Proč česká mainstreamová média legitimizují názory hodné nacistů?

25. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je očividné, že debata o uprchlících či obecně o tzv. migrační krizi v českých poměrech ještě nenarazila na své dno. Aktuálním příkladem budiž rozhovor moderátorky Daniely Drtinové s obskurním rockerem a „komikem“ v jedné osobě – Františkem Ringo Čechem na DVTV. Jestliže byly podobné rasistické názory dříve na opovrženíhodném okraji, nyní stále více pronikají do takzvaně seriózních médií, což je v kontextu veřejné debaty skutečně na pováženou.

Příznivec českého prezidenta Miloše Zemana a normalizační umělec František Ringo Čech, který se nedávno zviditelnil rasistickou malůvkou s názvem Lekce němčiny pro uprchlíky, dostal slovo v relaci DVTV ZDE.

Čech, který se snad i se smrtelně vážnou tváří považuje za malíře, svůj „kumšt“ líčí slovy, že uprchlíci znásilňují štěňátka. Čech se křižoval, že jde o bžundu, aby vzápětí poněkud nelogicky dodal, že zachycuje realitu. Když se nad tímto „výjevem“ moderátorka Drtinová pozastavila řkouc, že jde patrně o rasismus, bagatelizoval vše náš kumštýř slovy, že obraz může přemalovat s tím, že uprchlíci můžou znásilňovat třeba opičku.

Čech neopomněl dodat otřepanou mantru všech ryzích rasistů, že není rasista, aby se dále po vzoru svého politického oblíbence Miloše Zemana o uprchlících vyjádřil, že mají drahé mobily, adidasky, a nepomněl také potutelně ucedit, že některé věci se na veřejnosti nesmějí říkat, narážeje tak na „diktát“ politické korektnosti. Dětinsky se zaklínal, aby ho moderátorka nechytala za slovo, neboť je přece komik, horoval za vznik domobran, papouškoval tvrzení Hradu o řízené invazi a jeho nesmysly o islámu, a vše korunoval tvrzením, že lodě s uprchlíky by se měly vracet.

Nemohu si pomoci, ale tady už nelze pokračovat v rukavičkách: Pokud by někdo zoufalé válečné uprchlíky vracel nazpět do pekla, tak se v mých očích v podstatě neliší od těch, kdo házeli lidské bytosti do plynových komor. To už je podle mého soudu prostě myšlení hodné nacistů. Tečka.

Osobně nepatřím mezi zastánce toho, aby se s některými lidmi nehovořilo, avšak prapodivná individua, jako je F. R. Čech, dostávají pro svá fantasmata přehršle prostoru především v bulvárních médiích. Nevidím ovšem žádný důvod pro to, aby jim takový prostor poskytovaly i takzvaně seriózní sdělovací prostředky. Takto se již tak dost nízko položená laťka veřejné debaty o migrační krizi v ČR ještě více snižuje; vždyť právě tato média by měla naopak veřejný diskurz kultivovat prezentací podložených názorů.

Značný díl viny na tomto tristním stavu patří právě mainstreamovým médiím, potažmo veřejnoprávní službě, protože svou práci nedělají tak, jak by v trochu osvícenější společnosti měly. S vypuknutím krize na Ukrajině, systematickou démonizací Ruska, blahosklonným postojem vůči Západu, zejména pak Spojeným státům, se u nás jako houby po dešti vyrojily obskurní informační weby. Ty frustrovaným, nespokojeným a po důvěryhodných informacích prahnoucím lidem nabízejí zjednodušený pohled na dění v tuzemsku i ve světě, často v podobě pošahaných konspiračních teorií, nad nimiž laskavě bdí jejich „pan prezident“ - a to vše servírují spolu s ještě primitivnější propagandou než mediální mainstream.

Jestliže je zapotřebí kriticky reflektovat často informačně nevyzrálé sdělovací prostředky středního proudu, jimž dominuje jakýsi západocentristický diskurz, ještě větší pozornost je záhodno věnovat oněm obskurním rychlokvašeným webům, neboť ty se již nepokrytě neštítí reprodukovat ani názory hodné nacistů. I proto vnímám skutečnost, že DVTV legitimizuje nehumánní postoje Zemanova dvorního šaška Františka R. Čecha, jako přinejmenším zarážející.

0
Vytisknout
11880

Diskuse

Obsah vydání | 29. 2. 2016