Idealisté Valachová a Dienstbier vyzývají k odmítnutí násilí

7. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Sociální demokraté sdružení ve spolku Idealisté.cz dnes vyjádřili podporu Autonomnímu sociálnímu centru Klinika, které se stalo obětí nenávistných útoků v sobotu 6. února 2016. Jasně odmítají úsilí různých skupin vyhrocovat konflikt násilnou cestou a vyzývají k rychlému nalezení a potrestání pachatelů.

„Idealisté dnes na místě podpořili další fungování Kliniky. Násilné útoky, které mají s největší pravděpodobností na svědomí pravicoví extrémisté, jen ukazují na nedostatek argumentů. My musíme násilí odsoudit a odpovědí Kliniky musí být solidarita. Někdo chce své okolí vylepšovat, někdo chce jen bořit. Ale pro boření není v naší společnosti místo,“ uvedl předseda spolku Radim Hejduk.

V Jeseniově ulici, kde žižkovská klinika stojí, se sešly stovky lidí. Mezi ně přišli i politici. Kromě senátora Václava Lásky byl na místě i Jiří Dienstbier, člen Idealistů a ministr pro lidská práva.

„Zákeřný žhářský útok na Kliniku ukázal, kam vede zloba a nenávist. Takové činy jsou v demokratické společnosti naprosto nepřijatelné. Včera večer šel v televizi Schindlerův seznam a z možných asociací mi ještě teď běhá mráz po zádech,“ dodal ministr.

To, že násilí je v demokratické zemi, jako je Česká republika, nepřípustné, vyplývá i z veřejného vyjádření Idealistky a ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.

„Jak už vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka - násilí je v každé demokratické zemi nepřípustné. I já útok na sociální centrum Klinika naprosto odsuzuji. Jako matka dvou dětí si nepřeji, aby vyrůstaly ve společnosti, kde se podobné útoky dějí s tichým souhlasem většiny společnosti. Právě proto oceňuji všechny, kteří útoky a radikalizaci společnosti odsoudili,“ okomentovala situaci Kateřina Valachová.

Idealisté se vymezují vůči úmyslné polarizaci společnosti. Vyzývají tak všechny představitele politických uskupení, aby tento projev násilí odsoudili a nezlehčovali ho.

0
Vytisknout
9461

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2016