Channel Four News: Navzdory příslibům začala Francie brutálně likvidovat tábor v Calais

1. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Moderátor: Policie dorazila v pondělí těsně po úsvitu. Sdělila obyvatelům tábora Džungle v Calais, že mají jen hodinu na to, aby odešli, anebo budou zatčeni. Policisté odpálili proti jedné skupině migrantů a aktivistů, kteří začali házet kamením, slzný plyn. zatímco úřady začaly odstraňovat provizorní přístřešky. K potyčkám dochází stále ještě v pondělí večer a náš hlavní korespondent Alex Thompson je tam.

Alex Thomson: Ano, vzduch je pořád ještě plný slzného plynu. Byli jsme donuceni odejít asi sedm set metrů od vchodu do tábora v Calais. Jednu věc řekněme jasně: Docházelo po celý den k násilí, a to jak od uprchlíků, tak od policie. Lidé házeli kamením a pořádková policie na to reagovala. V několika případech lidé v táboře prostě tábor zapalovali.

Avšak Francouzi to nemohou mít oběma způsoby. Buď francouzské úřady světu prostě lhaly, když tvrdily, že to podniknou prostřednictvím jemného přesvědčování po dobu řady týdnů, anebo, z důvodů, které neznáme, se něco změnilo o víkendu. Ale od časného dnešního rána bylo jasné, že dny jemného přesvědčování jsou ty tam.

Pokračovalo to po celý den. Jednotky pořádkové policie pronikaly stále hlouběji do tábora Džungle. Vodní děla. Policie terčem kamení a dalších trosek.

Celá ta operace vůbec není taková, jako měla podle ujišťování francouzské vlády být. Minulý týden říkal francouzský ministr vnitra: Žádné buldozery.

Neřešeným problémem je to, že tyto záběry se nyní šíří po celém světě. A kam má těch několik tisíc lidí, vyhnaných z tohoto tábora, jít?

Joe Robertson, Calais Good Chance Theatre: Tyto scény diskreditují všechny strany. Je to hrozné. Je to tragické. Lidi zuří, policie zuří.

"Nedovolují žádným z dobrovolníků přijít do tábora, takže asi budou jednat s lidmi, kteří tam žijí, sami."

Policie probouzela lidi: "Dobré jitro a vypadněte."

Osm lidí, kteří tady bydleli, nechtěli, aby byl jejich přístřešek zlikvidován. Prosíme, neničte náš domov. Žije tady osm lidí, zní nápis. Jiní psali "Lieu de vie", místo života, a tato místa se měla respektovat, kavárny, kostely, školy.

A teď tito uprchlíci v mnoha případech nemají kam jít. Ani v Británii, kam se zoufale snaží dostat, ani doma, v Sýrii, v Afghánistánu, a tak dále. Někteří možná skončí v novém táboře kontejnerů vedle, jiní nebudou mít nic.

Je bizarní, že ve vzdálenosti několika stovek metrů ještě stále hráli kriket. Je to vzdor zoufalství.


0
Vytisknout
6883

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2016