ROSTE PANIKA:

Evropa očekává po hádce o uprchlících do několika dní v Řecku humanitární katastrofu

25. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Jestliže bude Řecko odříznuto od schengenské zóny, Berlín předpokládá do několika dní vážnou humanitární a bezpečnostní krizi

Ministři EU se nedohodli o společné akci ohledně uprchlické krize. Rakousko a Makedonie požadují zavedení národních pohraničních kontrol.

Evropské vlády očekávají obrovskou humanitární krizi v Řecku uprostřed rostoucí paniky, že jsou roztříštěné pokusy EU zdolat uprchlickou krizi zcela neefektivní.

Evropští ministři vnitra se ve čtvrtek sešli v Bruselu k jednání ve svém nejnovějším pokusu vypracovat společnou reakci, avšak jednání bylo zastíněno zuřivou hádkou mezi Řeckem a Rakouskem, které se postavilo do čela kampaně Řecko izolovat a zastavit příchozí vlnu uprchlíků přes Balkán částečným uzavřením hranic Řecka s Makedonií.

Jestliže bude Řecko odříznuto od schengenské zóny, Berlín očekává do několika dní vážnou humanitární a bezpečnostní krizi.

Dimitris Avramopulos, komisař EU pro migraci, uvedl že nouzové přípravy na obří humanitární pomocnou operaci jsou silně pokročilé a budou dokončeny do několika dnů. "Pravděpodobnost humanitární krize obrovské velikosti je tady a je velmi reálná," varoval.

To, že se pozornost činitelů EU přesunula od otázky rozdělování uprchlíků k nutnosti řešit následky toho, že je EU odmítne vpustit na své území, se rovná přiznání absolutního selhání snah vypracovat koordinovanou strategii EU vůči této krizi.

Atény reagovaly zuřivě na nově fundamentalistický postoj Rakouska vůči uprchlíkům. Odvolaly svého velvyslance z Rakouska, kritizovaly Rakousko, že jedná "jako v 19. století" a obvinily Evropskou uni, že vytvořila krizi, kterou se nyní připravuje "humanitárně řešit".

To, že jedna členská země EU odvolala svého velvyslance z jiné členské země EU, je bezprecedentní, a dokazuje to hloubku konfliktu a hněvu v Evropě ohledně uprchlické krize.

Jannis Mouzalas, řecký ministr pro imigraci, řekl na čtvrteční schůzi ministrů vnitra: "Velký počet zdejších účastníků se pokouší jednat o tom, jak řešit humanitární krizoi v Řecku, kterou mají oni sami v úmyslu vyvolat."

Zdá se, že ministři si dali lhůtu 7. března, po kterémžto datu budou prosazovat "plán B", který požaduje protiuprchlická východní Evropa, v jehož rámci by Řecko bylo hermeticko odděleno od EU a šestadvacetičlenná schengenská zóna by zřejmě byla až na dva roky zrušena.

"V nadcházejících 10 dnech potřebujeme jasné a konkrétní výsledky. Jinak vládne riziko, že se celý systém úplně rozloží," varoval Avramopulous.

Rakousko vyvolalo zuřivost Řecka, Německa a Evropské komise, když minulý týden oznámilo, že omezuje počet žadatelů o azyl na 80 denně, a pak ve středu uspořádalo jednostranně schůzku 10 balkánských zemí, bez Řecka a bez Německa, jejímž účelem bylo zastavit proud uprchlíků a vracet je do Řecka.

Angela Merkelová chce uspořádat 7. března mimořádný summit EU s Tureckem. Doufá, že přesvědčí Turecko, aby zabránilo uprchlíkům v cestě do Řecka a oplátkou chce nabídnout, že Evropa bude přijímat statisíce uprchlíků přímo z Turecka.

Merkelová je však izolovaná. Turecko jí neposlechne a několik zemí, které proti návrhům Merkelové bojují, aktivně doufají, že její plán selže. Velká část členských zemí EU odmítá přijímat uprchlíky rovnou z Turecka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9109

Diskuse

Obsah vydání | 29. 2. 2016