Pentagon navrhuje zvýšení výdajů v Evropě

3. 2. 2016

čas čtení 3 minuty


Obamova administrativa včera oznámila, že navrhne zvýšení výdajů na výcvik jednotek v Evropě na čtyřnásobek, v rámci úsilí o odstrašení ruského útoku. USA mají v současnosti v Evropě dva brigádní bojové týmy (BCT) a žádná jednotka není trvale umístěna na východním křídle NATO.


Prezident Barack Obama žádá Kongres o 3,4 miliardy dolarů na program European Reassurance Initiave, na který vloni vynaložil 798 milionů. Program vznikl v roce 2014 v reakci na ruskou anexi Krymu a invazi na východ Ukrajiny. Prezident chce také zvýšit výdaje na boj s "islámským státem", a to o 50 % - na 7,5 miliardy.

Ministr obrany Ash Carter označil během jednání o rozpočtu Rusko za rostoucí výzvu Spojeným státům. Ty podle něj přijímají "silný a vyvážený přístup" k odstrašování bývalého protivníka z dob studené války.

"Pětadvacet let jsme se o to nemuseli starat, a i když bych si přál, aby tomu bylo jinak, nyní to děláme," prohlásil Carter v Ekonomickém klubu ve Washingtonu.

Obama varoval, že Rusko zaujímá "agresívní postoj" vůči zemím NATO, a hovořil o "náročné a důležité době" pro alianci, jejíž evropští členové jsou po ruské agresi vůči Ukrajině znepokojeni ruskými záměry. "Je jasné, že Spojené státy a naši spojenci musejí udělat víc," řekl Obama poté, co hovořil o dosavadních krocích na východním křídle aliance.

Carter při jednání o rozpočtu oznámil, že letounům útočícím na "islámský stát" začíná docházet přesná munice některých typů. "Proto v roce 2017 investujeme 1,8 miliardy dolarů na nákup více než 45 000 dalších," řekl ministr.

Carter hovořil také o návrzích zvýšit výdaje na nejnovější technologie s cílem zmodernizovat ozbrojené síly kvůli dlouhodobým hrozbám.

Celý návrh rozpočtu Pentagonu na rok 2017 bude zveřejněn teprve příští týden.

Letošní rozpočet na aktivity v Evropě zahrnoval výdaje na vyslání stovek amerických vojáků do Evropy a zpět, tj. na krátkodobé rozmístění sil se základnami v USA. Dále se jednalo o výdaje na cvičení a další výcvikové mise. Zvýšený rozpočet by umožnil přesunout do Evropy další dlouhodobě skladované vybavení a zlepšit instalace, aby mohly pojmout více jednotek.

V červnu Carter v estonském Tallinu oznámil, že USA rozmístí ve skladech na východním křídle 250 kusů bojové techniky. A slíbil také, že USA poskytnou zbraně, letadla a jednotky, včetně speciálních sil, pro nové alianční síly rychlé reakce. (Jen jediný komponent ruské 1. gardové tankové armády, 4. gardová Kantěmirovská divize, má ve výzbroji 310 tanků a 442 dalších kusů těžké bojové techniky - KD.)

Pentagon již zvýšil tempo rotace svých jednotek v Evropě, pořádá cvičení a poskytuje další pomoc. Zvýšená americká vojenská aktivita je považována za snahu odstrašit Rusko od dalších agresívních kroků.

Zvýšení výdajů přichází poté, co USA stáhly tisíce osob z řad vojenského i civilního personálu z evropských základen ve snaze ušetřit zhruba 500 milionů dolarů ročně. Snižování počtu personálu je vyvoláno především zeštíhlováním armády a námořní pěchoty a novým důrazem na angažmá v Asii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7731

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2016