignore "a real problem" - many foreigners who have been treated by the hospital have never paid for their treatment and the hospital is out of pocket.

Source in Czech HERE

Kdy začnou jednat i soudy v České republice?

Soud v Hamburku zakázal uživateli Facebooku urážet televizní novinářku

10. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Hamburský zemský soud zakázal uživateli Facebooku urážet televizní novinářku Dunju Hayali. Pokud by dál zveřejňoval na Facebooku své nenávistné komentáře, bude pokutován částkou 250 000 euro.

Kdy začnou jednat i soudy v České republice? Chabé verbální odsudky pouličního násilí a žhářského útoku proti pražské Klinice jsou k ničemu, pokud české úřady rasistům a násilníkům nedají jasně najevo, že striktně vyžadují dodržování platných zákonů a že hate speech a rasismus se trestá. Pokud k tomu nedojde, Česká republika se propadne v autoritářský a rasistický stát. Už nyní dostávají novináři výhrůžky od českých extremistů, že "my víme, kde žijete, a brzo si to s vámi vyřídíme". Takové výhružky jsou trestné. Proč české úřady nejednají? (JČ)

Podrobnosti v němčině ZDE

Americké prezidentské volby: V New Hampshire zvítězili Trump a Sanders

10. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Voliči v americkém státě New Hampshire projevili svůj odpor vůči politickému establishmentu, když zvolili jako kandidáty Demokratické strany levičáka Bernieho Sanderse a Republikánské strany bombastického outsidera Donalda Trumpa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Polská ultrapravice útočí ve Švédsku na uprchlíky

10. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Švédská policie vyšetřuje násilný útok na ubytovnu pro uprchlíky v Nynäshamnu, v městečku jižně od Stockholmu. Zatkla v pondělí 14 osob a nalezla v jejich vozidlech nože, basebalové pálky, železné tyče a sekyry. Proti zatčeným bylo zahájeno trestní stíhání. Policie uvedla, že jsou to všechno Poláci z polských ultrapravicových organizací, někteří z nichž ve Švédsku žili a pracovali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

K tomu dodává David Michal:

Takže Poláci tady ve Švédsku vedou svou vlastní válku proti migrantům. Osobně mě to dost překvapilo a neumím si to vysvětlit. Snad, že se bojí o práci, protože právě migranti z východu EU asi budou nejvíce konkurovat migrantům ze zemí mimo EU. Těžko říct. Bylo by zajímavé se nad tím zamyslet více. Proč i imigranti z jiných zemí EU nenávidí imigranty?

Švédská policejní statistika:

Uprchlíci ve Švédsku páchají 1 procento veškeré tamější kriminální činnosti

9. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Jako Novošvéda se mě přátelé ze staré vlasti, co mají díky českým médiím hodně zkreslenou představu o Švédsku, často ptají, jak vypadá skutečnost, píše Josef Berger,

Zde fakta, co dnes přinesl švédský deník Dagens Nyheter z policejní statistiky.

Švédská policie si zavedla ve svém registračním systému speciální kód pro policejní aktivity v souvislosti s nově příchozími, co čekají na odpověď o povolení k pobytu. Podle migračního úřadu je ve Švédsku v současnosti okolo 180.000 nově příchozích lidí.

OSN: Asad systematicky vyvražďuje své vězně

9. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Syrská vláda provádí "masivní a systematizované násilí" proti občanům své země a její zacházení s vězni se rovná jejich vyhlazování, konstatuje OSN ve své nové zprávě, datované 4. února 2016.

Vyšetřovací komise OSN pro Sýrii, která sleduje děsivou situaci v oblasti lidských práv v této zemi, ve své zprávě obviňuje vládu prezidenta Asada, že usmrcuje své vězně "v oficiálních i provizorních vazebních střediscích", která jsou "skryta daleko mimo bojiště". Vězni bývají ubiti k smrti, mučeni a umírají také v důsledku nelidských životních podmínek. Jsou obětí "zločinů proti lidskosti", včetně znásilňování a sexuálního násilí, věznění a nuceného mizení. Vězňům je také vyhrožováno, že jejich ženské příbuzné budou znásilněny.

Human Rights Watch: Strach a nenávist vůči uprchlíkům v Evropě - neměli bychom se stydět?

9. 2. 2016

čas čtení 7 minut

Po roce, během něhož se reakce Evropy na vlnu uprchlíků na člunech proměnila z vysoce neefektivní na opravdu děsivou, se situace v roce 2016 ještě zhoršila. Vedoucí politikové v Evropské unii se chovají stále hysteričtěji, návrhy politické strategie jsou stále šílenější a rozšířily se pochmurné předpovědi o rozkladu samotné Evropské unie, píše ve své analýze Judith Sutherland z organizace Human Rights Watch. Článek vydala tisková kancelář Reuters.

Přes moře do Evropy přišel loni milion žadatelů o azyl a migrantů a více než 65 000 lidí překročilo Středozemní moře letos v lednu. Ty počty jsou vysoké, avšak zvládnutelné, kdyby nebylo zoufalého selhání kolektivního vedení Evropské unie, kdy evropské vlády navrhují různé strašlivé nápady jeden za druhým při panikářských pokusech za každou cenu proud uprchlíků zastavit.

Nový závod ve zbrojení, který Pentagon zahajuje proti Rusku, není pro Evropu dobrá zpráva

10. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Americký ministr zahraničí Ash Carter uvedl, že americké vojenské výdaje pro Evropu budou zčtyřnásobeny ve světle "ruské agrese". Naproti tomu finance na boj proti Islámskému státu mají být zvýšeny jen o padesát procent. Signál z USA je jasný: Pentagon najednou považuje Rusko za nebezpečnější než Isis.

Mění se tak postoj, kdy Spojené státy doposavad neprojevovaly výraznější zájem o Evropu, píše v deníku Guardian Mary Dejevsky. Nové finance na zbrojení v Evropě mají uhradit stavbu nových základen a skladišť zbraní v Polsku a v pobaltských státech. Místním vojskům NATO se dostane dalšího výcviku, moderní výzbroje a většího množství cvičení.

Proč nemůže mít ČR takovéhoto prezidenta?

Toomas Hendrik Ilves, estonský prezident: V minulosti Evropa zvládla 24 milionů uprchlíků

8. 2. 2016

čas čtení 6 minut

Projev v evropském parlamentu z 2. února 2016

Téměř tři čtvrtě století opakujeme mantru Evropa jako projekt pro mír. Po dobu první části těch tří čtvrtin století polovina Evropy rostla a rozkvetla. Během posledního čtvrstoletí jsme usilovali o reintegraci Evropy.

Dnes ale čelíme nové existenční, externí - a jak nám připomněly listopadové pařížské útoky - i interní hrozbě. Nevíme, co dělat, bojíme se a pro mnoho lidí přestala být Evropa odpovědí.

Evropa se octla uprostřed transformační krize. Dáme se dohromady, anebo necháme někoho jiného, aby to vyřešil za nás? Přibližujeme se rozhodnému okamžiku, když buď se dáme dohromady, anebo síly rozkladu převládnou.

Víme už dlouho, že obrovské rozdíly příjmové i v míře demokracie mezi Evropou a jejím bezprostředním sousedstvím na jihu a na východě jsou časovanou bombou.

Dnes ohrožuje migrace, masová migrace lidí, kteří prchají před strašlivým vražděním občanské války a systematické brutality Daesh, spolu s ekonomickou migrací z chudoby, ohrožuje Evropu více než kdy předtím. Některé země uprchlíky odmítají přijímat, jiné jsou jimi zahlceny. Solidarita se rozkládá. Někteří odmítají pomoci, jiní poukazují na to, že solidarita musí fungovat obousměrně. Strukturální fondy a EU fondy soudržnosti jsou také nákladným projevem solidarity.

S Mary Dejevsky v zemi za zrcadlem

10. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut


Mary Dejevsky, která v rámci pěstění kultu Baracka Obamy volala po změně americké ústavy a znovupovolení třetího funkčního období ZDE, se v ostudně neinformovaném textu o rozpočtu Pentagonu na rok 2017 dopouští řady školáckých argumentačních faulů ZDE.

Rusko-syrské vojenské operace používají mezinárodně zakázanou kazetovou munici

8. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

V nejméně 14 útocích od 26. ledna 2016 použily spojené rusko-syrské operace v Sýrii mezinárodně zakázanou kazetovou munici. Při útocích zahynulo nejméně 37 civilistů, včetně šesti žen a devíti dětí, a desítky lidí byly zraněny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Ve východní Evropě se šíří prasečí chřipka

9. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Na Ukrajině je nyní hospitalizováno 3000 lidí denně s virem H1N1. Vědci zkoumají, proč virus útočí nejvíce na mladé lidi.

Letos v zimě usmrtila prasečí chřipka na Ukrajině 183 osob a šíří se nyní rychle po východní Evropě a po Blízkém východě. V Rusku na prasečí chřipku zemřelo 107 lidí, v Arménii 18 a 10 v Gruzii. V Íránu zemřelo 112 osob a desítky dalších v oblastech Sýrie a Iráku, které okupuje Islámský stát.

I v Evropské unii se objevilo množství vážných infekcí virem H1N1. Celá řada případů skončila v intenzivní péči. Tento virus ohrožuje především zdravé lidi mladší 65 let. Příznaky jsou podobné obyčejné chřipce: horečká, únava, kašel a bolení v krku, ale nemoc vede rychle k zápalu plic, pokud zůstane neléčena. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí odhaduje, že při globální pandemii H1N1 v letech 2009-10 zemřelo celosvětově 284 000 osob.

Očkování a zbytková imunita udržela virus pod kontrolou. Experti nyní zkoumají, proč je nejnovější epidemie tak agresivní. Virus se nijak výrazněji nezměnil.

Existující vakcína na Západě poskytuje vůči tomuto viru ochranu, avšak na Ukrajině bylo z tamějších 45 milionů lidí očkováno jen asi jedno procento obyvatelstva.

Na východě Ukrajiny na válkou zničeném území je ještě omezenější lékařská péče. Kremlem podporovaní vzbouřenci vyhostili ze svého území mezinárodní humanitární organizace a těžké boje zničily většinu zdravotnické infrastruktury.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Cena ropy může klesat až na 20 dolarů za barel

10. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Mezinárodní energetická agentura nepotvrzuje naději na rychlý vzrůst cen ropy. "Trh se koupe v ropě" a pověsti, že kartel OPEC hodlá jednat s externími producenty o současném snížení těžby jsou pouhými spekulacemi, je přesvědčena agentura. Experti banky Goldman Sachs prohlašují, že se nebudou divit ceně pod 20 dolarů za barel.

Jak se o střední Evropě mluví v Německu

9. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Pravicový blok Evropy a přijímání uprchlíků:

Romeo Franz: Těmto zemím musí EU pohrozit sankcemi!

Romeo Franz Lordy Sinclair: Komfort a výhody západní Evropy ale ty země chtějí rády. NDR v tom kruhu chybí. Problémem je, že Evropa z vlny uprchlíků obviňuje Německo.

Channel Four: Britští konzervativci podváděli při doplňovacích volbách

9. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V roce 2014, kdy byla britská Konzervativní strana ohrožována rostoucí popularitou euroskeptické ultrapravicové strany UKIP. vyslala Konzervativní strana do doplňovacích voleb ve třech jednotlivých volebních okrscích, které se tehdy konaly během roku, velké množství svých politiků a dalších činitelů, aby na místě přesvědčovali voliče, aby hlasovali pro konzervativce.

Potíž je, že už od devatenáctého století existuje v Británii zákon, jehož cílem je zamezit, aby příliš velkými výdaji v daném volebním okrsku v doplňovacích volbách žádná politická strana nepřípustně nemohla ovlivnit politický proces. Je proto zakázáno, aby výdaje jedné strany na dané doplňovací volby překročily 100 000 liber (3,5 milionu Kč).

Channel Four nyní zjistil, že ve všech třech doplňovacích volbách v roce 2014 poslala Konzervativní strana do příslušných volebních okrsků tolik svých činitelů, že účet za ubytování v místních hotelích způsobil, že celková částka 100 000 liber byla pokaždé překročena. Hotelové účty Konzervativní strana protizákonně vyloučila z povolebního oficiálního účetnictví a výkazů.

Je Británie rasistická?

9. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V pondělí vysílal televizní okruh pro mladé lidi BBC3 zajímavý dokument s názvem "Je Británie rasistická?" Tři čtvrtiny Britů tvrdí, že nejsou rasisti, ale jaká je realita? Počet násilných i verbálních útoků proti židům a muslimům v Británii vzrůstá.

Přitom, jak moderátorka pořadu Mona Chalabi upozornila, na běžné každodenní urážky si lidé policii vůbec nestěžují, spíš nad nimi pokrčí rameny.

Dokumentární film obsahoval řadu zajímavých experimentů: použil k tomu mladého žida, absolventa oxfordské univerzity, mladou muslimskou ženu s šátkem na hlavě, ale s odhalenou tváří, mladou muslimskou ženu úplně zahalenou od hlavy k patě a mladého anglického černocha.

Jedním z experimentů bylo rozdávání (babišovských) koblih kolemjdoucím na ulici zadarmo. Od mladé dívky v šátku s nezahalenou tváří si lidé vzali všechny koblihy, které kolemjdoucím hlasitě nabízela, za pouhé tři minuty. Od mladého bělošského žida za šest minut, nejdéle trvalo rozdat koblihy zadarmo dívce zcela zahalené v nikábu, totiž osm minut.

V jiném experimentu procházeli testovaní mladí lidé obchody na londýnské Oxford Street. Mladého židovského bělocha žádný bezpečák nikdy nešacoval, ani mladou dívku bez zahalené tváře v šátku, ale mladého britského černocha šacovali v obchodech šestkrát.

Jak dívka se zahalenou tváří, tak mladý černoch často jen při procházení městem zaznamenávají nenávistné hudrování od kolemjdoucích: "Vrať se do své země!" "Kam se mám vrátit," namítá mladý černoch s rodilým anglickým přízvukem. "Já jsem se tady narodil."

Lze lidi odnaučit jejich podprahovým předsudkům?

Podrobnosti ZDE, samotný pořad je k dispozici bohužel jen v Británii.

Bez podpory arabských států prohrajeme, varuje syrská opozice

9. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Avšak Američané naléhají, aby arabské státy do Sýrie už neposílaly zbraně

"Rusové nás všechny zabijí," tvrdí civilisté, kteří byli donuceni uprchnout před leteckými údery v Aleppu, avšak na hranicích na ně turecké pohraniční stráže střílí.

Um Yusef, 18, řekl: "Snažil jsem se přejít před čtyřmi dny se svým jednoročním synem poté, co ruské letecké údery zintenzivnily, ale nemohl jsem. Turci na nás začali střílet, jakmile jsme se přiblížili k hranici. Nikou se nepodařilo dostat se do Turecka. Jsou tu většinou ženy a děti. Budu se dál snažit do Turecka dostat. Nemám jinou volbu. Rusové nás všechny zabijí."

Opoziční bojovníci ve východních částech obklíčeného Aleppa uvádějí, že počítají s vojenskou podporou arabských států, které oznámily, že do Sýrie vyšlou pozemní vojska, aby je zachránily před ofenzívou prezidenta Asada a před porážkou od ruských leteckých úderů. Vzbouřenci nyní uvádějí, že nemohou ofenzívě odolat bez obdobných zbraní a vojáků, jaké mají Asadovi loajalisté. Mezitím prchají tisíce uprchlíků směrem k turecké hranici.

Peter Sutherland, OSN: Evropa musí přijmout uprchlíky a rozdělit si je rovnou měrou

9. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Peter Sutherland, mimořádný vyslanec OSN pro migraci: Je jasné, že v důsledku zhoršené situace v Sýrii, po zintenzivnění útoků na Aleppo, kde dochází, jak se dovídám, k obklíčení Aleppa, vznikají nové a podstatné proudy uprchlíků ze Sýrie. A to zřejmě bude pokračovat. Problém se tedy zhoršuje, nezlepšuje se."

Moderátorka rozhlasu BBC, pondělí poledne, pořad The World at One: Co by podle vás v této krizi měly dělat turecké úřady?

Peter Sutherland: Úřady ve všech frontových státech mají tutéž odpovědnost, jakou má i celý svět, totiž poskytnout útočiště těm uprchlíkům, kteří prchají před útlakem, což jsou právě Syřané. Potíž ovšem je, že frontové státy nesou obrovské břemeno. Ve srovnání se všemi ostatními státy. Jsou to především, Libanon, Jordánsko a Turecko. Zejména Turecko, kde je 2,5 milionu uprchlíků. Je to velké břemeno. Myslím, že londýnská konference o Sýrii z minulého týdne poskutne určitou pomoc. A paní Merkelová doufejme vyjednává dokončení dohody mezi Tureckem a Evropskou unií. To může situaci zlepšit. Avšak bezprostřední reakcí musí být poskytnout útočiště těm lidem, kteří prchají před pronásledováním.

V Egejském moři se utopilo dalších 27 uprchlíků

8. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Člun s nimi se potopil v edremitské oblasti v provincii Balikesir. Hledá se dalších devět uprchlíků. Jednu osobu zachránil rybář a tři další pobřežní hlídky. Púvodně bylo hlášeno dalších 11 mrtvých, ale posléze byla vydána oprava, že jde o tutéž katastrofu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"No police action": Antifa.cz has identified well-known right-wing activists in the crowd which attacked the anti-fascists on Saturday

8. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

The extreme-right wing grouping "We are at home here" has published a video on Facebook, which has been seen by several hundred thousand Czechs since Saturday and has been widely discussed on Czech social media. The grouping has argued that the video allegedly provides evidence that Czech police, masked as fake right-wingers, attacked a demonstration of antifascists on Saturday. Czech Police has denied this.

The Czech website Antifa.cz now argues that this is absolute nonsense. The website has individually identified the alleged "fake right-wing attackers" as well-known Czech extreme right wing activists.

Source in Czech HERE

PŘEČETLI JSME:

Že by Čechy nenávist k cizincům už začínala nudit?

8. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Přes pěkné počasí nedorazily na největší demonstraci v sobotu ani dva tisíce lidí. Martinu Konvičkovi musejí frustrací chcípat brouci, píše Štefan Švec.

Zdá se, že uprchlíci přestávají národ bavit. Média a politici se samozřejmě dál snaží situaci dojit, co to dá. Parlamentní listy barví titulky krví, frustráti na webu utrácejí noci nenávistnými žvásty. Z chabé potyčky u metra Malostranská se v médiích žije ještě druhý den. Je fakt, že pobodání pražského muslima i rozbití výloh Kliniky je vážná věc a soud by měl poslat pachatele rychle za mříže. Je pravda, že pokud nějaký policejní idiot odmítl pomoci napadeným reportérům Českého rozhlasu, protože podle něj „vysílají lži“, shodil tím práci všech svých slušných kolegů. Lidi to celé ale nejspíš přestává zajímat.

Zdroj: ZDE

Bude někdo zkoumat, co způsobuje, že česká společnost periodicky propadá iracionálním záchvatům založeným na nesmyslech?

8. 2. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Úvahy Daniela Veselého nad televizní inscenací hilsneriády v pořadu Zločin v Polné musejí každého trochu přemýšlivějšího člověka přivést k uvědomění, že česká společnost má bohužel zakořeněný sklon hystericky propadat periodicky iracionálním nesmyslům zjevně už od devatenáctého století. Těmito iracionálními záchvaty si závažně škodí - neumí totiž vnímat skutečná a závažná fakta, nedokáže číst, co se děje ve světě a jak na její chování a chování jejích politiků a diplomatů reagují lidé ze zahraničí, kteří mají moc rozhodovat o jejím osudu, a nedokáže se ve vnějším světě orientovat a vypracovat si dlouhodobější strategii na přežití.

Příkladů těchto hysterických kampaní je v moderní historii českých zemí mnoho, přemnoho. Za hilsneriády český národ Tomáše Masaryka upřímně nenáviděl, po roce 1918 ho zas začal hystericky zbožňovat jako tatíčka Osvoboditele a neuvědomoval si, že západní mocnosti na Masaryka hledí daleko střízlivěji, spíše jako na podvodníka, který na Versailleské konferenci záměrně lhal o údajně malém počtu německy mluvících občanů, kteří žijí na českém území - v důsledku této lži už pak západní politici Československu nikdy nedůvěřovali, a to přispělo k Mnichovu.

Oxymóron ministryně školství

Proti totalitě, primitivismu a násilí je nutno bojovat i vzděláváním

8. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Je chvályhodné, že se ministryně školství Kateřina Valachová připojila k výzvě Idealistů, platformy mladých sociálních demokratů. Ministryně přímo prohlásila, že "jako matka dvou dětí nechce, aby vyrůstaly ve společnosti, kde se podobné útoky dějí s tichým souhlasem většiny společnosti". To je jistě v pořádku, každý český politik, který se otevřeně zasazuje za základní demokratické principy a zároveň bojuje proti projevům dogmatických tendencí stále živých v české posttototalitní mentalitě, plní službu veřejnosti. Byť by to mělo být samozřejmostí, není tomu tak a proto i taková "banalita" zasluhuje pozornost.

Kateřina Valachová by si ale měla uvědomit, že její děti vyrostou do společnosti, která tiše netoleruje násilí, jedině tehdy, pokud je samy základním principům demokracie naučíme, pokud budou rozumět tomu, proč je nutné za demokracii a za nezadatelná práva člověka bojovat. Zdá se, že v tom paní ministryně nemá úplně jasno. Výukový materiál Vysokého komisaře OSN pro uprchlictví, o němž se Miloš Zeman vyjádřil jako o "idiotském" a "bolševickém"odmítla ministryně školství podpořit s tím, že "uprchlické krize je velmi složitá a vážná věc pro dospělé a v žádném případě nedovolí, aby tímto způsobem byly strašeny nebo zatahovány do celospolečenské vážné debaty děti". WTF, chtělo by se říct?

Uvažování toho typu, že "děti nelze zatahovat do celospolečenských diskusí", poukazuje na tutéž posttotalitní mentalitu, která omezuje přístup k informacím, rozhodnutí dává do rukou vyvolených a uvažuje o občanech jako nesvéprávných jednotkách určených ke "správě". Paní ministryně si bude muset vybrat. Buď chce, aby její děti vyrůstaly do demokratické společnosti, ipso facto aby ji spoluvytvářely. Bude jim tedy muset dát příležitost se to naučit. Nebo nechce děti "zatahovat do celospolečenských diskusí" a tím pádem z nich chce vychovávat potenciální oběti manipulace. Vzhledem k tomu, jaký post Kateřina Valachová zastává, by bylo dobré, kdyby si v tomto směru udělala jasno.

Reakce slovinské policie na článek Martina Herzána v deníku Právo

Článek v Právu a na Novinkách obsahoval nepravdivé informace

8. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Pomáháme uprchlíkům

V reakci na článek, uveřejněný v deníku Právo dne 4.2. a také na serveru novinky.cz, pod názvem “Svědectví z uprchlického tábora: Migranti jsou jako časovaná bomba, Unie ztratila soudnost,” který byl v rozporu jak s oficiálními údaji UNHCR a dalších organizací, tak s našimi vlastními zkušenostmi z terénu, jsme požádali o vyjádření k některým sporným tvrzením v článku obsažených také slovinskou policii. Odpověď tiskové mluvčí Generálního ředitelství policie Slovinska (General Police Administration) Vesny Drole v plném znění uveřejňujeme ZDE

Naším cílem je upozornit na chybné informace, které přebírají i některá další česká média. Domníváme se, že podobné šíření poplašných zpráv přispívá k pocitu, že média neříkají pravdu a nejsou objektivní a dále tak posiluje již značně vyhrocenou atmosféru ve společnosti. Pokud se jedná o informace ohledně toho, co se děje na tzv. Balkánské cestě, budeme rádi, když si je u nás ověříte - jsme neustále ve spojení nejen s dobrovolníky na místě, ale také se zástupci UNHCR, místních úřadů a mezinárodních organizací a autorit a máme tak velmi detailní přehled o tom, co se aktuálně děje.

Na tvrzení o tom, že registračnímu centru, které uprchlíkům vystavuje nové doklady, mohou uprchlíci nalhat cokoliv, reaguje slovinská police: Pro zrychlení registrace migrantů, kteří míří do jiných států, byl zaveden elektronický systém propojený s evropským registrem. Pokud existuje jakékoli podezření (chybí doklady nebo je jméno žadatele v systému), následují další prověrky. “Kromě standardní registrace jsou speciálně prověřované osoby podrobeny následujícím procedurám: bezpečnostní prověrka, pohovor, výslech osob, které s touto osobou cestovali, kontrola okolností cesty,” upřesňuje mluvčí Vesna Drole. Při těchto kontrolách asistují překladatelé.

Zločin v Polné aneb o obrazu české společnosti tehdy a nyní II.

8. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Česká televize v neděli večer odvysílala druhý díl filmu Zločin v Polné, který názorně ukazuje, kterak iracionalita a víra ve středověkou legendu zamlžily lidský úsudek a racionalitu. První díl minulou neděli zhlédl rekordní počet diváků, cirka 1,3 milionu. Je možné, že si česká veřejnost uvědomí paralelu mezi tehdejším propadem rozumu a nynější ztrátou soudnosti mnohých našich spoluobčanů - tedy v časech, kdy se opět resuscitují pověry a mýty a doslova teče krev?

Pegidě se o víkendu nepodařilo vyvolat větší celoevropské protimuslimské protesty

8. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Německá protimuslimská a protiuprchlická organizace Pegida se v sobotu pokusila uspořádat celoevropský den protestů. V Drážďanech, kde Pegida vznikla, se demonstrací účastnilo jen asi 8000 lidí, polovina počtu, který předpokládala policie.

V anglickém Birminghamu se k demonstraci sešli různí předáci britských ultrapravicových organizací, ale celkem nepřišlo více než 200 lidí.

Ve Varšavě se protimuslimských a protiuprchlických demonstrací účastnilo jen asi 1000 osob. Protimuslimské a protiuprchlické demonstrace se konaly i v Praze, v Amsterdamu a v Bratislavě, ale v těchto městech se konaly i prouprchlické demonstrace. V Dublinu se demonstrace účastnilo jen pár stovek lidí.

Celkem byla účast na xenofobních demonstracích v sobotu daleko menší, než se očekávalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2016

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V lednu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 39 360  Kč. Příjem z reklamy byl 14 098,00 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2016 140 571,24 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
23944