Faymann: "Rakousko nebude čekárnou na Německo"

1. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Rakouský kancléř Werner Faymann se odmítá podvolit nátlaku, aby Rakousko otevřelo své hranice uprchlíkům, navzdory novému varování od OSN, že se uprchlická krize rychle začíná vymykat kontrole a vyžaduje celoevropské řešení. Faymann se v tom smyslu vyjádřil po jednání s předsedou Rady Evropy Donaldem Tuskem. Řekl, že Rakousko "nebude čekárnou na Německo". V jižní Evropě uvízly tisíce uprchlíků a na řecko-makedonských hranicích jejich počet roste. Korespondent BBC v Aténách informoval:

"Do Řecka přicestovali ve čtvrtek další uprchlíci a migranti a jejich počet roste. Uvízlo jich tu nyní více než 20 000 a OSN varuje, že hrozí humanitární katastrofa. Mimořádný představitel OSN Peter Sutherland varoval, že není možno dovolit, aby tlak na Řecko sílil donekonečna:

"Myslím, že se rychle začíná vymykat kontrole chápání situace. Pokud se tedy Řecko nemá stát obřím táborem. Mnoho těchto uprchlíků se bude snažit odejít. A až na sever přes Balkán se nyní staví žiletkové ploty ve snaze tomu zabránit. To je neudržitelná situace."

Sutherland zdůrazňuje, že problém musí být vyřešen na celoevropské úrovni. Je absolutně politováníhodné, že některé země podnikají jednostranné akce a uzavírají hranice. Německo ten argument podporuje, avšak rakouský kancléř Werner Faymann se vyjádřil, že omezení je nutné na zastavení neorganizovaného chaosu:

"Rakousko není čekárnou na Německo, ale evropská spolupráce je pro nás důležitá. Proto mělo být na externích hranicích EU jasné, komu má být dovoleno vstoupit do EU, komu bude přístup odmítnut a kteří lidé budou rozděleni po Evropě."

Předseda Evropské rady Donald Tusk apeloval na Feymanna a další vedoucí politiky, aby se zaměřili na vytvoření celoevropského plánu. Avšak času není nazbyt a Tusk musí vyjednat nějakou dohodu na mimořádném summitu EU příští pondělí. Evropská politika vůči uprchlíkům visí na vlásku.

Zdroj ZDE (od minuty 6)

0
Vytisknout
7073

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2016