Bombardovat Jemen Amerika a Británie neměly

13. 1. 2024

čas čtení 4 minuty
Česko samozřejmě nekriticky podporuje, cokoliv dělá Amerika. Naštěstí jinde není postoj tak přímočařě podlézavý.

V pravidelném sobotním diskusním pořadu s posluchači  rozhlasu BBC se hodně hovořilo právě o bombardování Jemenu. Pořad začal takto:

Moderátorka: Dobré odpoledne. Vítejte v pořadu  Any Answers. Jak jste slyšeli ve zprávách, včera večer došlo k novým leteckým úderům na Jemen a předtím ke společné operaci USA a Velké Británie, která zaútočila na Húsíe v Rudém moři. Takže to činí Blízký východ více nebo méně nestabilním místem? Mělo se Spojené království těchto útoků zúčastnit bez předchozího rozhodnutí parlamentu? Měla bych říci, že Húsíové dnes skončili s tím, že včerejší noční útoky amerického letectva nijak nesnížily jejich schopnost útočit na lodě v Rudém moři. Zajímalo by mě, jak by podle vás měli naši představitelé reagovat na dění v Rudém moři, . (...)
 
Začněme dnes odpoledne Blízkým východem, John Burley volá z Greenocku v Inverclyde. Jste náš první volající. Vítejte.

Posluchač: Dobré odpoledne, Anito. Přejdu rovnou k věci. Jsem přesvědčen,  že je to celé  tak trochu předvolební agitace. Mělo se jednat a ne hned bombardovat.  A jde mi o to, že právě v tuto chvíli Egypt přichází o 700 000 liber za každou loď, která neprojede Suezem. Takže oni  jsou jedním z klíčových hráčů, kteří mohli jednat. 

A náš zájem o Jemen, máte také Spojené arabské emiráty, protože se jedná o úsek jen asi 30 km tohoto úzkého kousku, kde musí být dohled, a celá ta oblast je sud střelného prachu, a já mám pocit, že měl být svolán britský parlament a mělo se jednat a  získat k řešení další lidi, kteří jsou, řekněme, onoho přesvědčení. A tím myslím islámské země, které jednají s islámskými lidmi. Oni přece mají něco proti Západu, Američanům, Britům a všem ostatním. Ať se s touhle situací vypořádají oni sami. 

Protože jedna věc, kterou ty muslimské země opravdu  řeší, jsou peníze. Peníze pro ně znamenají hodně a mám pocit, že kdyby naše lodě od nynějška pluly kolem Mysu dobré naděje,  dali bychom jim čas, aby si to mezi sebou vyřídili. 

Tohle americké a britské bombardování právě teď jen nahrává Hamásu a húsijským povstalcům, Íránu, ti si mnou ruce, protože jim to nahrává.

Moderátorka: Mě zajímá ta myšlenka, že parlament měl být svolán předtím, než byla tato akce provedena. Rishi Sunak ovšem řekl, že bylo důležité vyslat podle jeho slov silný signál Húsíům: ustupte, nebo jinak -

Posluchač: Poslouchejte, Anito. Na věc se Sunak  vrhl příliš rychle. Nechtěl nic řešit s parlamentem, protože toho má momentálně hodně a máme tu ještě jinou válku, ale nejsme ve válečném stavu. Máme válku na Ukrajině a to nás bude hodně  stát a na to bychom se měli zaměřit, protože tam nesmíme selhat. To je evropská záležitost. Neměli bychom se angažovat na Blízkém východě.

Moderátorka:  Promiňte mi, že to říkám, dobře, ale i když Johne, a to velmi stručně, říkáte, podívejte se, to není náš problém. Už teď cena ropy stoupá. Velcí výrobci říkají, že musejí zastavit výrobu.  Volvo včera večer řeklo, víte, dva týdny v celé výrobě v Belgii jsou zastaveny, Tesla,  všechno ostatní, to na ně má taky dopad.

Posluchač:  Promiňte. Promiňte, poslouchejte.

Moderátorka:  Má to taky dopad. Nebo ne?

Posluchač: Ne, Anito. Anito. V tuto chvíli jsou to druhořadé záležitosti. Hlavní pozornost í musí býtg  Ukrajina. Ty ostatní věci se časem vyřeší, ale tohle bylo uspěchané. Bylo to uspěchané a mohlo se to nechat na vyřešení v průběhu několika příštích měsíců. Nemuselo se to stát včera ani předevčírem. Tohle byla politická účelovost. Je mi líto.

Zdroj v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
2639

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2024