Nálety zhoršují humanitární situaci v Sýrii

5. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Rusko vystupňovalo nálety ve snaze podpořit vládní ofenzívu v Aleppu a podle serveru al-Džazíra při tom umírá mnoho civilistů. Ženevská mírová jednání ve středu zkolabovala a dárcovská konference v Londýně slíbila věnovat na pomoc Syřanům 11 miliard dolarů.


Nejméně 37 lidí ve čtvrtek zemřelo, včetně 3 dětí, při náletech na několik aleppských čtvrtí, z nichž je podezřelé ruské letectvo. Sdělil to katarské stanici místní aktivista pod podmínkou anonymity. "Syrské a ruské nálety se zaměřily na Al-Bab, Hmejmi, Soran a několik dalších čtvrtí v provincii Aleppo. Můžeme potvrdit, že 37 lidí bylo zabito, ale očekáváme, že počet obětí vzroste," řekl aktivista.

Organizace Syrian Observatory for Human Rights se sídlem v Británii hovoří o 21 obětech.

Rusko zahájilo intervenci v Sýrii v září 2015 a tvrdí, že tažení je zaměřeno proti skupinám, jako je "islámský stát" a Fronta an-Nusra, lokální pobočka al-Kájdy.

Saúdská Arábie ve čtvrtek oznámila, že je připravena podílet se na pozemní operaci proti islamistům v Sýrii, pokud by se Američany vedená koalice rozhodla takovou operaci zahájit.

Syrské vládní jednotky zahájily v pondělí velkou ofenzívu severně od Aleppa a ve středu dosáhly úplného odříznutí zásobovacího koridoru spojujícího město s Tureckem. Odsud se dováží do zničené Sýrie prakticky vše. Tento postup byl umožněn masivními ruskými nálety.

Podle odhadu organizace lékaři bez hranic z 31. ledna ve městě Madája obklíčeném vládními vojsky zhruba 320 lidí trpí podvýživou a 33 jich nutně potřebuje neprodlenou lékařskou péči.

V oblastech obléhaných vládními vojsky nebo opozicí je odříznuto na 2 miliony lidí.

Vyslanec OSN Staffan de Mistura ve středu oznámil přerušení mírových jednání v Ženevě do 25. února. Podle zdrojů blízkých syrské opozici syrská vláda a Rusko od zahájení rozhovorů dne 29. ledna zabily nejméně 300 civilistů.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6701

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2016