Americké listy: "Nevím, jestli se v příštích letech budou lidé dívat na Spojené státy jako na vzor demokracie"

17. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty
 

Vlivný web Politico.com zveřejnil článek s názvem "Proč svět sází proti americké demokracii", v němž autor Nahal Toosi informuje o svých rozhovorech s velvyslanci ve Washingtonu o vyhlídkách na návrat Donalda Trumpa k moci - autokratičtějšího než kdykoli předtím. Píše, jak ho překvapilo, když jeden z významných velvyslanců tuto otázku nesmetl ze stolu, jak by se od zástupců diplomacie dalo očekávat: "Když jsem požádal evropského velvyslance, aby se mnou hovořil o prohlubujícím se rozdělení Ameriky na strany, očekával jsem přinejlepším zdvořilou bagatelizaci této věci. Zahraniční diplomaté se obvykle neradi baví o domácí politice USA. Místo toho velvyslanec hodinu varoval, že jedovatá politika Ameriky poškozuje její bezpečnost, ekonomiku, přátele a postavení země jako pilíře demokracie a globální stability."


 
USA jsou "tlustý buvol, který se snaží zdřímnout", zatímco se k němu blíží hladoví vlci, řekl nejmenovaný velvyslanec. "Už slyším, jak v Moskvě bouchají zátky od lahví šampaňského," ironizoval.

"Diplomaté jsou zděšeni, že tolik amerických představitelů nechává svou horlivost pro stranickou politiku bránit základním funkcím vlády. Je to hlavní téma rozhovorů na jejich soukromých večeřích a setkáních. Mnozí z těch, s nimiž jsem hovořil, mluvili anonymně, aby ke mně byli stejně upřímní jako k sobě navzájem," píše Toosi.

Článek zmiňuje jednoho bývalého arabského velvyslance, který byl vyslán do USA během republikánské i demokratické administrativy, který říká, že americká politika se stala tak nezdravou, že by odmítl možnost návratu do Ameriky. "Nevím, zda se v příštích letech budou lidé dívat na Spojené státy jako na vzor demokracie," varoval autora článku jiný  diplomat.

Autor si uvědomuje, že "mnohé z těchto rozhovorů by se před několika měsíci neuskutečnily. Existují pravidla, tradice a pragmatické obavy, které zahraniční diplomaty odrazují od komentování vnitřní politiky jiné země, i když bedlivě sledují události, jako jsou volební shromáždění v Iowě."

"Ale obrysy letošní prezidentské kampaně, Kongres, který jen stěží může zvolit předsedu Sněmovny reprezentantů nebo udržet vládu v chodu, a možná především americká debata o vojenské pomoci Ukrajině přiměly některé diplomaty k tomu, aby odhodili zábrany."

Některým ani nevadilo, že by byla zmíněna jejich jména: "Když hlas Spojených států není tak silný, není tak vyvážený, není tak spravedlivý, jak by měl být, pak vzniká problém pro celý svět," řekl Ronald Sanders, dlouholetý velvyslanec Antiguy a Barbudy ve Washingtonu.

"Mezi zahraničními diplomaty roste pocit, že morální argumenty nebo argumenty národní bezpečnosti - o obraně nespravedlivě napadené země, odstrašení Ruska, zabránění větší válce v Evropě a ochraně demokracie - na americkou krajní pravici nezabírají."

"Je správné, že země diskutují o svých zahraničněpolitických postojích, ale pokud se všechny zahraničněpolitické otázky stanou domácím politickým divadlem, bude pro Ameriku stále obtížnější účinně plnit svou globální roli v otázkách, které vyžadují dlouhodobý závazek a americký politický kapitál - jako je změna klimatu, čínský autoritářský režim, mír na Blízkém východě a potlačování ruského gangsterismu," varoval jeden evropský diplomat. 

Současní i bývalí diplomaté uvedli, že jejich země se kvůli stranickým rozporům zdráhají podepisovat dohody s Washingtonem. Panují obavy, že nová administrativa opustí minulé dohody čistě proto, aby uklidnila rozhádané voličské základny, a ne z legitimních důvodů národní bezpečnosti. Osud íránské jaderné dohody byl jedním z příkladů, které někteří zmiňovali.

Diplomaté podle článku vědí, že USA v minulosti zažily polarizované momenty, od poloviny 19. století až po válku ve Vietnamu, které ovlivnily jejich zahraniční politiku. Obávají se však, že dnešní politické rozpory v USA by mohly mít trvalý dopad na stále více propojený svět.

"Svět nemá čas na to, aby se USA odrazily ode dna," řekl jeden z bývalých asijských velvyslanců. "Z unipolárního světa, který známe z devadesátých let, jsme přešli do světa multipolárního, ale klíčovým pólem jsou stále Spojené státy. A pokud tento klíčový pól nebude hrát roli, kterou chceme, aby Spojené státy hrály, uvidíte, že se objeví alternativní síly."

Ruští diplomaté mezitím se z amerického chaosu spíše radují (a rozdmýchávají ho).

USA
1
Vytisknout
2036

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2024