OSN: Julian Assange je obětí "svévolného zadržování"

4. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Panel Organizace Spojených národů rozhodl, že tříapůlletý pobyt Juliana Assange na ekvádorském velvyslanectví v Londýně se rovná "svévolnému zadržování": Jeho právníci proto požadují, aby Švédsko okamžitě zrušilo žádost o jeho deportaci do Švédska.

Mluvčí švédského ministerstva zahraničí potvrdil, že panel OSN rozhodl, že Assange je "svévolně zadržován". Rozhodnutí panelu OSN není právně závazné, ale vyvíjí tlak na vlády v humanitárních případech.

Julian Assange se uchýlil na ekvádorské velvyslanectví v Londýně v červnu 2012 ve snaze vyhnout se deportaci do Švédska, kde čelí obvinění ze znásilnění a ze sexuálního útoku, které popírá.

Švédské ministerstvo zahraničí rozhodnutí panelu OSN odmítlo.

Ani Švédsko, ani Británie nejsou povinovány cokoliv učinit, avšak zdroje upozornily, že pokud se vlády obou zemí rozhodnou verdikt panelu OSN ignorovat, bude pro ně v budoucnosti obtížné vyvíjet tlak na jiné země ve věci porušování lidských práv.

Assangeovi právníci se odvolali k panelu OSN s tím, že jeho pobyt na velvyslanectví je svévolné zadržování, protože Assange nemá právo uplatnit své právo na politický azyl. Argumentovali: "Jedinou možností, jak pan Assange může uplatnit své právo na azyl, je zadržování. To její právně přijatelná volba." Právníci také argumentovali, že od roku 2012 se britský zákon změnil a kdyby byl Assange zatčen dnes, nebyl by už vydán do Švédska.

Melinda Taylorová, Assangeova právní mluvčí, uvedla, že Assange dosud nebyl oficiálně informován o rozhodnutí panelu OSN, ale "pokud rozhodl, že je Assange svévolně vězněn, očekáváme jeho propuštění a odškodnění".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6663

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2016