Neuvěřitelná slepota

28. 2. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



98,8 procent čtenářů serveru Novinky po přečtení článku, že uprchlíci jsou po uzavření hranic balkánských zemí v katastrofální situaci, vyjádřilo názor, že "zpřísnění kontrol uprchlíků není dostatečné".

Jak poznamenává Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch: "Předpokládám, že si myslí, že uprchlické děti by se měly střílet do obličeje před kamerami v přímém přenosu."

Ale na té věci je pozoruhodná jiná, důležitá věc. Jak je možné, že velká část národa propadla této neuvěřitelné slepotě. Oni si tito lidé opravdu myslí, že zadrátováním hranic je uprchlická krize mine a nebudou ji muset řešit? A že jejich sobecký, rasistický postoj nebude mít drastické dopady na jejich vlastní životní úroveň a na omezení jejich svobody ve společnosti, v které žijí?

Jestliže skutečně drtivá většina Čechů ztratila úplně základní lidskost a dokáže uvažovat jen o tom, "co bude pro mě osobně výhodné", jak to, že netuší, že jejich vzdorný protiuprchlický postoj pro ně bude velmi brzo osobně, ekonomicky i politicky katastrofálně nevýhodný?

Jak je možné, že si lidé neuvědomují, že protiuprchlický postoj bude mít naprosto drastické dopady na jejich vlastní budoucnost?

Iracionální strach vyvolávaný hoaxy je velmi špatný rádce. Lidi si ale skutečně neuvědomují hrozbu neočekávaných a velmi pravděpodobných záporných důsledků svého jednání? Že je jejich zarytý rasismus a xenofobie rychle posunují k nějakým budoucím plynovým komorám?

0
Vytisknout
10579

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2016