EU požaduje, aby Turecko otevřelo hranice pro uprchlíky z Aleppa

6. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

A zároveň jedná o budování plotů proti uprchlíkům na Balkáně

Evropská unie naléhá na Turecko, aby otevřelo své hranice pro desetitisíce Syřanů, kteří prchají před intenzivním ruským bombardováním a ofenzívou Asadových vojsk.

Turecko v sobotu neotevřelo svůj pohraniční přechod v Oncupinaru navzdory výraznému nárůstu uprchlíků za posledních 48 hodin.

Na syrské straně hranice už je asi 30 - 35 000 uprchlíků a očekává se, že počty vzrostou až na 70 000.

Patnácti Syřanům, zraněným při bombardování nedaleko Aleppa, bylo v pátek večer dovolenou vstoupit do Turecka, ale do soboty večer Turecko nereagovalo na žádost EU otevřít hranici.

Šéfka zahraniční politiky EU Federica Mogherini uvedla, že cílem finanční podpory, kterou EU poskytla Turecku, je zajistit, aby Ankara ochránila a přijala syrské uprchlíky utíkající ze země. Ve čtvrtek EU schválila pomoc Turecku v hodnotě 3 miliard euro.

Ministři zahraničí EU jednali v Amsterdamu se svými protějšky z balkánských států o tom jak zastavit proudu uprchlíků procházejících regionem. EU naléhá na Řecko, aby začalo plně blokovat svou hranici s Tureckem. Pokud to neudělá, Brusel by mohl dovolit ostatním členským zemím rozšířit pohraniční kontroly až na dobu dvou let - čemuž se prý chce za každou cenu vyhnout.

Do Řecka přišlo během roku 2015 850 000 lidí, avšak humanitární organizace uvádějí, že je Řecko schopno se postarat jen o 10 000 uprchlíků.

Některé země v EU nyní chtějí pomoci Makedonii - která není v EU - aby na řecké hranici postavila plot. Vyžaduje to především Maďarsko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5683

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2016