Reakce slovinské policie na článek Martina Herzána v deníku Právo

Článek v Právu a na Novinkách obsahoval nepravdivé informace

8. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Pomáháme uprchlíkům

V reakci na článek, uveřejněný v deníku Právo dne 4.2. a také na serveru novinky.cz, pod názvem “Svědectví z uprchlického tábora: Migranti jsou jako časovaná bomba, Unie ztratila soudnost,” který byl v rozporu jak s oficiálními údaji UNHCR a dalších organizací, tak s našimi vlastními zkušenostmi z terénu, jsme požádali o vyjádření k některým sporným tvrzením v článku obsažených také slovinskou policii. Odpověď tiskové mluvčí Generálního ředitelství policie Slovinska (General Police Administration) Vesny Drole v plném znění uveřejňujeme ZDE

Naším cílem je upozornit na chybné informace, které přebírají i některá další česká média. Domníváme se, že podobné šíření poplašných zpráv přispívá k pocitu, že média neříkají pravdu a nejsou objektivní a dále tak posiluje již značně vyhrocenou atmosféru ve společnosti. Pokud se jedná o informace ohledně toho, co se děje na tzv. Balkánské cestě, budeme rádi, když si je u nás ověříte - jsme neustále ve spojení nejen s dobrovolníky na místě, ale také se zástupci UNHCR, místních úřadů a mezinárodních organizací a autorit a máme tak velmi detailní přehled o tom, co se aktuálně děje.

Na tvrzení o tom, že registračnímu centru, které uprchlíkům vystavuje nové doklady, mohou uprchlíci nalhat cokoliv, reaguje slovinská police: Pro zrychlení registrace migrantů, kteří míří do jiných států, byl zaveden elektronický systém propojený s evropským registrem. Pokud existuje jakékoli podezření (chybí doklady nebo je jméno žadatele v systému), následují další prověrky. “Kromě standardní registrace jsou speciálně prověřované osoby podrobeny následujícím procedurám: bezpečnostní prověrka, pohovor, výslech osob, které s touto osobou cestovali, kontrola okolností cesty,” upřesňuje mluvčí Vesna Drole. Při těchto kontrolách asistují překladatelé.

“Od 21.1. je vstup do Slovinska povolen pouze migrantům, kteří žádají o mezinárodní ochranu ve Slovinsku, Rakousku nebo Německu. V souladu s článkem 5 ochrany Schengenské hranice je vstup odepřen migrantům, kteří úmyslně poskytli falešné informace za účelem zneužití transportu a nemají v úmyslu žádat o mezinárodní ochranu ve Slovinsku.” dodává Vesna Drole, “Několik desítek osob bylo takto prověřováno pro podezření ze zapojení do ozbrojených konfliktů. Žádný případ podezření z terorismu však nebyl potvrzen.”

V žádném případě dosud nebyl nikdo z migrantů zatčen, i tak jsou ale státy, do kterých putují, informovány.

Co se týče zabavených předmětů, kde novinky.cz píší o několika kilogramech denně zabavených zbraní (sečných zbraní, paralyzérů a nunčaků), podle slovinské policie prochází každý migrant bezpečnostní kontrolou při vstupu do země. “Do tohoto dne nebyla nalezena žádná zbraň nebo výbušnina, případně podobný nebezpečný objekt. Policisté občas zabavují malé předměty jako zapalovače, nůžky, žiletky, nože nebo otvíráky. Nože jsou zpravidla malé kapesní pro přípravu jídla.” píše v oficiálním vyjádření Vesna Drole.

Ohledně tvrzení o tom, že migranti u sebe mají v mobilních telefonech dětskou pornografii či videa znázorňující mučení žen, slovinská policejní mluvčí uvádí: “Mnoho migrantů, kteří měli v držení podezřelé fotografie při důkladném výslechu vypovědělo, že je přinášejí jako důkazy o zvěrstvech, která se dějí v jejich zemích, aby to mohli ukázat ostatnímu světu. Tato videa a fotografie sloužily jako důkazy o důvodném útěku ze země původu.”

Apelujeme tímto na česká média, aby ověřovala informace - stejně tak jako jsme se spojili se slovinskou policií my, to mohl udělat kdokoliv jiný. Jediný redaktor, který se o to - pokud je nám známo - pokusil, byl Vojtěch Boháč, se kterým byla v reakci na jeho kritický článek o aktivitách autora zde diskutovaného textu na Novinky.cz, ukončena spolupráce s deníkem Právo. To považujeme za velmi alarmující.

0
Vytisknout
8033

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016