Americké politické struktury se tříští

3. 2. 2016

čas čtení 5 minut

Trumpova porážka v Iowě byla šokující, protože se předpokládalo, že už celé měsíce je favoritem republikánské nominační kampaně, ale je daleko více ohromující, že se vůbec do prezidentského závodu dostal. Těsný výsledek mezi Clintonovou a Sandersem se očekával, protože se předpokládalo, že ve státě Iowa mají už tři týdny velmi podobnou míru volební podpory - přesto je ohromující, že byl jejich výsledek tak těsný.

Republikánské i demokratické výsledky ze státu Iowa mají tři věci společné. Zaprvé, jsou nepopíratelným a jasným políčkem stranickému establishmentu. Cruz, ideologicky posedlý, zbožný texaský senátor, jehož arogantní vystupování v Senátu rozhněvalo jeho kolegy, je nenáviděn šéfy Republikánské strany daleko více než Trump. Přičtěte oněch 52 procent, které dohromady dostali Cruz a Trump k 9 procentům voličů, kteří podpořili Bena Carsona - mozkového chirurga, který tvrdil, že pyramidy se používaly jako sýpky na zrní a nazval Vladimíra Putina "zemí jediného koně" - a zjistíte, že téměř dvě třetiny Iowanů zásadně odmítly jakéhokoliv konsensuálního kandidáta, který by dokázal stranu sjednotit, píše v deníku Guardian Gary Younge.

Clintonová měla pověst, uznání, peníze, bývalého prezidenta za manžela a téměř celou stranickou mašinérii na své straně. Měla to být její korunovace, při níž měl Sanders hrát roli dvorního šaška - pokud kdy existoval ekvivalent královraždy spáchané ženou, obětí měl být Sanders.

Zadruhé, povstalecká křídla obou stran mění kontury americké politiky. V roce 1999, po uvedení do kin jeho filmu Bulworth, jsem se zeptal Warrena Beattyho, zda je socialista. Nechtěl se toho výrazu ani dotknout. "Ideologie je v dnešní době tak nemoderní," řekl. "Tak proč toho nevyužít a nepoužít výrazu, který se stal obzvlášť problematickým." Z průzkumu veřejného mínění, provedeného v Iowě tento měsíc, vyplynulo, že 43 procent Demokratů v Iowě se definují jako socialisté. Nemáme možnost to strovnat s žádnou minulou situací, protože je to otázka, kterou před příchodem Sanderse na scénu prostě nikdo nikomu nikdy nepoložil.

Mezi Republikány se dnes považuje floridský senátor Marco Rubio, mladý atraktivní kandidát, jehož neočekávaně silné třetí místo ho činí favoritem establishmentu, za umírněného. To je pravda, pokud ho srovnáte s Trumpem a s Cruzem, i když ve srovnání s nimi byli umírnění i Ronald Reagan a George W. Bush. Avšak Rubio bojuje proti potratům a je v zahraniční politice jestřábem. Ještě před čtyřmi lety byl Marco Rubio kandidátem Tea Party pro Mitta Romneyho.

Zatřetí, jsme nyní připraveni na dva dlouhé závody, pokračující dlouho do jara. Republikánský závod je víceméně rovnou měrou rozdělen mezi Trumpa, Cruze a Rubia. Teď když se ukázalo, že Sanders je realistickou alternativou, někteří budou uvažovat nově. Průzkumy veřejného mínění byly dosud velmi nespolehlivé, avšak přčedpovídají, že ve státě New Hampshire příští týden vyhrají Trump i Sanders.

Avšak v mnoha jiných ohledech jsou obě soutěže velmi odlišné. Trumpova porážka naznačuje, že určité tradiční zvyklosti voličů stále ještě platí. Cruz věnoval více času státu Iowa než všichni ostatní vážní kandidáti, navštívil všech 99 okresů, měl silnou podporu mezi evangelikály a pracoval s obyčejnými lidmi. Jeho konvenční kampaň zvítězila nad Trumpovým televizním vychloubáním. Také je možné, že některé lidi odradila Trumpova vulgarita a jeho drzé nadávky. Většina voličů chtěla podpořit kandidáta, který "sdílí jejich hodnoty". Jen 5 procent Republikánů zastává názor, že to mohou říci o Trumpovi, zatímco dvě třetiny oceňují, že "to říká tak, jak tomu skutečně je" a že "může věci změnit".

Avšak Demokraté, kteří vedli daleko pozitivnější a věcnější kampaň, jsou v lepší formě. Sanders dokáže oslovit mladé a angažované lidi, na které by Clintonová nikdy nedosáhla. Avšak pokud nedokáže oslovit černochy či hispánce, nebude se mu dařit, jakmile kampaň opustí New Hampshire a Iowu, kde žije málo menšin.

Clintonová je zkušená žena, ale zranitelný kandidát. Průzkum provedený mezi Demokraty však zjistil, že ji považují za nedůvěryhodnou a nepřístupnou. To jsou vlastnosti, které je obtížné opravit a pokud si toto o ní myslí Demokraté, to, co si o ní myslí Republikáni, bude ještě mnohem horší.

Pondělní výsledky z Iowy odhalují do jak rozsáhlé míry se změnila americká politika - došlo k polarizaci levice i pravice, takže jsou volby daleko méně předpověditelné, politika se daleko častěji dostává do konfliktů a do slepé uličky a veřejná debata je hysterická. Mezi demokratickými nominanty je socialista, prezidentem by se mohl stát Donald Trump.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
8607

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2016