Americké listy (úryvky z nejlepších článků ze Spojených států) - Ukrajinské drony s umělou inteligencí jsou pro Rusko smrtící

16. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty
 
Článek z webu The Daily Beast ukazuje, jak by samoučící se zaměřovací algoritmy, instalované do hbitých kvadrokoptér, mohly vyřešit vážný problém, který trápí ukrajinské operace s drony . "Izraelské využívání umělé inteligence, která pomáhá jeho silám vybírat cíle pro letecké údery, znepokojuje skeptiky a obhájce lidských práv v oblasti umělé inteligence neboli AI. Tato umělá inteligence je tak chytrá, jak chytří jsou lidé, kteří ji vycvičili - a tito lidé jsou náchylní k tomu, aby shazovali bomby na špatná místa, varovali odborníci. Z toho všeho vyplývá, že izraelské nálety pomocí umělé inteligence představují riziko dalšího ohrožení civilistů v Gaze," uvádí se v článku Davida Axe.

 
"O tisíc kilometrů dál však mohla AI pomoci ukrajinským vojákům zadržet útočící ruskou armádu. Samoučící se zaměřovací algoritmy, instalované do hbitých kvadrokoptér, by mohly vyřešit vážný problém, který trápí ukrajinské bezpilotní operace. Rusové, podráždění úspěšným nasazením malých dronů s výbušninami na Ukrajině, začali instalovat na vozidla podél celé 600 kilometrů dlouhé fronty 22 měsíců trvající širší války Ruska proti Ukrajině zařízení pro elektronický boj, které je ve vojenské hantýrce označováno jako "EW.""

Text vysvětluje, že tyto rušičky mohou blokovat signály, které spojují četné ukrajinské bezpilotní letouny s pohledem první osoby (anglicky FPV) s jejich operátory, kteří jsou zalezlí na kilometry daleko a přes svá sluchátka s virtuální realitou vidí to, co vidí dron. Když dron FPV ztratí signál, může se stát, že se vychýlí z kurzu - a mine tank, dělostřelecké zařízení nebo bunkr, na který operátor mířil.

"Ukrajinští vývojáři dronů, kteří si jsou vědomi, že mají problém s rušením, pracují na řešení pomocí umělé inteligence: algoritmu, který se rychle naučí rozpoznat cíl dronu. Pokud bude rušení příliš intenzivní a dron ztratí řídicí signál, může umělá inteligence převzít řízení od lidského operátora - a řídit dron k úspěšnému úderu."

"Jestliže izraelský algoritmus pro letecké útoky je temnou stránkou vojenské umělé inteligence, ukrajinská umělá inteligence pro řízení dronů je světlou stránkou. Izraelská AI riskuje, že připraví o život nevinné lidi; tím, že pomáhá ukrajinským silám bránit jejich domovy před vojsky Vladimira Putina, může ukrajinská AI zachránit nevinné životy. Je to připomínka toho, že revoluce AI může být komplikovaná - zejména ve válce," pokračuje článek z The Daily Beast, jednoho z nejnavštěvovanějších webů ve Spojených státech za posledních dvacet let, vzniklého v době, kdy podobné online publikace jako Salon a Huffington Post vznikly jako protiváha zavedených tištěných médií na trhu.

V poslední době, kdy se válka dostala do "poziční" fáze, kdy jsou obě strany zakopané a žádná z nich nemůže postoupit příliš daleko, se malé bezpilotní letouny FPV - každý váží jen pár kilogramů a má dosah několik kilometrů, přičemž nese asi půl kila výbušnin - staly oblíbenou zbraní ukrajinských brigád, vysvětluje článek. "Ukrajinci denně nasazují stovky, někdy i tisíce těchto dronů."

"Nová ukrajinská strategie "drony na prvním místě" nezůstala bez povšimnutí ani bez odezvy. Když se na začátku letošního roku zvýšil počet ukrajinských bezpilotních letounů, Rusko prohledávalo svůj arzenál a hledalo cokoli, co by mu pomohlo drony porazit. Rozhodlo se pro RP-377, rušičku na batohu, která vysílá stovky wattů šumu na nejoblíbenějších frekvencích pro rádiovou komunikaci."

"Rusové vyvinuli RP-377 před několika lety, aby ochránili vojáky před rádiově spouštěnými bombami nastraženými u silnic, které jsou oblíbené u militantů v místech, jako je Sýrie, kde Rusko nasadilo síly na podporu syrského autoritáře Bašára Asada. V posledních měsících se RP-377 objevily na ruských tancích, obrněných transportérech a dokonce i na dělostřelectvu podél celé frontové linie na Ukrajině."

Text se pozastavuje nad tím, že ukrajinští vývojáři nežádají po svém algoritmu, aby monitoroval celá města a určoval, kdo z milionů lidí by mohl být nepřátelský bojovník, jako to údajně žádají Izraelci po své vlastní umělé inteligenci.

"Ne, vývojáři Ukrajiny pověřili svou umělou inteligenci mnohem užším úkolem: Vezměte si cíl, který si již vybral člověk, a zapamatujte si, jak vypadá. To odráží hlavní princip filozofie ukrajinských dronů", uvádí The Daily Beast.

6
Vytisknout
2296

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2024