Human Rights Watch: Jak by Evropa odstranila chaos z uprchlické krize

5. 2. 2016

čas čtení 6 minut

Spořádanější proces přijímání uprchlíků v Evropě by 1. snížil počet úmrtí 2. rozptýlil strach veřejnosti 3. ukázal demagogům, že nemají pravdu.

Rok 2015 rozptýlil veškeré iluze, že je Evropská unie imunní před globální uprchlickou krizí, píše Kenneth Roth pro tiskovou kancelář Reuters. Zoufalství lidí prchajících před konflikty a násilím v Sýrii, v Iráku a v Afghánistánu a před útlakem v Eritreji se ukázalo být větší než nebezpečí přeplavby přes Středozemní moře, zejména v důsledku toho, že lidé za pomoci sociálních sítí objevili pašerácké sítě, které využívají blízkosti tureckého pobřeží k řeckým ostrovům.

Vzniklo chaotické masové stěhování lidí, v jehož důsledku zemřelo v moři asi 4000 osob, jen v lednu 2016 se jich utopilo 250. Úspěšný příchod milionu lidí do Evropy posílil strach, že hranice Evropy nelze bránit.

Ve skutečnosti však je milion žadatelů o azyl, kteří představují 0,2 procenta celkového obyvatelstva EU, dobře zvládnutelný, kdyby EU realizovala svou společnou azylovou politiku a rozdělila odpovědnost za zpracovávání žádostí o azyl spravedlivě mezi své členské země. Břemeno zjevně vzroste, když se většina žadatelů o azyl soustředí v jedné nebo ve dvou zemích. Ale i kdyby se všichni usadili v Německu, stále by to představovalo jen 1,25 procenta jeho obyvatelstva, méně než 3 procenta obyvatelstva, která tvoří syrští uprchlíci v Turecku a 25 procent, která tvoří v Libanonu. Ani Turecko, ani Libanon nemají kapacity Německa přijímat a integrovat uprchlíky.

Avšak chaotický charakter příchodu uprchlíků vyvolal strach. Ukázalo se, že hrozba terorismu je daleko významnější, kdy pochází od odcizených Evropanů druhé generace, pocházejících z imigrantského zázemí, než od první generace uprchlíků, kteří jsou drtivou většinou nesmírně vděčni, že se jim podařilo najít bezpečné útočiště. Avšak pařížské útoky vyvolaly obavu, že by z chaosu mohl mít prospěch Islámský stát, který by mohl mezi uprchlíky vyslat své vlastní operativce. Populističtí politikové v Evropě také citují zločiny spáchané proti ženám v Kolíně nad Rýnem a jinde a snaží se vyvolávat představu noční můry nekonečného příchodu uprchlíků, kteří radikálně změní evropské hospodářské, náboženské a kulturní charakteristiky.

Je načase, aby Evropská unie uznala, že špatně řízená, chaotická podstata nedávného příchodu uprchlíků je možná větší hrozbou než uprchlíci samotní.

Řešením je vytvoření bezpečných a legálních cest pro uprchlíky do Evropy. Kdyby měli uprchlíci možnost, aby byly jejich žádosti o azyl zpracovávány v prvních zemích, jako je Turecko či Libanon, mnoho z nich by využilo této příležitosti a neriskovalo by své životy ani životy svých rodin ve vratkých člunech na moři. Uprchlíci by využili této přiležitosti, kdyby věděli, že osoby s platným nárokem na azyl budou v rámci rozumného časového období přesunuti do oblasti bezpečí. To by ovšem záviselo na tom, aby členské země EU konečně schválily autentickou odpovědnost pro sdílení a přijímání velkého počtu lidí.

Velkomyslné přijímání a humanitární programy by umožnily Evropské unii octnout se v lepším postavení, když žádá jiné země, aby na sebe vzaly proporční podíl tohoto břemena, a ne jen srovné (nebo žádné) počty uprchlíků, jaké přijímají Spojené státy, Brazílie, Rusko a státy u Perského zálivu. Tyto státy by měly menší možnost tvrdit, že uprchlíci jsou jen problémem Evropy.

Efektivní proces zpracovávání žádostí o azyl by také zajistil lepší bezpečnost, protože by bylo jasné, že uprchlíci, přijatí po prověřování pro Evropu, nejsou potenciální teroristé. Isis by se mohla dál snažit infiltrovat uprchlíky do Evropy, avšak snížený počet lidí přijíždějících chaoticky po moři ve člunech by to Islámskému státu znemožnil.

Odfiltrováním hospodářských migrantů by prověřování uprchlíků pomohlo dokázat, že proud lidí přicházejících do Evropy nebude nekonečný. Ekonomičtí migranti se i nadále budou snažit dostat do Evropy, jako to dělali vždycky, a Evropam bude některé z nich potřebovat, avšak neregulérní migrace by byla obtížnější bez vlny uprchlíků, mezi něž je možno se skrýt.

Kromě toho, i když počty skutečných uprchlíků jsou velké, mnoho z nich doufá, že se vrátí domů. Mohli by být přesvědčeni větší humanitární pomocí, aby zůstali v zemích, které je přijaly jako první, pokud by měli právo pracovat a posílat své děti do školy. Takové pobídky jsou daleko efektivnější než snahy násilím lidem bránit, aby prchali.

Uspořádanější proces přijímání žadatelů o azyl také ochromí argumentaci evropských demagogů. Politika je často založena na šíření mýtů, nikoliv faktů, a tak i když Evropa může dobře zvládnout i nyní proud uprchlíků, chaos poskytl mocnou energii šiřitelům poplašných zpráv.

Vytvoření bezpečných a právních cest pro žadatele o azyl do Evropy tak může přinést pozitivní výsledky všem stranám. Mnoho žadatelů o azyl by našlo bezpečí, aniž by museli riskovat své životy. A EU by byla schopna více kontrolovat své hranice, aniž by musela obětovat své hodnoty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6380

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2016