POCHMURNÁ VIZE BBC:

Je rozklad Evropské unie nevyhnutelný?

28. 2. 2016

čas čtení 9 minut

Janis Varoufakis: To, že jsme to zvorali s evropskými institucemi, že jsme je proměnili v zóny bez demokracie a zbavili jsme je legitimity, to neznamená, že by je nešlo změnit tak, aby fungovaly. Naprostý rozklad Evropské unie nás vrhne do postmoderní verze třicátých let dvacátého století. Bude se zhoršovat hospodářská krize a v Evropě porostou stále větší konflikty. Je velkou chybou si myslet, že Evropská unie je stabilní a že to, o čem se 23. června budou rozhodovat britští voliči, neovlivní stabilitu evropské organizace. Brexit by destabilizoval už nyní se rozkládající Evropskou unii a způsobil by její daleko rychlejší rozpad. Brexit vyvolá odstředivé síly, které už existují, zrychlí je, a zabrání činitelům v Evropě zastavit její rozpad. A Británie bude také postižena rozkladem Evropské unie na svém zápraží. Máme ještě poslední šanci zastavit to, co teď vypadá jako nevyhnutelný proces rozpadu EU. Jestliže se nám, i na poslední chvíli, podaří se dát dohromady a provést zásadní reformy, které jsou nutné k zastavení rozkladu, je stále ještě možné dosáhnout úspěchu. Až na to, že už není moc času.

Mark Mardell, BBC Radio Four, The World This Weekend, neděle poledne: V Evropě vznikají obavy, že by britská referenditida mohla být nakažlivá. Podle průzkumu veřejného mínění, provedeného minulý týden v Holandsku, chce většina holandských voličů, 53 procent, své vlastní referendum o tom, zda zůstat v Evropské unii nebo odejít. Pokud by se konalo, 43 procent Holanďanů by hlasovalo pro odchod, 44 procent pro setrvání v EU. V Británii je to 48 procent pro setrvání. V Dánsku ultrapravicová protiimigrační Lidová strana, jejíž popularita rychle roste, charakterizuje Cameronovo referendum jako "inspiraci". Tomáš Prouza, český ministr pro Evropu, varuje, že Brexit by mohl mít pro Evropskou unii vážné důsledky:

Prouza: "Jestliže v referendu Británie rozhodne o odchodu z EU, stane se z toho mainstreamová myšlenka a i jiné země začnou uvažovat o referendu a možná se pokusí odejít."

Mark Mardell: "Očekáváte seriozní, vážný tlak na 'Czexit'? Odchod ČR z Evropské unie?"

Prouza: "Zatím to prosazují jen strany, které mají velmi slabou podporu veřejnosti. Taky protože nikdo ještě neviděl příklad. Ale jestliže vznikne příklad, obávám se, že některé mainstreamové strany se toho pokusí z politických důvodů využívat. My máme na mnoha úrovních prospěch z členství v EU. Zpochybňovat to by nás jen posunulo zpět do ruské sféry vlivu. Pokud Británie z EU odejde, největším úkolem pro politiky bude vysvětlit, proč je členství v EU užitečné."

Mark Mardell: Odchod Francie z EU by rozbil základní kameny Evropské unie. A o to usiluje "Madame Frexit". Europoslanec z Nacionální fronty Francie Brun Gonich hovoří o tom, že Británie dává Evropské unii "dobrý příklad":

Bruno Gonich, Nacionální fronta, Francie: Naši odpůrci vyhrožují, že se nám nepodaří nově vyjednat některé aspekty smlouvy Francie s EU. A příklad pana Camerona nám ukazuje, že naši partneři jsou ochotni akceptovat alespoň princip, že je možno nově vyjednávat.

Mark Mardell: Dovedete si opravdu ve Francii představit referendum o odchodu Francie z EU?

Bruno Gonich: Ano, ale dáváme nejprve přednost novému vyjednání členských podmínek. Abychom se vrátili k spolupráci svobodných národů. Včetně opuštění eura. Stále větší počet lidí ve Francii zastává názor, že EU jde naprosto nesprávným směrem. Existují stále větší počty lidí, dokonce i ve střední Evropě, i v zemích, které údajně měly z členství v EU prospěch, které se nyní hlásí k našemu názoru.

Mark Mardell: EU je už v bodu varu kvůli uprchlické krizi. Vznikají konflikty mezi jednotlivými členskými zeměmi. Mnoho členských zemí odmítá plnit dohody, které byly uzavřeny na evropské úrovni. Maďarský premiér Viktor Orbán slibuje svým občanům - překvapení - referendum. Tento populistický pravičák tvrdí, že Maďarsko by nemělo být nuceno přijmout uprchlické kvóty, s nimiž loni souhlasilo. Nick Thorpe byl korespondentem BBC v Maďarsku třicet let.

Nick Thorpe: Názorem Maďarska je, a to šíří důsledně premiér Viktor Orbán, že Evropu je nutno před imigranty bránit. A že ostatní Evropa, zejména Německo, tím, že do Evropy uprchlíky pouští, jí škodí.

Mark Mardell: Takže je Orbán v konfliktu s mnoha jinými zeměmi EU.

Nick Thorpe: To je, ale on sám má pocit, že se svým argumentem vítězí. Protože Orbán šíří představu, že existuje levicová evropská elita, která imigranty vítá, a v jejím čele stojí Německo, kdežto obyčejní lidé zdravého rozumu, lidé z ulice, jsou tím velmi znepokojeni. Takže Orbán by zjevně chtěl, aby se uspořádala podobná referenda o přijímání uprchlíků i v jiných evropských zemích. Aby dokázal, že Evropa uprchlíky nechce.

Mark Mardell: Jaký mají Maďaři všeobecně postoj vůči Evropské unii?

Nick Thorpe: Složitý. Mnoho lidí zastává postoj Viktora Orbána. Evropa by se měla proměnit v Evropu národů a nebýt federalizovanou Evropskou unií. Maďarská veřejnost, a to platí i o České republice, o Slovensku pohlíží s nadějí k Británii. Je potěšena, že David Cameron se EU snaží zreformovat. Chce, aby Británie v EU zůstala, protože Británii vidí jako přirozeného spojence k posílení své národní suverenity. Chce udržet EU, ale bez směřování k užší integraci.

Mark Mardell: Řecko je v ohnisku uprchlické krize. Charismatický politik, černá ovce Evropy Janis Varoufakis, varuje, že Evropská unie je před rozkladem:

Janis Varoufakis: Vzhledem k tomu, že Evropa jako největší světový jednotný trh je už šest sedm let obětí celé řady selhávajících ekonomických strategií, ekonomická struktura EU se rozkládá a bohužel to připomíná události třicátých let dvacátého století. Už sedm let probíhá v ekonomické oblasti komedie omylů, která obrovským způsobem zvýšila nezaměstnanost na periferii, v přebytkových ekonomikách v centru EU vyvolala deflační tendence a důsledkem toho je, že proti sobě navzájem bojujeme.

Mark Mardell: Jak by se to dalo změnit?

Janis Varoufakis: Co takhle, kdyby se Evropská unie pokusila o to, co posledních šest sedm let nedělá. Začít zkoumat všechny společné problémy, jimiž čelíme, společně. Víte, lidi mluví o řecké krizi, jako by neměla nic společného s německou krizí nebo s francouzskou krizí.

Mark Mardell: Někteří lidé poukázali na rozhodnutí Maďarska uspořádat referendum a říkají, že je to možná inspirováno britským referendem.

Janis Varoufakis: Není pochyb, že rozklad se šíří, jako epidemie. Jakmile začnete debatovat o Brexitu, jak s tím začal David Cameron, když se pokusil falešně řešit vnitřní problém Konzervativní strany, tento cynismus se pak rozšíří do těch částí EU, kde jsou konflikty nebezpečnější.

Mark Mardell: Možná, že to není cynismus, že lidé v České republice a v Holandsku chtějí uspořádat své vlastní referendum.

Janis Varoufakis: Já referenda podporuju, Otázkou je, k čemu se používají a v jakém kontextu. Když zneužíváte demokratického nástroje, jako je referendum, k prohlubování konfliktů ve snaze vyvolat nepřátelství jednoho národa proti druhému, a ve snaze vyvolávat nacionalismus, jako v Maďarsku, v kontextu rozkládajícího se jádra Evropské unie, víte, že demokracie byla uzurpována a byla ochromena natolik, že dokonce i demokratické nástroje jsou zneužívány proti demokratickým postupům.

Mark Mardell: Ale někteří lidé by argumentovali, že to všechno dokazuje, že Evropská unie nefunguje a nemůže fungovat.

Janis Varoufakis: No, on existuje obrovský rozdíl mezi nefunguje a nemůže fungovat. To, že jsme to zvorali s evropskými institucemi, že jsme je proměnili v zóny bez demokracie a zbavili jsme je legitimity, to neznamená, že by je nešlo změnit tak, aby fungovaly. Naprostý rozklad Evropské unie nás vrhne do postmoderní verze třicátých let dvacátého století. Bude se zhoršovat hospodářská krize a v Evropě porostou stále větší konflikty. Je velkou chybou si myslet, že Evropská unie je stabilní a že to, o čem se 23. června budou rozhodovat britští voliči, neovlivní stabilitu evropské organizace. Brexit by destabilizoval už nyní se rozkládající Evropskou unii a způsobil by její daleko rychlejší rozpad. Brexit vyvolá odstředivé síly, které už existují, zrychlí je, a zabrání činitelům v Evropě zastavit její rozpad. A Británie bude také postižena rozkladem Evropské unie na svém zápraží.

Mark Mardell: Myslíte si, že je rozklad EU nevyhnutelný?

Janis Varoufakis: Máme ještě poslední šanci zastavit to, co teď vypadá jako nevyhnutelný proces rozpadu EU. Jestliže se nám, i na poslední chvíli, podaří se dát dohromady a provést zásadní reformy, které jsou nutné k zastavení rozkladu, je stále ještě možné dosáhnout úspěchu. Až na to, že už není moc času.

Zdroj v angličtině (audio) ZDE (od minuty 17.23)

0
Vytisknout
10822

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2016