Bravo, Miloši. Hoši, děkujem!

Hrozba teroristického útoku v ČR "v souvislosti s uprchlickou krizí" je extrémně vysoká

7. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta



Takže si to zrekapitulujme. Nějací "hrdinové" pobodali bezúhonného člověka a jim podobní sebrali tolik odvahy, aby se pokusili zapálit centrum pomoci uprchlíkům. Během několika dnů dvě teroristické události v ČR, které jsou "důsledkem uprchlické krize". Takže ten Sobotka přeci jen lhal, když tvrdil, že v souvislosti s uprchlickou krizí teror v ČR nehrozí. Otázka je, do jaké míry za tento stav odpovídají společenské, zejména politické špičky, které přímo nebo nepřímo legitimizují názor, že uprchlíci jsou švábi. Je tragikomickou shodou okolností, že nejviditelnějším propagátorem genocidního jednání je v současné české společnosti entomolog. Je tragickou shodou okolností, že s propagátorem genocidy zpívá prezident země hymnu na jednom pódiu. Je ostudné, že tentýž člověk nepřímo legitimizuje podobné akty násilí tvrzeními o invazi, jež v hlavách primitivů vyvolává potřebu jít a zbaběle zaútočit na nějaký snadno dosažitelný cíl reprezentující "obranu národních zájmů". Místo odsouzení terorismu je na stránkách Hradu aktuální informace o tom, že Zeman s manželkou navštíví Plzeňský kraj. Bravo, Miloši. Hoši, děkujem!

Aktualizace, 7. 2. 21:00 - Místo oficiálního vyjádření prezidenta se na veřejnost dostal pouze duchaplný tweet hradního šaška o tom, že pan prezident "bude nadále pravdivým pojmenováním skutečné situace způsobené migrační krizí proti extremistům zleva i zprava bojovat". Lze bojovat s pravicovým extremismem z pozice pravicového extremisty? Schvaluje někdo svéprávný (nebo aspoň gramotný) veřejná vyjádření tiskového mluvčího prezidentské kanceláře před tím, než jsou publikována? Funguje Hrad jako chráněná dílna?

Rozhovor Britských listů 43:

Je ekonomie věda, nebo prostitutka?

5. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta



Většina českých ekonomů propadla neoliberalismu a zdá se, že používá ekonomie jako obhajoby současného statu quo k posilování moci bohatých a mocných lidí. Může to být jinak? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Robinem Maialehem, univerzitním učitelem ekonomie na VŠE a VŠEM. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. února 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Was a Prague demonstration of anti-fascists attacked by a group of policemen pretending to be right wing extremists?

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

A bizarre occurrence took place during Saturday demonstrations in Prague when a procession of pro-refugee anti-fascists was attacked by missiles thrown by what looked like a group of extreme right-wingers in balaclavas. A video of the event has emerged in which the masked extreme right wingers seem to be coordinated by a man in a brown jacket who seems to be behaving like a police commander. Later on in the video, he is seen communicating with the police. One of the masked "right-wingers" is seen in the video as emerging from a building which houses offices of the Czech Interior Ministry. There are some uniformed policemen present in the space between the masked right-wingers and the antifascists, but they are strangely inactive. Speculations have appeared that the "extreme right wing" men attacking the left-wingers may have actually been Czech police in disguise. What the purpose of such action would have been is unclear. The Czech police has denied that this was a police provocation.

The video featured below has been published on Facebook by a Czech nationalist right wing group:

TAKHLE SE DĚLÁ #ŽUMPA A #PROPAGANDA! #SLIBOVANÁ #POHÁDKA O 7 STATEČNÝCH MAJÍ NÁS SNAD ZA HLUPÁKY? ❌❌❌

V sobotu byl opakovaně napaden přenosový vůz Českého rozhlasu, policie ČR odmítla zasáhnout

7. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Vážení novináři,

v sobotu 6. února byl opakovaně napaden přenosový vůz Českého rozhlasu. K incidentu došlo v odpoledních hodinách na Hradčanském náměstí v Praze v době, kdy se zde konala demonstrace Bloku proti islámu. Několik agresivních útočníků se dobývalo násilně dovnitř přenosového vozu, pokusili se narušit vysílání ČRo a nakonec odpojili elektrocentrálu. Redaktor Českého rozhlasu v této vypjaté situaci požádal o zakročení nedaleko stojící hlídku Policie ČR. Místo pomoci se však setkal s odmítavým a přehlíživým postojem přítomných policistů.

Český rozhlas požádá Policejní prezidium ČR o prošetření tohoto incidentu. Český rozhlas také odmítá a důrazně se ohrazuje proti jakémukoli omezování svobody projevu a porušování demokratických principů, které jako veřejnoprávní médium hájí.

S pozdravem

Jiří Hošna

tiskový mluvčí

Český rozhlas

Czech Radio car was attacked by anti-islamic demonstrators at Prague Castle on Saturday

7. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

A radio car operated by Czech public service radio was repeatedly attacked at the Prague Castle during the demonstration of the extremist "Anti-Islamic Bloc" on Saturday afternoon, says a press release published by Czech Radio on Sunday. Several agressive attackers were repeatedly trying to break into the radio vehicle, they tried to disrupt Radio Prague's live broadcast and eventually they managed to disable the radio car's power source. In this difficult situation, a Radio Prague journalist asked a group of policemen standing by for help but they refused to act. According to the journalist's testimony, one of the policemen said to him "You broadcast lies, so organise your own private security." It is well known that Czech police tends to side with extreme right wing demonstrators.

Czech Radio will lodge a complaint to the President of the Czech Police. It emphatically protests against all attempts to limit freedom of speech and to infringe democratic principles which it defends as a public service broadcaster.

Source in Czech HERE

Odsuzujeme útok na Kliniku a vyzýváme ostatní politické strany k témuž

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Strana zelených Praha 3 ostře odsuzuje žhářský útok na žižkovské Autonomní sociální centrum Klinika. Věříme, že policie bude postupovat vůči pachatelům tvrdě.

V naší čtvrti se v sobotu večer skupinka maskovaných mužů pokusila podpálit dům, ve kterém se nacházelo asi 20 lidí. Ať jsou jejich důvody a strachy jakékoliv, pro takové jednání neexistuje omluva.

Tento útok je jistě ne náhodou veden právě proti instituci, která organizuje nezištnou pomoc potřebným. Útok na aktivisty a aktivistky z Kliniky lze považovat za útok na celou občanskou společnost a celá občanská společnost by jej tak měla chápat bez ohledu na svá politická přesvědčení.

Na neděli, 7. 2. v 15 hodin je do parku nad Klinikou svoláno klidné solidární shromáždění, které bude pokračovat pomocí s uklízením škod. Prosíme všechny, kteří nechtějí připustit, abychom v naší městské části žili ve strachu z podobného násilí, a všechny, kteří věří, že nechat se zastrašit, je ta nejhorší reakce, aby přišli Kliniku podpořit.

Vyzýváme také starostku Hujovou a s ní celou současnou koalici, aby útok rozhodně odsoudili, a aby se sociálního centra zastali, byť třeba s myšlenkami, které Klinika reprezentuje, nesouhlasí.

Žádáme také Stranu Svobodných občanů Praha 3, aby ustala ve své negativní kampani proti centru Klinika, zejména pak v šíření lží o tom, že na Klinice přespávají “nelegální migranti” a ve strašení obyvatel Prahy 3 teroristickými útoky. Právě a především tato populistická politika přispívá k rozjitřeným náladám ve společnosti a násilným útokům na nevinné lidi dodává zdání legitimity.

Konec pražské turistické idyly?

7. 2. 2016 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Včera se v horní části Pohořelce shromažďovali účastníci masopustního průvodu a demontrace proti šíření strachu a nenávisti pod záminkou boje s islámem. Asi v půl druhé odpoledne se vydali protidemostranti kolem Černínského paláce a hostince U Matouše společně s maškarami dolů směrem k Hradčanskému náměstí. Masopustní průvod byl propuštěn, ale pak byl úzký krček vedoucí dále uzavřen a procházející byli směrováni vpravo na Radnické schody a dále do Nerudovky. V místě uzavření se hromadili a divili neinformovaní turisté a docházelo zde ke strkanicím. Dole bylo vidět shromáždění tzv. antiislamistů s velkým pódiem a obrazovkou. Na prostranství Loretánské ulice před Martinickým palácem asi hodinu probíhala poklidná mainfestace proti nenávisti a strachu z uprchlíků s asi 200 účastníky, kteří vyslechli krátké projevy a tančili při reprodukované, zřejmě orientální veselé hudbě. O tomto a dalším dění v Praze informují evropské deníky na svých serverech, jako například mnichovská Süddeutsche Zeitung. Tady to ČR a Praha zrovna nevyhrávají. Potencionální turisté se budou ptát, jestli do Prahy za těchto podmínek jezdit. Pražská radice by se měla ptát, co s tím...

Jak píše Süddeutsche Zeitung o pražských výtržnostech:

Idealisté Valachová a Dienstbier vyzývají k odmítnutí násilí

7. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Sociální demokraté sdružení ve spolku Idealisté.cz dnes vyjádřili podporu Autonomnímu sociálnímu centru Klinika, které se stalo obětí nenávistných útoků v sobotu 6. února 2016. Jasně odmítají úsilí různých skupin vyhrocovat konflikt násilnou cestou a vyzývají k rychlému nalezení a potrestání pachatelů.

Maďarští extremisté oslavovali v sobotu "hrdiny nacismu"

7. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Chvála jednotkám Waffen-SS! Chvála Ferenci Zsálasimu!"

Maďarské ultrapravicové organizace a sympatizanti s nacismem ze zahraničí oslavovali v sobotu v maďarském městě Székesfehervár na západě země jednasedmdesáté výročí pokusu německých a maďarských vojsk prolomit obklíčení Budapešti sovětskou Rudou armádou. Součástí akce pod názvem "Vzpomínejme na hrdiny průlomu" byl pochod s pochodněmi, v jehož čele šli mladí muži v uniformách SS. Podrobnosti v angličtině ZDE

Pět lyžařů z ČR bylo v Rakousku usmrceno v lavině, ignorovali varování místních lidí

7. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ve Wattentalském údolí v Tyrolsku zahynula skupina turistů z České republiky. Podle místních médií ignorovala varování o nebezpečí lavin.

Skupina 17 lyžařů z České republiky byla v sobotu zavalena dvoukilometrovou lavinou v údolí Wattental v západních Alpách v Tyrolsku. Dvě osoby byly zraněny, deset jich uniklo bez zranění. Zkušení čeští lyžaři se účastnili tzv. "freeride campu" a podle regionálního studia televize ORF je místní lidi opakovaně varovali, že hrozí nebezpečí lavin. V sobotu dopoledne bylo riziko lavin stupeň 3 z 5, což se považuje za vážné.

Během letošní zimy zahynulo dne 18. ledna osm vojáků z francouzské legie ve středisku Valfrejus, 14. ledna byli usmrceni dva mladí francouzští studenti a ukrajinský turista v letovisku Deux-Alpes, kdy je učitel vzal na kvůli nebezpečí lavin uzavřenou sjezdovku. Loni v září zahynulo sedm lidí v lavině v Massif des Ecrines.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O xenofobii, cenzuře, idiocii, a drtivém úpadku v deníku Právo

7. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Upozorňujeme, že mystifikační, xenofobní blábol konspirátora  Herzána, který uveřejnily Novinky a Právo, aniž by se za tento hoax do dneška omluvily, výrazně přispěl k posílení hysterické nenávisti v myslích mnoha českých občanů, založené na nesmyslech. Článek byl sdílen mnoha tisíci osob na Facebooku a potvrdil jejich iracionální nenávistné stereotypy. Právě tento druh psaní vede k násilným útokům proti nevinným lidem, k nimž  dochází v poslední době. Považujeme redaktory Práva a Novinek za tyto útoky přímo odpovědné, neboť nenávistná slova vedou dříve nebo pozdějí ke krveprolévání a hranice už v ČR byla násilným útokem proti muslimovi minulý týden a žhářstvím tento týden překročena. Porybný i Dengler by se měli stydět. Chtějí skutečně žít ve fašistické společnosti, kterou tak horlivě nyní, jak se zdá, budují? (JČ)

"Článek pro nás už dopisovat nemusíte. Ani nás nemusíte oslovovat s jinými nabídkami," řekl mi do telefonu můj editor v Právu, když jsem zrovna pracoval na domluveném komentáři pro Právo k včerejšímu článku ufologa a konspirátora Herzána, napsal na Facebooku Vojtěch Svratkin.

Moje otevřená reakce editorovi, panu Porybnému a celé redakci Práva:

Vážený pane ...,

Děkuji Vám za předchozí spolupráci. Psal jsem pro Vás rád a vážil jsem si, že můžu přispívat svými texty redakci, která se jako jediná v naší zemi udržela do velké míry nezávislost na různých oligarších. Co se týče komentářů, Právo si udrželo dodnes vysoký standard - to se rozhodně o žádném dalším velkém tištěném médiu u nás nadá říct. To není málo. I to je důvod, proč je mi líto, že se mi cesta do Práva uzavřela. Ale právě pro tyto kvality Práva jsem měl potřebu se vyjádřit k článku pana Herzána. Vyjádřit se ostře. Chtěl jsem, ať si redakce Práva uvědomí, že publikovat texty od ufologů a konspirátorů bez jakéhokoli ověření faktů či osobnosti autora není cesta k vyšší kvalitě média. Právě naopak, jak jsem zmínil, je to cesta do míst, kam slunce nesvítí.

Kam vede psaní serverů, jako jsou Parlamentní listy

"Možná dojde i na ten kalašnikov..."

6. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Vyvolávání nesmyslné hysterie a systematické šíření poplašných zpráv v protikladu s fakty vede nakonec vždycky k násilí. Členové české společnosti, kteří naivně nebo záměrně spolupracují se servery, jako jsou Parlamentní listy, by si měli uvědomit, že i oni nesou pak odpovědnost za násilí, které vznikne v důsledku hysterické rasistické a xenofobní manipulace.

Nejkladněji hodnocené názory v diskusním fóru na Novinkách pod článkem o žhářském útoku na pražskou Kliniku:

-Jestli sem bude Sobotka tahat další nelegály, tak možná dojde i na ten kalašnikov (20+).

-Když to tak člověk pozoruje,kdo je pro ty doktory a inženýry tak je to samej feťák odbarvený vlasy na fialovo a věk do 25ti let,kteří tito smrkoši nevědí co je pracovat a poctivě se živit !!! Je to samá mladá lůza na sociálních dávkách !!!! (22+)

-Jsem stále víc zmaten, jak velký počet lidí nejen v Česku nechápe, jaká apokalypsa dopadá postupně na vyspělé a přátelsky myslící Evropany. To co dnes prožíváme je počátek novodobé invaze zaostalých kultur, které si přišly pro bohatství a pohodlí, stejně jako Barbaří ve starém Římě. My jim přátelsky otvíráme náruč a ony nás za to zničí, vyplení. Lidé probuďte se a jdeme se bránit (40+)

-nejsem priznivcem hazeni zapalnych lahvi, ale tohle chapu spise jako vyraz frustrace nad zoufalou necinnosti vlady. lide to proste nakonec vezmou do svych rukou (26+)

-Doufám, že je nikdy nedopadnou! To už není vandalismus to je zoufalství lidí nad politikou tohodle bordelstátu!!! (34+)

-Naše nevážená vládo.Bude hůř pokud nezastavíte musláky.Nemáte policajty ani vojáky.Nas... lidí už je moc (28+).

Česká média nesou přímou odpovědnost za násilí, které příchází do společnosti

7. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Jak si čtu zprávy z dnešních demonstrací, mám pocit, že některá česká média by popsala druhou světovou válku následovně: "Stáli proti sobě odpůrci i příznivci židů, na více místech došlo ke konfliktu," píše Šádí Shanaáh na Facebooku.

Aby bylo jasno, co tím myslím: ta "druhá" strana nejsou nějací "příznivci" nebo "podporovatele" uprchlíků. Jsou to především lidé, kteří odmítají zneužívání tohoto tématu k rozdmýchávání paušální nenávisti ve prospěch politiků nebo rádoby politiků. Jsou to lidé, kteří odmítají to, jakým způsobem se u tábora konvičkovců, okamurovců a zemanovců migrační a uprchlická "debata" vede. Jsou to lidé, kteří nejen odmítají tu vlnu paušální nenávisti, ale také hájí hodnoty, na kterých je naše společnost postavena.

Co se nyní ozve z Hradu?

7. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zúčastnil jsem se sobotních demonstrací na podporu uprchlíků a důstojného zacházení s nimi a byl svědkem toho, jak demonstrující, kteří zamířili na Hradčanské náměstí, kde se shromáždili odpůrci uprchlíků, byli napadeni maskovanými útočníky ze zálohy. Ti na ně vrhali dlažební kostky a podle vyjádření kolektivu Autonomního sociálního centra Klinika zaútočili později téhož dne na jeho sídlo na Žižkově, které se pokusili zapálit. A právě minulý týden v sobotu byl v pražských Vršovicích pobodán muslim dlouhodobě žijící v České republice kvůli svým prouprchlickým aktivitám.

Nechci malovat čerty na zeď, ale vypadá to, že šestáková vulgarita, do nekonečna se opakující nesmysly a konspirační teorie prolezlé českou společností jako Babišovy uzeniny nekvalitním masem nyní přinášejí shnilé ovoce v podobě zvlčilých násilností. Od virtuálních výhrůžek a řečí o namletí na masokostní moučku jsme se posunuli k útokům bodnou zbraní, dlažebními kostkami či tyčemi a ke žhářství - toť věru skvělá vizitka, a to vše kvůli imaginární hrozbě „řízené invaze“ či nověji už „okupace“.

Už hoří

6. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta


Autonomního sociálního centra Klinika na Žižkově, které pomáhá uprchlíkům, se můžete zbavit dvěma způsoby. Demokraticky soudem, nebo nedemokraticky zápalnou lahví.

Už hoří.

Humanism is treason for some Czechs

7. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta




The picture was taken at the anti-islamic and anti-refugee demonstration at the Prague Castle on Saturday 6th February.

Dotaz

6. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ještě nechápete, jak mohl zblbnout jeden celý velký národ před válkou? ptá se Karel Peka.

Zápalný útok na pražskou "Kliniku" se už dostal do světa

6. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Po protiuprchlické a protiislámské demonstraci zapálili útočníci pražské centrum pro uprchlíky, píše Daily Mail.

Andrew Stroehlein k tomu dodává: "A ano, ten člověk na fotce je oblečen jako křižák, protože někteří lidé ve střední Evropě si nevšimli, že není dvanácté století."

"Solidární shromáždění: Nenecháme se zastrašit! Solidarita s Klinikou!"

6. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

V neděli 7. února od 15 hodin se na Žižkově bude konat solidární demonstrace s Klinikou. Aktivisté píší na Facebooku: "Přijďte zítra podpořit aktivity kolektivu Kliniky a ukázat, že zastrašit se nenecháme a v našich aktivitách budeme pokračovat. 

NAŠÍ ZBRANÍ JE SOLIDARITA!

místo setkání: v parčíku nad Klinikou mezi ulicemi Jeseniova, Na Parukářce a Jana Želivského (viz mapa) ZDE

Podrobnosti na Facebooku: ZDE

A refugee centre in Prague was set on fire

6. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta



On Saturday night, some 30 attackers tried to set on fire the Autonomous Social Centre Klinika in Prague-Žižkov, which is well-known for its support for refugees. The attackers assaulted several people in the Centre and tried to firebomb the building. The blaze was later extinguished by Prague firefighters.

Some 3000 people demonstrated at Prague Castle against islam and immigration on Saturday. The demonstration, held by the Czech extreme right wing "Anti-Islamic Bloc" and "Dawn" movements was a part of Europe-wide anti-immigration actions, coordinated by the German anti-refugee movement Pegida. Czech police clearly sympathised with the anti-refugee demonstrators. Smaller demonstrations took place in other parts of Prague and in Brno, the Czech second largest city. Pro-refugee demonstrations also took place.

Sources in Czech HERE HERE

O českém nacismu, aneb o Klinice a Natálce

6. 2. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Několikrát jsem dnes krátce sledoval díky přímému přenosu DVTV na youtube dění na pražských demonstracích. Nejvíce mne zaujala potíž, kterou mají odpůrci imigrantů již delší dobu. Slova jako „fašista“ nebo „nacista“ jsou prostě ve většinové společnosti nadávky bez ohledu na význam.

Martin Konvička se proto pokusil dát rovnítko mezi islám a nacismus a někteří dnešní demonstranti s vizáží klasické neonacistické scény označovali své odpůrce, kteří volali „chcete bílé Čechy, počkejte si na sníh“, za fašisty. Chvilku dokonce vznikl mezi neonacisty problém s tím, zda je dobrá strategie, nadávat svým odpůrcům do studentů. Někteří z těch lidí zjevně považovali slovo „student“ za nadávku srovnatelného kalibru jako slovo „fašista“. Jiní si uvědomili, že většinová společnost tohle asi úplně nepřijme, a pak to řešil nějaký nesmírně rozhořčený pán, který si spojil představu studenta s někým, kdo si dělá bakaláře v humanitních studiích, čili s představou, která se mu asi kryje s ryzím fašistou.

Nejpřeposílanější zpráva na Twitteru organizace Human Rights Watch za minulý týden

Budapešť 1956, Československo 1968, Polsko 1981: Jak rychle evropské národy zapomněly, když MNOZÍ Z NICH byli uprchlíky...

6. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Povšimněte si, jak svět dnes vnímá střední Evropu. Není to pro ni nebezpečné?

Přeposláno více než tisíckrát:

Francouzská prokuratura vyšetřuje násilné útoky proti uprchlíkům v Calais

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Francouzská prokuratura vyšetřuje nejméně šest násilných útoků proti uprchlíkům v táboře "Džungle" v Calais. Dobrovolníci, pracující v táboře, varují, že počet útoků proti uprchlíkům roste. K útokům dochází pravidelně. Jeden Syřan, jménem Ahmed, sdělil BBC, že jeho a jeho přátele útočníci vážně zbili a skončil proto v nemocnici. Zlomili mu čelist a udělali mu velkou modřinu na oku. Jeden z jeho přátel utrpěl vážný otřes mozku a krvácení do mozku. Marianne Humbersot, ředitelka právního střediska, otevřeného dobrovolníky v táboře "Džungle" asi před měsícem, informovala, že za posledních čtrnáct dnů tam došlo k asi 20 útokům proti uprchlíkům. Uprchlíci si většinou na to nechtějí stěžovat policii. Policejní vyšetřovatelé dosud nikoho nezatkli, ale vědí, že útočníci jezdí v černém BMW a používají kovových zbraní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rakouský ministr financí požaduje od Bruselu obrovské finanční odškodnění za uprchlickou krizi

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Rakouský ministr financí požaduje od Bruselu obrovské finanční odškodnění za uprchlickou krizi

Rakouský ministr financí Jörg Schelling požaduje, aby jeho země dostala odškodnění nákladů spojených s uprchlickou krizí, Rakousko je prý podle něho schopno se ročně postarat jen asi o 35 000 žadatelů o azyl, avšak loni jich přišlo 90 000, tedy o 55 000 více, než je únosné. Každý uprchlík stojí asi 11 000 eur, takže Rakousko z Bruselu nyní vyžaduje odškodné ve výši 600 milionů eur. Schelling také navrhuje zvýšení prostředků v Evropském fondu pro azyl, migraci a integraci a pozměněné rozdělování uprchlíků do jednotlivých členských zemí. Mělo by se využít i fondů určených pro přírodní katastrofy.

Rakouský komisař pro EU Johannes Hahn však přístup ministra financí kritizoval. Dopis se žádostí o finanční odškodné prý neměl být poslán do Bruselu, ale jednotlivým evropským vládám, které neplní evropskou azylovou politiku a odmítají se podílet na společném evropském řešení.

Rakouský kancléř Werner Faynman požaduje, aby Turecko začalo přijímat uprchlíky, kteří se pokusí o cestu do Evropy. Frontex by prý měl lidi přijíždějící na člunech zachránit, ale pak je hned zase deportovat do Turecka.

Podrobnosti v němčině ZDE

Neoliberální ekonomové udělali tutéž chybu jako ekonomové někdejšího komunistického bloku

5. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Když ekonomové ignorují lidský faktor, všichni na to doplácíme

Ekonomové kolem Sorosova Institutu pro nové ekonomické myšlení se snad jako jediný zajímavě zabývali tím, proč došlo od roku 2008 ke globální ekonomické krizi, kterou ekonomové nepředpověděli, píše Timothy Garton Ash.

Adair Turner situaci jasně analyzuje ve své knize Between Debt and the Devil (Mezi dluhem a ďáblem). Poukazuje na to, že dominantní proud akademických ekonomů a ortodoxní ekonomické politické strategie nezaznamenal, že se od roku 2008 blíží krize, a prohloubil ji.

EU požaduje, aby Turecko otevřelo hranice pro uprchlíky z Aleppa

6. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

A zároveň jedná o budování plotů proti uprchlíkům na Balkáně

Evropská unie naléhá na Turecko, aby otevřelo své hranice pro desetitisíce Syřanů, kteří prchají před intenzivním ruským bombardováním a ofenzívou Asadových vojsk.

Turecko v sobotu neotevřelo svůj pohraniční přechod v Oncupinaru navzdory výraznému nárůstu uprchlíků za posledních 48 hodin.

Na syrské straně hranice už je asi 30 - 35 000 uprchlíků a očekává se, že počty vzrostou až na 70 000.

Sýrie: Půl milionu lidí ohroženo Asadovou ofenzívou proti Aleppu

6. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

35 000 syrských uprchlíků z města Aleppo uvízlo na syrské straně hranice s Tureckem v zimě a v dešti. Turecko uvádí, že jim poskytuje základní humanitární pomoc, ale odmítlo hranici otevřít.

Celkem dosud z města Aleppo uprchlo před ruským bombardováním a ofenzívou Asadovy armády 70 000 lidí, kteří směřují k turecké hranici. Mnozí z nich se zřejmě nakonec vydají do Evropy.

V Aleppu však zůstává dalších 400 000 lidí, kterým hrozí brutální obklíčení a vyhladovění, připravované Asadovou armádou.

Vážně ohroženo je tedy půl milionu lidí. Útok na Aleppo zřejmě vyvolá jednu z největších humanitárních krizí pětileté války v Sýrii, varuje humanitární organizace Mercy Corps. Pokud vládní jednotky vytvoří blokádu města Aleppo. počet lidí žijících v Sýrii v obklíčení se okamžitě zdvojnásobí.

Syrská vláda i opoziční jednotky používají metodu vyhladovění obklíčeného civilního obyvatelstva jako válečnou zbraň po celou dobu konfliktu.

Rychlá ofenzíva Asadových jednotek vyvolala chaos u syrské hranice s Tureckem, kde se podle odhadů OSN asi 20 000 lidí připojilo k 30 000 lidí, už tam přežívajících v drsných stanových městech.

Odhaduje se, že na hranici s Tureckem bude zanedlouho shromážděno asi 100 000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

To, co se teď stane v Aleppu, bude utvářet evropskou budoucnost

6. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Jestliže Aleppo padne, bude to mít dalekosáhlé důsledky nejen pro celý Blízký východ, ale i pro Evropu. Porážka protiasadovských vzbouřenců, kteří částečně ovládají toto město od roku 2012, by znamenala, že v Sýrii pak zůstane už jen Asad a Islámský stát. Veškerá naděje na diplomatické řešení konfliktu by zmizela. Toto je dlouhodobý ruský cíl - bylo to cílem rozhodnutí Moskvy zahájit před čtyřimi měsíci svou intervenci v Sýrii, píše v deníku Guardian Natalie Nougayrède.

Cílem ruské vojenské intervence v Sýrii bylo sabotovat jakoukoliv možnost, aby skutečná syrská opozice měla možnost spolurozhodovat o budoucnosti země. Měla ochromit všechny oficiální plány Západu a OSN pro Sýrii.

Dopady pádu Aleppa budou cítit velmi daleko. Pokud se Evropané něco v roce 2015 naučili, bylo to, že nemohou být ochráněni před dopady konfliktů na Blízkém východě. A pokud se naučili něco z ukrajinského konfliktu v roce 2014, bylo to, že Rusko nelze považovat za přítele Evropy. Je to revizionistická mocnost schopná vojenské agrese.

Tyto události upozornily na vazby mezi syrskou tragedií a strategickým oslabením Evropy a Západu jako celku. Tyto důsledky jsou něčím, o co Moskva usilovala.

Proč mír není zaručen a svět čekají "zajímavé časy"

6. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Nepříznivá demografická situace v Číně, zadrhávání čínského výrobního sektoru a převis nabídky na komoditních trzích vedoucí k propadu cen způsobily, že rozvíjející se ekonomiky jako celek přestaly dohánět vyspělé konkurenty. V roce 2013 osm nejvyspělejších ekonomik představovalo 31 % globálního ekonomického růstu, zatímco osm největších rozvíjejících se ekonomik reprezentovalo 47 %. Prognózy pro letošní rok jsou však v poměru 43 : 34 ZDE.

Ruské letecké údery a Asadova ofenzíva vyhnaly z Aleppa desetitisíce nových uprchlíků

5. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Hlavní pohraniční přechod do Turecka v severozápadní Sýrii zůstával v pátek už druhý den uzavřený, zatímco desetitisíce civilistů prchají ze syrského města Aleppo a okolních měst před bezprecedentně intenzivními ruskými leteckými údery ofenzívou armády prezidenta Asada, která dvoumilionové město Aleppo téměř úplně oblíčila.

Turecko však oznámilo, že novou vlnu syrských uprchlíků na své území vpustí.

OSN odhaduje, že se na pohraničním přechodu Bab al-Salam shromáždilo asi 20 000 lidí. Většinou jsou to nejchudší obyvatelé ze severní Sýrie, kteří dosud zůstávali doma v konfliktu, v jehož důsledku se vyprázdnila krajina mezi městem Aleppo a syrsko-tureckou hranicí. Většina uprchlíků jsou sunnitští muslimové a snaží se útěkem zachránit holý život sobě a svým rodinám.

"Ruská letadla pokračují v intenzivních náletech," uvedl syrský aktivista Abhaa al-Halabi. "Každou minutu dochází k leteckému úderu. Dosud Rusové zasáhli více než tři místní trhy a způsobily velké množství civilních raněných a mrtvých."

Rozhlas BBC interviewoval lékaře z nemocnice na okraji Aleppa, která se v posledních týdnech stala opakovaně terčem vojenských útoků.

Hrozí nebezpečí, že Assadovy jednotky plánují kompletní obležení Aleppa a vyhladovění jeho obyvatelstva, stejně jako se to praktikuje v jiných částech syrského konfliktu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Středoevropské země přiznávají, že tradiční národní totožnost je mrtvá, hysterickou snahou oživovat její mrtvolu

5. 2. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nynější hysterický defenzivní nacionalismus, který se vzepnul ve středoevropských zemích včetně České republiky, je zcela zjevně vedlejším produktem globalizačního procesu multikulturalizace, jak ho definuje sociolog Zygmunt Bauman.

Ten upozorňuje, že dnešní politika nemá jinou možnost, než přijmout multikulturalismus. Globální migrace, diaspory a nejrůznější kulturní komunity se v dnešní době rozprostírají přes mnoho zemí a teritorií.

Základním úkolem dnešního člověka je najít rovnováhu mezi individuální svobodou a nejistotou dnešních proměnlivých životních podmínek.

Prosíme, nezapomínejte na finanční podporu Britských listů

10. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

je nám to blbé připomínat, ale pokud si přejete aby Britské listy přinášely do českého prostředí informace z otevřeného světa a narušovaly - tak jak to letos dělají už dvacátý rok - uzavřený, často na nesmyslech vybudovaný narativ, převládající od normalizačního období v České republice - je nezbytné, abyste finančně přispívali na jejich provoz aspoň minimálními částkami.

To, jak reagují mnozí občané, jak tolerují a šíří a podporují rasismus a nenávist, je šokující. Mimo jiné je to také i pro ně samotné nesmírně nebezpečné. Považujeme za svou povinnost proti tomu rázně vystupovat.

Snažíme se samozřejmě udržovat své výdaje na minimu - za provoz serveru už léta neplatíme nic, v důsledku vstřícnosti našeho pražského správce sítí. Rádi bychom mu také veřejně poděkovali, že léta z vlastní kapsy hradí výdaje na elektřinu, které v důsledku relativně vysoké čtenosti Britských listů náš server spotřebovává - my sami nemáme zdroje na to, abychom to uhradili.

Máme však v současnosti tři čtyři vynikající spolupracovníky, jimž musíme samozřejmě za odvedenou práci platit aspoň zcela minimální honorář. Nemohou pro nás pracovat zadarmo.

Prosíme, nezapomínejte tedy, že Britské listy nemohou být vydávány bez finanční podpory svých čtenářů. Na jejich provoz potřebujeme přibližně 60 000 Kč měsíčně a nejméně dvě třetiny z této částky se musejí sebrat. Ostatní vyděláváme reklamou.

Bez toho server nemůže fungovat, je to tedy na vás.

Vydáváme Britské listy jako veřejnoprávní službu českým občanům, k nimž se normálně běžný kulturněpolitický diskurs z vnějšího světa nedostane. Jsme přesvědčeni, že zvlášť v nynější době, kdy je česká společnost destabilizována hysterickými iracionálními nesmysly a řítí se slepě do evropské izolace, čímž ohrožuje svou ekonomickou, politickou i vojenskou bezpečnost, je Britských listů zapotřebí více než kdy jindy.

Pokud tento názor sdílíte, prosíme, přispějte finančně.  

Jan Čulík

šéfredaktor

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Novinky "otiskly blábol mystifikátora a konspiračního teoretika"

5. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Údajné svědectví údajného někdejšího pracovníka vládní Rady pro lidská práva Martina Herzána z uprchlického tábora na chorvatsko-slovinské hranici je podle blogerky Petry Kišové pravděpodobně podvod. Kišová upozorňuje, že Martin Herzán je bývalý komunista a obdivovatel Miloše Zemana. Je předsedou "Unie pro lidská práva", která ale sídlí v Jihlavě ale on sám je jejím zakladatelem a pravděpodobně i jediným členem. :) Kišová dále poukazuje na mnoho dalších nesrovnalostí v Herzánově životopise a pochybuje, že v uprchlickém táboře Dobova vůbec byl, aspoň dobrovolníci, kteří tam pracují, ho tam prý nikdy neviděli. Jeho údajné svědectví, které vyšlo v Novinkách, je založené na rasistických stereotypech a podle Kišové je pochybné.

Zdroj: Petra Kišová, Mystifikátor hrdinou zpravodajství

Zástupci dobrovolníků reagují na článek na Novinkách: Je to lež

Pomoc Sýrii: Peníze nejsou vše, když pomoc nelze doručit

5. 2. 2016

čas čtení 3 minuty


Dárci na mezinárodní konferenci pro Sýrii slíbili zhruba 11 miliard dolarů na zmírnění utrpení uprchlíků. Ale vybrat peníze může být o dost snazší, než doručit pomoc - zejména, když hlad je používán jako válečná zbraň, napsal Douglas Herbert.

Rozhovor Britských listů 42:

Jak řeší španělský kněz český odpor vůči jinakosti

29. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



V nedávném průzkumu Eurobarometru se Češi umístili jako rekordně nejnesnášenlivější národ v Evropě. Nejenže by většina z nich nesnesla, aby partner jejich dítěte byl muslim nebo Rom, ale rekordně největší počet příslušníků českého národa by netoleroval, kdyby partner jejich dítěte byl křesťan! Katolický kněz, augustinián Juan Provecho žije a pracuje v ČR už osmnáct let. Jak se vyrovnává s takovou nenávistí? Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. ledna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Dovolit uprchlíkům přicházet, ale regulovat jejich příliv:

Jak zvládnout uprchlickou krizi

5. 2. 2016

čas čtení 8 minut


Uprchlíci jsou rozumní lidé v zoufalé situaci. Život mnoha z milionu žadatelů o azyl, kteří vloni uprchli ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu a dalších válkou sužovaných zemí do Evropy, se stal nesnesitelným. Evropa je mírumilovná, bohatá a přístupná. Většina lidí by raději zůstala doma a nezačínala život znova mezi cizinci. Ale když alternativou je hrozba smrti v důsledku barelových bomb a fanatiků se šavlemi, uprchlíci učinili jedinou racionální volbu.

Německé obyvatelstvo je vůči přijímání uprchlíků velmi vstřícné

5. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Němečtí občané drtivou většinou souhlasí s přijímáním uprchlíků prchajících před válkou a pronásledováním: Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplynulo, že 94 procent dotazovaných občanů považuje za správné, že Německo přijímá uprchlíky prchající před válkou či před občanskou válkou (je to jen o dva procentní body méně než kolik zjistil průzkum televize ARD loni v září). S přijímáním uprchlíků prchajících před válkou či občanskou válkou souhlasí dokonce i 76 procent stoupenců ultrapravicové strany Alternative fuer Deutschland, upozorňuje Uwe Ladwig.

73 procent dotazovaných respondentů podporuje i přijímání osob pronásledovaných z politických či náboženských důvodů. Přijímání takových osob podporuje i 50 procent stoupenců strany Alternative fuer Deutschland. Jen 25 procent dotazovaných zastává názor, že by Německo mělo přijímat takové uprchlíky, kteří utíkají ze zemí, kde není práce a není možnost výdělku. Přijímání takovýchto osob podporují jen 4 procenta stoupenců strany Alternative fuer Deutschland.

Zdroj v němčině ZDE

Muslimové v Londýně ostře odmítli agitaci skupinky islamistických extremistů

5. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Muslims challenge extremist preachers

These radical Islamist preachers took their extremist message to the streets of London and got shut down again and again by ordinary Muslims.

Posted by Channel 4 News on Tuesday, January 19, 2016

Extremistický aktivista: "Do Británie přichází zákon šaria!"

Muslim: "Je to lhář, neposlouchejte ho!"

Human Rights Watch: Jak by Evropa odstranila chaos z uprchlické krize

5. 2. 2016

čas čtení 6 minut

Spořádanější proces přijímání uprchlíků v Evropě by 1. snížil počet úmrtí 2. rozptýlil strach veřejnosti 3. ukázal demagogům, že nemají pravdu.

Rok 2015 rozptýlil veškeré iluze, že je Evropská unie imunní před globální uprchlickou krizí, píše Kenneth Roth pro tiskovou kancelář Reuters. Zoufalství lidí prchajících před konflikty a násilím v Sýrii, v Iráku a v Afghánistánu a před útlakem v Eritreji se ukázalo být větší než nebezpečí přeplavby přes Středozemní moře, zejména v důsledku toho, že lidé za pomoci sociálních sítí objevili pašerácké sítě, které využívají blízkosti tureckého pobřeží k řeckým ostrovům.

Rasistické útoky v České televizi bez korekce

5. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ve čtvrtek v pořadu Máte slovo, moderátor pí Jílková (ČT 1. program po 21:00) pan Okamura vykřikoval, volně cituji: "Táhne sem verbež znásilňovat naše ženy!" Po těchto výkřicích jsem ze zdravotních důvodů přepnul na jiný program (na druhou stranu na ČT2 v čase 20:00 - 21:00 běžel vynikající francouzský dokument/cestopis - Maroko země kontrastů), píše Jaroslav Polák.

Panel OSN oficiálně naléhá na Británii a Švédsko, aby ukončily "omezováni svobody Juliana Assangeho"

5. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Pracovní skupina OSN konstatuje, že zakladatel serveru WikiLeaks by měl dostat odškodné za to, že musel strávit dva a půl roku na ekvadorském velvyslanectví v Londýně

Podle zprávy OSN je Julian Assange Británií a Švédskem od doby, kdy byl v Londýně v prosinci 2010 zatčen "svévolně zadržován".

Ženevská pracovní skupina OSN pro případy svévolného zadržování osob zkritizovala právní kroky proti Assangemu, které proti němu podnikly obě evropské vlády, a obvinila je, že mu zabránily opustit ekvádorské velvyslanectví v Londýně.

Jak referuje český tisk o uprchlících v Německu

5. 2. 2016 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Článek je uveden fotografií se jmény osob, které našly dočasný domov v příhraničním městečku Klingenthal v Krušných horách. V textu jakási anonymní paní jménem Iva z Kraslic, vyhrožuje, že se bude muset vystěhovat. Není v tom nějaký nepoměr? Co si ta dáma o sobě myslí? Anonymně, za pomoci redaktora, vyvolává paniku a strach před lidmi, které ani nezná. Co kdyby redaktůrka napadlo přivést ji před ně, aby jim své obavy řekla do očí. Ale to bychom chtěli od českého tisku moc. Oni si vůbec neuvědomují, že budují vy myslích neinformovaných lidí pomyslnou železnou oponu. Přitom je to na hranici bývalé NDR. Nějaké ty dráty, které by si Iva možná taky přála, už budou jen formalitou...

Former Czech government human rights activist: "Migrants are like a time-bomb. The EU has lost its judgment"

4. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

It looks as though the EU has lost its judgment and has dropped all reasonable rules when accepting refugees, says former member of the Czech government Council for Human Rights Martin Herzán in the Právo daily on Thursday. Herzán has visited the Dobovo refugee camp on the Slovene-Croatian border. He says that "dozens of radical islamists" have been accepted into Europe.

In Herzán´s view, most of the refugees are "single young men". They come not only from the war torn countries such as Syria, Afghanistan or Iraq, but there are also many economic migrants from other countries. These people have destroyed their documentation so that they cannot be identified. The registration centres do not verify these facts. Daily, several kilograms of weapons, mostly knives, are being confiscated. "Dozens of radical islamist fighters have been found on the Croatian-Slovenian borders," says Herzán, "but after being questioned by Slovenian police they have been freely allowed into Europe." Herzán seems to imply that those refugees whose mobile phones have been found to include pictures of Islamic state beheadings, are islamist terrorists.

"Anyone is being allowed into Europe, these people are walking time-bombs," says Herzán, adding, "As a defender of human rights for many years I am ashamed that a number of non-profit making organisations, including human rights groups, are participating in all this, under the guise of false humanity. They often do this only in order to attract funding".

While there are some genuine refugees, there are many problematic individuals, either permanently dissatisfied economic migrants of militant islamist fighters. It is dangerously hypocritical that the European union has lost its judgment and is irresponsibly following a chimera of artificial, "directed" multiculturalism without being able to distinguish who are genuine refugees, who are economic migrants and who are potential terrorists.

It is wrong that those citizens who protest against "the wave of illegal immigration" and who fight to defend the rights of Europeans to retain their human rights and freedoms, the dignity of women and European culture, are being labelled "xenophobes", says Herzán.

Source in Czech HERE

Vědecké mýty

5. 2. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 12 minut


Konkrétně se jedná o těchto 5 mýtů: 1. screening zachraňuje životy u všech typů rakoviny, 2. antioxidanty jsou dobré a volné radikály špatné, 3. lidé mají mimořádně velké mozky, 4. jednotlivci se učí lépe, pokud se učí ve svém oblíbeném výukovém stylu, 5. lidská populace exponenciálně roste. V následujícím bych chtěl poskytnout čtenářům svůj překlad první části článku v časopise Nature.

Nálety zhoršují humanitární situaci v Sýrii

5. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Rusko vystupňovalo nálety ve snaze podpořit vládní ofenzívu v Aleppu a podle serveru al-Džazíra při tom umírá mnoho civilistů. Ženevská mírová jednání ve středu zkolabovala a dárcovská konference v Londýně slíbila věnovat na pomoc Syřanům 11 miliard dolarů.

Jak to tedy je a kdo se v tom má vyznat?

5. 2. 2016 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Po zhlédnutí rozhovoru s augustiniánem (mimochodem Luther byl taky augustinián) Juanem Provecho mi to nedá, abych se nezeptal vzdělanějších a chytřejších, jak to je vůbec s těmi věřícími a nevěřícími, muslimy a křesťany a tak dále a tak podobně.

Pracoval jsem půl pracovního života jako strojař, taky nějakou dobu ve skladu, a tak mám rád, když jsou aspoň matice a šrouby každé v jiném kýblu, aby se v nich člověk nemusel pořád hrabat.

Lživé zprávy inzerentům nevadí

5. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Včera preletela ruskými médiami a našimi sociálnymi sieťami správa o tom, ako udatní ruskí muži v Murmansku tvrdo vytreli podlahu s chlípnymi imigrantmi, ktorí obťažovali "ich" ženy. Komentáre sa niesli v duchu "tak na nich - nie ako v zmäkčilej Európe!" Len občas zaznel nesmelý hlas, že predsa len Murmansk je asi príliš severne... Komsomoľskaja Pravda následne zistila, že to bol HOAX. Medzitým však už mali HLAVNESPRAVY na tejto správe s jasným propagandistickým nábojom 13 000 lajkov + súvisace benefity z hojnej reklamy od inzerentov, ktorí stále nepochopili, že lepia svoje značky na dezinformačnú žumpu. Konkrétne to nevadí strane KDH a firmám LENOVO, MINI, CBELEKTRO, KONEX ELEKTRO, CAT+DOG a ďalším. Koniec hlásenia, píše Juraj Smetana.

ČeskoAktuálně.cz se omlouvá svým čtenářům za lživou zprávu, která byla vystavena propagandě z Ruska

Odtržení v Centru současného umění DOX

5. 2. 2016 / Michal Giboda

čas čtení 8 minut



Vyloučená, foto Marek Volf

Mezinárodní divadelní studio Farma v jeskyni uvádí v DOXu inscenaci Odtržení, což je volný překlad japonského slova hikikomori. Označují se jím lidé, kteří se ve svém domově (často jen v pokoji v domě svých rodičů) izolují od lidské společnosti na dobu delší než šest měsíců.

Tento psychologicko-sociální fenomén byl poprvé zaznamenán v Japonsku. Autorem termínu a také předním expertem na hikikomori je japonský psycholog Tamaki Saitó.

Podle jeho odhadu jich žije v Japonsku asi jeden milion, což je asi jedno procento japonské populace.

Odstranění bílých čar ze silnic snižuje počet nehod

4. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Moderman považoval dopravní značení na silnicích za příznak hlubší choroby. "Ztrácíme svou schopnost společensky odpovědného chování. Čím větší množství příkazů, tím víc se zmenšuje smysl lidí pro osobní odpovědnost." To vede k paradoxu, že intruzivnější společnost a stále silnější bezpečnostní opatření nás činí méně bezpečnými.

Británie se rozhodla odstranit bílé značení z celé řady silnic. Výzkum totiž ukázal, že neexistence značení na silnicích vyvolává u řidičů pocit nejistoty, takže jedou o 13 procent pomaleji a mají méně dopravních nehod.

OSN: Julian Assange je obětí "svévolného zadržování"

4. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Mluvčí švédského ministerstva zahraničí potvrdil, že panel OSN rozhodl, že Assange je "svévolně zadržován". Rozhodnutí panelu OSN není právně závazné, ale vyvíjí tlak na vlády v humanitárních případech.

Julian Assange se uchýlil na ekvádorské velvyslanectví v Londýně v červnu 2012 ve snaze vyhnout se deportaci do Švédska, kde čelí obvinění ze znásilnění a ze sexuálního útoku, které popírá.

Švédské ministerstvo zahraničí rozhodnutí panelu OSN odmítlo.

Ani Švédsko, ani Británie nejsou povinovány cokoliv učinit, avšak zdroje upozornily, že pokud se vlády obou zemí rozhodnou verdikt panelu OSN ignorovat, bude pro ně v budoucnosti obtížné vyvíjet tlak na jiné země ve věci porušování lidských práv.

Assangeovi právníci se odvolali k panelu OSN s tím, že jeho pobyt na velvyslanectví je svévolné zadržování, protože Assange nemá právo uplatnit své právo na politický azyl. Argumentovali: "Jedinou možností, jak pan Assange může uplatnit své právo na azyl, je zadržování. To její právně přijatelná volba." Právníci také argumentovali, že od roku 2012 se britský zákon změnil a kdyby byl Assange zatčen dnes, nebyl by už vydán do Švédska.

Melinda Taylorová, Assangeova právní mluvčí, uvedla, že Assange dosud nebyl oficiálně informován o rozhodnutí panelu OSN, ale "pokud rozhodl, že je Assange svévolně vězněn, očekáváme jeho propuštění a odškodnění".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Prezidentské volby v USA

Trump není největším nebezpečím pro svět...

4. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Prezidentské volby ve Spojených státech se kvapem blíží a je téměř jisté, že Baracka Obamu vystřídá, mírně řečeno, mnohem razantnější prezident. V republikánském nominačním souboji v Iowě zvítězil americký senátor Ted Cruz nad obchodním magnátem Donaldem Trumpem a v nominačním souboji za Demokratickou stranu bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová těsně porazila nezávislého senátora Bernieho Sanderse.

Navzdory mírovým rozhovorům v Ženevě provádí Asad a Rusko v Sýrii velkou vojenskou ofenzívu

3. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Syrské vládní jednotky s podporou Ruska zahájily velkou ofenzívu severně od Aleppa

Syria: Major new assault launched on Aleppo

Syrian government forces, backed by Russian airstrikes, have launched a major assault on the area surrounding Aleppo - the country's second city.The offensive is throwing doubt on the first peace talks aimed at ending the Syrian civil war in two years which are taking place in Switzerland.

Posted by Channel 4 News on Wednesday, February 3, 2016
Vzbouřenci svědčí, že jde o jednu z nejintenzivnějších ofenzív od začátku války. Ofenzívu podporuje ruské letecké bombardování, údajně civilních oblastí. Aktivisté tvrdí, že zahynulo nejméně 45 civilistů. Boje kolem Aleppa ohrožují dodávkové trasy pro vzbouřence na severu země. Vzbouřenci na těchto záběrech bojují jak proti Asadovi, tak proti Isis. Syrská státní média informují o výrazných úspěších Asadovy armády. Mezitím byly zahájeny mírové rozhovory o Sýrii v Ženevě...

"Byla jsem připravena na to, že uvidím strašlivé věci. Ohromil mě obrovský rozsah toho, co jsem viděla"

4. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Pozoruhodné je, že toto svědectví britských konzervativních poslankyň, které nejsou nijak nakloněny imigraci, se tak odlišuje od rasistických blábolů publikovaných na Novinkách. Je opravdu  pozoruhodné, že stovky ostřílených mezinárodních novinářů a dobrovolníků neodhalily "šokující informace", které na slovinsko-chorvatské hranici "odhalil" jakýsi Herzán. Čímpak to asi je? (JČ)

Britští konzervativní poslanci navštívili řecký ostrov Lesbos a naléhají na premiéra Camerona, aby do Británie přijal více uprchlických dětí

Skupina britských konzervativních poslanců naléhá na premiéra Davida Camerona, aby přijal více uprchlických dětí z Evropy poté, co byli svědky zoufalé situace na řeckém ostrově Lesbos.

Tři konzervativní poslankyně jednaly s Jamesem Brokenshirem, konzervativním ministrem pro migraci poté, co navštívily ostrov Lesbos, kam každý den přijíždí až 6000 uprchlíků do špíny a naprostého administrativního chaosu.

Uprchlická krize hrozí naprostým rozvrácením Evropy

4. 2. 2016

čas čtení 7 minut

Východní Evropa se drtivou většinou rozhodla se na uprchlíky úplně vykašlat. Na východ od bývalé železné opony nejsou v médiích pro uprchlíky skoro vůbec žádné sympatie. Polsko, Maďarsko a Slovensko se dalo cestou populistického nacionalismu. Sice tam existují desítky milionů liberálně naladěných, většinou mladých lidí, který jsou ochotni projevovat soucit s uprchlíky a plnit mezinárodní povinnosti svých zemí, avšak tito lidé nejsou ve vládě.

Uprchlická krize v Evropě sotva začala, varuje analytik Channel Four News Paul Mason. Podle konzervativních odhadů přijde letos do Turecka další milion uprchlíků, možná víc. Rozdělování uprchlíků do evropských zemí podle kvót, jak navrhovalo Německo, a jak to odmítly východoevropské země, se neuskuteční, přestože přijde další milion lidí.

Německo samo bude čelit závažné volbě: pokud tam najednou vznikne rozpočtový deficit, v důsledku financování pomoci žadatelů o azyl, jak ospravedlní vláda, že nevydává peníze na infrastrukturu, která má sloužit německým občanům, která se v důsledku omezených investicí v éře Angely Merkelové začala rozpadat?

Ale problémy Německa jsou naprosto okrajové ve srovnání s obrovskou existenční krizí, kterou by přineslo druhé léto nezvladatelné migrace Řecku.

29363

Milí studenti, demokracie je, když poslušně plníte rozkazy

Totalita způsobuje nevratná poškození mozku

4. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Někteří lidé jakoby neuměli přijmout fakt, že svět je prostě nesmírně různorodý a na řadu otázek, které vyvolává, neexistuje jednoznačná odpověď. Jakoby nebyli zvyklí v takovém světě žít a vždy proto hledají nějakou jednoduchou pravdu, jejímž prostřednictvím pak lze vysvětlovat (a omlouvat) to, co se kolem nich děje. Trpí tím zejména lidé, které postihla totalita natolik, že si tuto schopnost neosvojili. Respektive jsou natolik degenerovaní, že si jakoukoliv informaci odporující jejich světonázoru vysvětlují jako pokus o manipulaci, propagandu. Totalita asi způsobuje nevratné poškození mozku.

Bodláky Václava Duška

Burani a ženy

4. 2. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Pokrytecky odsuzujeme mnohoženství a sami, pánové, máme manželku, tu stěží kdo z nás uživí - a představa o dvou třech manželkách v nás budí zděšení. Kdo by to živil, proboha?! My máme okroužkovaný přístav a k tomu semotamo milenku. Vyjde laciněji než manželka. Pokrytecká úchylka z nás činí často paroháče. Ženy nejsou svaté, kdepak. Iluze na prodej ovšem k dostání. Držme se toho, že nebudeme za humny poučovat kolegy, jak žít a jak nežít, a jak dožít ve lži. Pozastavujeme se nad násilím arabášů na ženách. Hoho, u nás kvete domácí násilí, že? A tresty. Mírné, k ničemu. Pár ran bičem surovci za přihlížení ublížených bajadér, kdepak, právo je právo. A naše právo, hloupá krávo - galakticky spravedlivé.

Jak by NATO prohrálo válku s Ruskem

4. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut


Studie Davida Shlapaka a Michaela Johnsona "Reinforcing Deterrence on NATO`s Eastern Flank" ZDE (pdf) (Posílení odstrašení na východním křídle NATO) shrnuje výsledky série válečných her v RAND Arroyo Center v Santa Monice hraných od léta 2014 do jara 2015. Série opakovaných simulací střetu na území pobaltských států při aktuálním poměru sil mezi Ruskem a regionálními jednotkami NATO konzistentně ukázala, že útočící ruské jednotky by dosáhly Tallinu a Rigy nejpozději za 60 hodin od vypuknutí bojů - a NATO by pak mělo tři možnosti, jak se zachovat, jednu horší, než druhou.

Vnitřní dialog generace Y

#Sluníčkosluníčkouprchlík

4. 2. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 4 minuty

Může to chvíli trvat, ale stojí opravdu zachování naší kultury za utrpení ostatních? Je nutné ji zachovat v podobě, v jaké je dnes? Okleštěné od hodnot. Proč? Pro budoucí generace?

Čekáme na to, zda dostaneme povolení být lidmi

4. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

"Přeji vám všem šťastný nový rok," píše jeden uprchlík arabsky. "Sýrie trpí. Syřané se stali sirotky a nikdo je neposlouchá. Stali jsme se obětí diktatury a extremistické vojenské organizace. Přesto se stavíte proti nám a bráníte nám v příchodu do Evropy."

Zprávy, které normálně čteme z uprchlických táborů, jsou téměř vždycky napsány outsidery, nikoliv samotnými uprchlíky. Ti jsou dehumanizováni, anebo zobrazováni jako bezmocné oběti, vždycky jsou však líčeni slovy a fotografiemi od jiných lidí.

Cílem nového projektu, iniciovaného francouzským fotografem Séverinem Sajousem, je poskytnout uprchlíkům možnost výpovědi o sobě samotných - tím, že se jim poskytne pero a kamera, které normálně používají novináři. Výsledkem je zpravodajství jiného druhu - Jungleye, Oko z džungle, soubor pohlednic, které vyfotografovali uprchlíci sami. Série pohlednic nám ukazuje uprchlické tábory očima lidí, na něž se běžně dívají a které odsuzují jiní - aniž by uprchlíci měli možnost říci svůj příběh.

V sobotu se v Praze bude konat demonstrace proti islamofobům

4. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

PRAHA - Demonstraci nazvanou Za Evropu beze strachu a nenávisti #REFUGEESWELCOME, která se bude konat dne 6. února 2016 od 13:15 hod. na pražském Pohořelci, společně připravily platformy Proti projevům nenávisti a Zleva proti xenofobii. Po manifestaci, která se konala 17. listopadu 2015 na náměstí Míru v Praze, jde o již druhou společnou akci pořádanou těmito dvěma uskupeními. Smyslem této demonstrace je vystoupit proti dnes tak rozšířenému uplatňování principu kolektivní viny za činy jednotlivců a taktéž vyjádření rezolutního nesouhlasu se současnou xenofobní a islamofobní demagogií a fašizací politiky.

"Nejsme názoru, že Evropa je nafukovací a nemyslíme si ani to, že je možné současnou migrační situaci řešit bez jasného nastavení mezinárodně bezpečnostních pravidel. Jde nám však o to, aby Evropa zůstala progresivní a humanistická. Aby Evropa dál stála na hodnotách, k nimž se její státy a jejich občané a občanky hrdě hlásí; tedy na hodnotách, které jsou pevně zakotveny ve Všeobecné deklaraci lidských práv a také v Ústavě ČR.“, říká Jan Cemper. „Historie již mnohokrát ukázala, že vláda pevné ruky a represe nejsou tím správným lékem na jakékoli společenské krize. Spíš naopak. Prosperitu a mír nezajistí panické reakce a podléhání strachu a iracionalitě, ale pouze otevřený a sociálně citlivý přístup“, dodává Matěj Metelec ze Zleva proti xenofobii.

Vzhledem k vývoji bezpečnostní situace v Evropě v uplynulém období buďte prosím ukáznění

Lehce obtěžující opatření

4. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Česká vláda pravděpodobně zatajila bezpečnostní ohrožení, kterým čeští občané čelí. Soudit tak lze podle toho, že když právníci pořádají mejdan, informují pozvané hosty o "lehce obtěžujících opatřeních", jež budou muset "vzhledem k vývoji bezpečnostní situace v Evropě" podstoupit. To, aby se právníci mohli bezpečně bavit, zajišťuje v současnosti dokonce i Police ČR. Chceme vědět pravdu...

Když ekologie, tak s pokrytectvím

4. 2. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 5 minut

Začínáte podléhat svodům ekologické propagace a uvažujete nad solárními panely? Slyšíte i na to, že díky nim ušetříte? Zapomeňte na to! V budoucnosti se vám taková investice může šeredně vymstít. Proč? Protože stát je chobotnice, která bere i tam, kde by měla slušně mlčet a dopřát občanům svobodu v sebeurčení.

Jak vyřešit uprchlickou krizi

3. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Evropské země jsou všechny signatářem Úmluvy OSN o uprchlících z roku 1951 - jednoho z obrovských úspěchů období po ukončení holocaustu - a tak mají povinnost poskytovat uprchlíkům útočiště.

V Londýně bude ve čtvrtek zahájena mezinárodní konference Support Syria - Podpořte Sýrii. Britská vláda usiluje o radikální zvýšení finanční pomoci pro země přijímající uprchlíky, jako je Jordánsko, pokud tyto země dovolí uprchlíkům, aby mohli vstoupit na tamější pracovní trhy. Předpokládá se, že by to znamenalo, že více Syřanů zůstane na Blízkém východě.

Velké finanční pomoci pro uprchlíky je samozřejmě zapotřebí, avšak je naivní se domnívat, že to zmenší vlnu uprchlíků přicházejících do Evropy. Nových pracovních příležitostí totiž bude jen málo a pokud budou vůbec k dispozici, bude to až za mnoho měsíců.

Mezitím je možné, že do Evropy přijde dalších 300 000 uprchlíků. Ve snaze zvládnout uprchlickou krizi je nezbytné, aby mezinárodní společenství podniklo několik dalších kroků, píše list Guardian:

Channel Four News: Stovky uprchlíků uvízly na makedonsko-srbské hranici

3. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Migrants stuck at Greece Macedonia border

Hundreds of migrants and refugees are stuck in the cold at the Greece Macedonia border.Border crossings are blocked because of protests by taxi drivers and farmers, but the flow of people across Europe shows no signs of slowing.

Posted by Channel 4 News on Wednesday, February 3, 2016

Hraniční přechody jsou uzavřené v důsledku protestů taxikářů a zemědělců, ale proud uprchlíků se nezmenšuje.

Většina uprchlíků utíká z války v Sýrii. Makedonští taxikáři blokují silnice a železnici na hranici. Protestují proti tomu, že úřady dopravují uprchlíky autobusy a nenechávají je draze platit za taxíka. Hranici také blokují řečtí farmáři na protest proti důchodové reformě. V lednu se přeplavilo nebezpečnou cestu z Turecka do Řecka více než 62 000 uprchlíků.

Syrští uprchlíci v Jordánsku: Jestli nám přestanou dávat kupóny od OSN, asi zemřeme

3. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

"Jen se podívejte, jak tady žijeme," říká Umm Majd, Syřanka, která uprchla do Jordánska. Žije se svým manželem a dvěma syny v podzemní místnosti o velikosti 2 x 2,5 metru vedle podzemního parkoviště. V Jordánsku je podle odhadů 630 000 - 1,27 milionu syrských uprchlíků. Většina z nich nemá právo na práci - manžel Umm Majdové pracuje ilegálně jako myč automobilů za 100 jordánských dinárů měsíčně - cca 3000 Kč, to je polovina minimální mzdy. Rodina také dostává celkem od OSN kupóny v hodnotě 40 dinárů měsíčně - loni to ještě bylo 80 dinárů. Za činži platí 50 dinárů, takže jim zbývá na měsíc na veškeré další výdaje 90 dinárů.

"Teď se ještě do Evropy nechystáme, říká manžel Umm Majd, "ale jestliže nám přestanou dávat ty kupóny, budeme muset. Bez těch kupónů zřejmě umřeme."

Během čtvrteční londýnské konference o uprchlících doufají britští ministři, že přesvědčí svět, aby dal Jordánsku podstatnou finanční pomoc za nabídku pracovních příležitostí pro uprchlíky. Jenže odborníci v Jordánsku i v Libanonu varují, že tato strategie není žádným kouzelným řešením, bude to značnou dobu trvat, než bude moci být realizována, vznikne zřejmě jen asi 2000 - 30 000 pracovních příležitostí a stále bude nutné, aby Evropa přijala nejméně půl milionu uprchlíků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Břemeno Jordánska je mnohem větší než břemeno Západu. Potřebujeme pomoc

3. 2. 2016

čas čtení 4 minuty


Syrský konflikt vstupuje do šestého brutálního roku, s 250 000 mrtvými Syřany a více než polovinou obyvatel vysídlenou. Velká většina hledá bezpečí v sousedních zemích, zejména v Jordánsku, ale rostoucí počty se obracejí k Evropě. Tato zoufalá situace vyvíjí enormní tlak na globální systém. Obavy kolidují s klíčovými sociálními hodnotami a dál komplikují princip "jednoty v různosti" - který není jen mottem EU, ale také základem celosvětového soužití, napsal jordánský král Abdalláh II. v deníku Independent.

Po výbuchu bomby vypadl muž z letadla

3. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

A man has fallen thousands of feet to his death from a passenger plane after an explosion on board ripped a hole in the...

Posted by Channel 4 News on Wednesday, February 3, 2016

Z dopravního letadla Airbus A321 byl dekompresí vytažen cestující poté, co v něm došlo krátce po startu v somálském hlavním městě Mogadišo k výbuchu. Pilot přistál.

Ukrajina: Co udělali s našimi syny?

3. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Lily Hyde píše v dnešním vydání deníku Guardian v rubrice The Long Read o otřesné situaci ukrajinských matek, jejichž synové se jako ukrajinští vojáci ocitli r. 2014 v obležení u Ilovajsku a stali se terčem ostré palby ruských jednotek. Je možné, že mezi stovkami obětí této ruské ofenzívy zahynuli i jejich mladí synové, nebo také nezahynuli. Ukrajinským matkám nikdo nepomůže, nikdo z ukrajinských úřadů nemá informace ani zájem. Vojáci jsou posílání do války bez identifikačních známek. Synové by mohli být někde v zajetí v Doněcké lidové republice, nebo dávno mrtví. Nikdo neví a nikdo se nezajímá.

Zdroj v angličtině ZDE

Americké politické struktury se tříští

3. 2. 2016

čas čtení 5 minut

Trumpova porážka v Iowě byla šokující, protože se předpokládalo, že už celé měsíce je favoritem republikánské nominační kampaně, ale je daleko více ohromující, že se vůbec do prezidentského závodu dostal. Těsný výsledek mezi Clintonovou a Sandersem se očekával, protože se předpokládalo, že ve státě Iowa mají už tři týdny velmi podobnou míru volební podpory - přesto je ohromující, že byl jejich výsledek tak těsný.

Republikánské i demokratické výsledky ze státu Iowa mají tři věci společné. Zaprvé, jsou nepopíratelným a jasným políčkem stranickému establishmentu. Cruz, ideologicky posedlý, zbožný texaský senátor, jehož arogantní vystupování v Senátu rozhněvalo jeho kolegy, je nenáviděn šéfy Republikánské strany daleko více než Trump. Přičtěte oněch 52 procent, které dohromady dostali Cruz a Trump k 9 procentům voličů, kteří podpořili Bena Carsona - mozkového chirurga, který tvrdil, že pyramidy se používaly jako sýpky na zrní a nazval Vladimíra Putina "zemí jediného koně" - a zjistíte, že téměř dvě třetiny Iowanů zásadně odmítly jakéhokoliv konsensuálního kandidáta, který by dokázal stranu sjednotit, píše v deníku Guardian Gary Younge.

V lednu zemřelo v Sýrii násilnou smrtí 1 382 civilistů

3. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta


V lednu 2016 podle v Británii sídlící organizace Syrian Observatory for Human Rights zemřelo v Sýrii násilnou smrtí 1382 civilistů. Z nich 679 usmrtily ruské nálety, 516 vládní jednotky a jejich spojenci, 98 teroristé "islámského státu", 42 povstalci, 3 kurdské milice a 3 místní pobočka al-Káidy (Fronta an-Nusra). Nebylo možno určit, kdo způsobil smrt dalších 41 osob.

Zdroj: ZDE

Pentagon navrhuje zvýšení výdajů v Evropě

3. 2. 2016

čas čtení 3 minuty


Obamova administrativa včera oznámila, že navrhne zvýšení výdajů na výcvik jednotek v Evropě na čtyřnásobek, v rámci úsilí o odstrašení ruského útoku. USA mají v současnosti v Evropě dva brigádní bojové týmy (BCT) a žádná jednotka není trvale umístěna na východním křídle NATO.

Britská drogerie Boots ustoupila tlaku veřejnosti a zlevňuje předražené výrobky "pro ženy"

3. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Britský drogistický obchodní řetězec Boots ustoupil tlaku veřejnosti poté, co nedávno deník Times upozornil, že tytéž výrobky "pro ženy", často se od "mužských variant" lišící jen barvou, ale přesto předražené, budou zlevněny. Týká se to žiletek a krému na oči. Řetězec oznámil zlevnění výrobků "pro ženy" poté, co petici, protestující proti "sexistickým cenám" na serveru Change.org, podepsalo 41 790 osob.

Petice poukazovala na to, že oční krém pro ženy stál 9,99 liber, zatímco pro muže 7,29 liber a že žiletky pro ženy stály 2,29 liber a pro muže 1,49 liber.

Ředitel firmy Boots konstatoval, že jeho firma nemá strategii uplatňování diskriminačních sexistických cen, a že byl překvapen zjištěním, že tyto cenové rozdíly existují. Proto budou ceny výrobků "pro ženy" sníženy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2016

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V lednu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 39 360  Kč. Příjem z reklamy byl 14 098,00 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2016 140 571,24 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
53503