Slavného britského novináře kvůli jeho barvě pleti čtyřikrát na ulici šacovala policie

29. 2. 2016

čas čtení 2 minuty



Faisal Islam (38), absolvent Cambridge University a nynější politický editor televizního zpravodajství Sky News, je dnes jednou z nejznámějších tváří ve Velké Británii. Přesto i on přiznává, že po teroristických útocích v Londýně v červenci 2005 ho čtyřikrát náhodně na ulici kvůli barvě jeho pleti zastavila a prošacovala britská policie. Novinář je přesvědčen, že to bylo z rasových důvodů. Přiznává však, že policie jen dělala svou práci a měl možnost se o tom zmínit v soukromém rozhovoru prezidentu londýnské Metropolitní policie.

Po útocích z července 2005 dostala britská policie velké pravomoci náhodně lidi zastavovat na ulici a šacovat je. Ukázalo se však, že je to naprosto neefektivní - jen 1 procento takových šacování vedlo k zatčení daných osob a vůbec nikdo nebyl zatčen za žádné trestné činy spojené s terorismem. Pravomoci britské policie náhodně zastavovat a prohledávat jakoukoliv osobu či vozidlo pak v roce 2010 zakázal Evropský soud pro lidská práva. Černoši a Asiaté byli prohledávání do té doby třikrát častěji než běloši.

Novinář Faisal Islám je i dnes denodenně konfrontován s rasismem. Aktivně používá sociálních sítí a na Twitteru ho sleduje 116 000 lidí. Přesto ho šokovaly některé nadávky, jimiž byl častován, když přešel z Channel Four News do Sky News. "Plně vítám názor, že se divákům ze své práce musíme zodpovídat, ale ve veřejnosti je také spousta hněvu. Je pozoruhodné, co jsou lidé ochotni zveřejnit i pod svým plným jménem na Facebooku." Faisal Islam pochází z anglického Manchesteru a je na svůj tamější původ hrdý. Je přesvědčen, že existence sociálních tříd v Británii, stejně jako společenská diverzita, je pro televizní novináře jevem, s nímž musejí aktivně pracovat. "Neznám příliš mnoho lidí z té dělnické části Manchesteru, kde můj táta vedl trafiku, kteří by se dostali do médií. Ale je přece rozumné, aby příběh národa vyprávěli lidi z nejrůznějšího sociálního zázemí. Vznikla by tak daleko bohatší, rozrůzněnější celonárodní konverzace. Můj otec byl imigrant, který občas platil mé školné pytlíky jednolibrových mincí. Mám dojemn, že to, že se vyskytuju v televizi, vede mnoho lidí k tomu, že si uvědomují, že v britské muslimské komunitě se toho děje daleko víc, než co si myslí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5868

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2016