Potravinová krize v Jižní Africe: Další časovaná migrační bomba

3. 2. 2016

čas čtení 5 minut


Jižní Afrika letos čelí hrozbě rozsáhlých neúrod. Jsou důsledkem rekordně nízkých srážek v regionu, kde již 29 milionů osob nemá spolehlivý přístup k potravinám, jež by byly dostatečně výživné a lidé si je mohli dovolit.


"Když prší jen málo nebo vůbec neprší a období, kdy je třeba zasít obiloviny, již v některých zemích skončilo, vyhlídky jsou alarmující," oznámil Světový potravinový program.

"Region je špatně připraven na šok takového rozsahu, zejména když poslední sezóna byla také ovlivněna suchem. To znamená vyčerpané regionální zásoby, vysoké ceny potravin a podstatně zvýšené počty lidí bez potravinové bezpečnosti," varuje agentura OSN.

Jižní Afrika je pod vlivem klimatického fenoménu El Niño, který začal v loňském roce. Podle systému včasného varování před hladomorem pokračující podprůměrné srážky a vysoké teploty budou zřejmě letos pokračovat a potravinová krize bude trvat i v roce 2017.

Nejhůře jsou zasaženy následující státy:

Jihoafrická republika

Nejrozvinutější stát regionu je současně nejhůře postižen suchem. Jde o hlavního regionálního pěstitele kukuřice, ale vloni sklidil o 30 % méně, než v roce 2014, a patrně bude muset importovat 6 milionů tun. Setí letos začalo se zpožděním kvůli opožděným srážkám. Malí pěstitelé byli postiženi suchem, v pěti z devíti provincií byl vyhlášen stav ohrožení, také v některých částech dvou dalších provincií. Přicházejí zprávy o sebevraždách zemědělců.

Malawi

Úroda obilovin na přelomu roku byla o 24 % nižší, než pětiletý průměr. 2,8 milionu lidí z celkem 16 milionů obyvatel nemá zajištěnu potravinovou bezpečnost (chybí jim přístup k potravě, která by byla dostatečně výživná a umožňovala aktivní život). Jde o výsledek záplav a sucha v loňském roce. Průměrná cena kukuřice byla v prosinci na rekordní úrovni. Vládní program zaměřený na potravinovou bezpečnost má hodnotu 146 milionů dolarů, ale zatím je pokryto jen 48 % částky.

Zimbabwe

Loňská úroda byla 48 % pod pětiletým průměrem. Zhruba 1,5 milionu lidí chybí potravinová bezpečnost a 600 000 trpí akutní krizí - tzn. musejí vynechávat jídla, vyskytují se četné případy podvýživy, nebo musejí prodávat dobytek (což není v regionu běžná praxe - pozn. red.), aby se najedli. Nové vyhodnocení právě probíhá a výsledky budou pravděpodobně ještě horší. "Hladový" fond v hodnotě 132 milionů dolarů je naplněn z 44 %.

Angola

Sucho, které zasáhlo Namibii, se rozšířilo do tří angolských jižních provincií - Cunene, Huily a Cuanda Cubanga. V Cunene 72 % obyvatel zasáhla neúroda a vymírání dobytka, podíl podvyživených dětí překročil 15 %. "Situaci zhoršuje nedostatek zdrojů, včetně personálu, logistických, kriticky důležitých nutričních a zdravotnických zásob, a financí," hlásí zdroje OSN. Potravinovou bezpečnost postrádá 1,25 milionu lidí.

Mozambik

Změna klimatu rozdělila zemi na dvě části - na severu jsou povodně, na jihu sucho. Více než 176 000 lidí je postiženo neúrodou v provinciích Gaza, Inhambane, Sofala a Niassa, přinejmenším do další sklizně. Dalších 575 455 osobám chybí potravinová bezpečnost, zejména v provinciích Zambézia, Maputo a Niassa. Asi 50 300 osob v Gaze a Sofale dostává potravinovou pomoc.

Zambie

Zambie bývala exportérem kukuřice, ale loňská úroda byla meziročně o 21 % nižší. Velké zásoby dosud dovolují export do Zimbabwe, ale téměř 800 000 Zambijců nemá zajištěnou potravinovou bezpečnost.

Lesotho

Asi 650 000 lidí, neboli třetina obyvatel, nemá dost potravin. Některé prognózy tvrdí, že počet takto postižených může přesáhnout 725 000. Šetření vodou probíhá v několika okresech a ovlivňuje kromě zemědělství také průmysl, školy a nemocnice. Nedostatek vody zvyšuje pravděpodobnost epidemií šířených touto cestou. Vláda vynaložila 9,7 milionu dolarů z požadovaných 36,5 milionu do nouzového fondu.

Madagaskar

Téměř 1,9 milionu lidí, neboli 46 % obyvatelstva, vloni postrádalo potravinovou bezpečnost, a 450 000 jich bylo v potravinové krizi. Jižní oblasti Androy, Anosy a Atsimo Andrefana zasáhlo sucho a jsou těžce postiženy, 380 000 osob, 30 % populace, je zde zasaženo důsledky sucha.

Svazijsko

Má jednu z nejmenších kapacit vyrovnat se s krizí. Nominálně jde o zemi s nízkými až středními příjmy, ovšem až 31 % dětí má problémy s jídlem. Více než 201 000 z 1,1 milionu osob, čili pětina populace, nemá zajištěnou potravinovou bezpečnost. Ceny kukuřice stouply o 66 % a polovina lidí je bez práce, země má největší podíl osob nakažených virem HIV. Dobytek vymírá kvůli suchu. Svazijská monarchie masivně utrácí a centrální banka na pomoc obětem sucha uvolnila jen 75 000 dolarů.

Namibie

Úroda kukuřice v roce 2015 byla meziročně nižší o 44 %. Zhruba polovina zemědělců bez závlah čelí úplné neúrodě kvůli suchu a vysokým teplotám. Zhruba 370 316 osob postrádá potravinovou bezpečnost a jsou příjemci vládního záchranného programu.

Demokratická republika Kongo

Boje na východě situaci zhoršují. Provincie Orientale, Equateur, Jižní Kivu a Katanga už čelí mimořádné situaci. Zhruba 6,6 milionu lidí trpí nedostatkem potravin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9758

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2016