Američtí zpravodajci varují před rizikem, že Hizballáh zaútočí na USA

12. 1. 2024

čas čtení 7 minut
Hizballáh má větší schopnost udeřit na území USA než jiné teroristické skupiny, jako je ISIS, píšou Lara Seligman a Erin Banco.

Američtí představitelé odhadují, že existuje rostoucí riziko, že militanti libanonského Hizballáhu zaútočí na Američany na Blízkém východě – a dokonce potenciálně zasáhnou uvnitř Spojených států, řekli POLITICO čtyři činitelé obeznámení se zpravodajskými službami.

Íránem podporovaná militantní skupina by se pravděpodobně nejprve zaměřila na americký personál na Blízkém východě, uvedli činitelé. A americké zpravodajské agentury shromažďují údaje o Hizballáhu, které naznačují, že by mohl uvažovat o útocích jak na americké vojáky, tak na diplomatický personál v zahraničí, uvedli dva z představitelů.

Šance na útok na americkou půdu také roste s tím, jak se stupňuje napětí v regionu, uvedli činitelé.

"Hizballáh by mohl čerpat ze schopností, které má... dostat lidi na místa, kde mohou něco dělat," řekl jeden z úředníků s odkazem na potenciální útok na USA. "Je to něco, čeho bychom se měli obávat." Úředníkovi, stejně jako ostatním v tomto příběhu, byla zaručena anonymita, aby mohl svobodně hovořit o citlivých zpravodajských informacích.

Představitelé odmítli sdělit podrobnosti o konkrétním druhu útoků, které by Hizballáh mohl podniknout, ale uvedli, že tato Íránem podporovaná skupina má schopnosti, které jiné teroristické skupiny v regionu nemají. Jednotlivci inspirovaní Islámským státem nebo al-Kájdou, kteří však nejsou přímo spojeni s členstvím v těchto teroristických skupinách, provedli útoky osamělých vlků v USA a Evropě, uvedli představitelé. Hizballáh má však rozsáhlou mezinárodní síť, která by mu umožnila využít své operativce k provedení útoku ve Spojených státech.

Oba scénáře – útok na domácí neúzemíbo na vojáky či diplomaty v zahraničí – by zasadil ránu Bidenově administrativě, která se snažila zabránit rozšíření konfliktu mezi Izraelem a Hamásem do širší regionální války a udržet americké síly mimo boj.

Pravděpodobně by to také vtáhlo Washington zpět na Blízký východ v době, kdy se snaží zaměřit své národně-bezpečnostní zdroje na boj s Čínou a Ruskem.

Národní bezpečnostní rada, FBI a Národní protiteroristické centrum se odmítly vyjádřit. Vysocí představitelé Bidenovy administrativy však po 7. říjnu veřejně prohlásili, že věří, že Teherán a jeho spojenci neusilují o širší regionální válku nebo konfrontaci s USA.

Američtí vojáci na Blízkém východě již byli napadeni několika dalšími íránskými proxies, včetně Harakat-al-Nudžaba, irácké polovojenské skupiny. Tyto milice provedly od 7. října nejméně 127 útoků na americké síly v Iráku a Sýrii. USA vrátily úder několikrát, včetně útoku bezpilotního letounu v Bagdádu 4. ledna, který zabil vysoce postaveného člena milice.

Není jasné, do jaké míry Hizballáh pravidelně koordinuje činnost s těmito dalšími skupinami, ale vysocí zpravodajští činitelé ve Washingtonu zjistili, že Hizballáh má stejné cíle – narušit pozici americké armády v regionu a hledá příležitosti k útoku na americké jednotky.

Přesto se libanonský Hizballáh od vypuknutí posledního konfliktu zatím vyhýbá velkým útokům na Izrael nebo americké vojáky. Tato skupina má však za sebou historii útoků na Američany a americké zájmy v zahraničí.

V letech 2011 a 2012 dva agenti údajně sledovali americké a izraelské cíle v Panamě a v New Yorku. A Organizace islámského džihádu, která se později stala součástí Hizballáhu, zaútočila v roce 1983 na americkou ambasádu v Bejrútu a zabila 63 lidí.

Ministerstvo zahraničí v posledních týdnech zvýšilo ostrahu ambasády, aby zabránilo případným útokům na diplomaty v Libanonu, uvedl jeden z úředníků.

"Libanonská fronta je připravena k výkopu. A tyto íránské milice bombardují USA ve východní Sýrii a Iráku," řekl Andrew Tabler, který v Trumpově administrativě působil jako zvláštní vyslanec pro angažovanost v Sýrii v Úřadu pro záležitosti Blízkého východu ministerstva zahraničí. "Je zajímavé, že se to všechno odehrává na pozadí a lidé se soustředí na divadlo v Gaze, ale válka je ve skutečnosti mnohem větší."

Hizballáh a izraelské síly se také střetly na izraelsko-libanonské hranici po útoku militantů Hamásu na Izrael 7. října. Při posledním střetu Izrael v pondělí udeřil na Hizballáh v jižním Libanonu a zabil jednoho z jeho nejvyšších velitelů. Hizballáh v úterý vrátil úder, když podle agentury Reuters zaútočil na izraelskou vojenskou základnu výbušnými drony. Hizballáh i Izrael uvedly, že nechtějí, aby konflikt eskaloval, ale také slíbily, že budou pokračovat v obraně, pokud druhá strana udeří.

Zatímco dosud se napětí mezi Izraelem a Hizballáhem omezovalo převážně na přeshraniční potyčky, jeden americký představitel řekl, že existují obavy, že skupina by mohla reagovat silněji, pokud Izrael neudělá více pro omezení počtu obětí v Gaze.

"Írán, Hizballáh a jejich spojenci se snaží kalibrovat své aktivity, vyhýbat se akcím, které by otevřely koordinovanou druhou frontu se Spojenými státy nebo Izraelem, zatímco si stále vynucují náklady uprostřed současného konfliktu," řekla Christy Abizaidová, ředitelka Národního protiteroristického centra, během slyšení v Kongresu v říjnu. "Je to velmi tenká hranice a v současném regionálním kontextu mají jejich činy potenciál k chybnému odhadu."

Američtí představitelé pracují v zákulisí, aby deeskalovali napětí, řekli dva kontakty, a aby udrželi americké síly mimo boj.

Americká administrativa podpořila plán, který by přesunul síly Hizballáhu od severní hranice Izraele a umožnil tisícům Izraelců, kteří uprchli před boji, vrátit se domů. Rozhovory však v posledních dnech uvízly na mrtvém bodě, řekl jeden z představitelů.

"Toto je okamžik hlubokého napětí v regionu," řekl v neděli ministr zahraničí Antony Blinken během své návštěvy Blízkého východu. "To je konflikt, který by mohl snadno metastázovat."

Vysocí představitelé zpravodajských služeb v posledních měsících svědčili o hrozbách, které představuje Hizballáh, a uvedli, že tato skupina má významnou schopnost provádět teroristické útoky v zahraničí a že její motivace k útoku na USA vzrostla po útoku Trumpovy administrativy v roce 2019, který zabil Kásima Sulejmáního, vůdce jedné z nejvyšších íránských vojenských jednotek.

"Zatýkání jednotlivců ve Spojených státech, kteří jsou údajně napojeni na hlavní zahraniční teroristickou odnož Hizballáhu, a jejich úsilí o sběr zpravodajských informací a získávání informací demonstruje zájem Hizballáhu o dlouhodobé aktivity v oblasti pohotovostního plánování zde ve vlasti," řekl ředitel FBI Chris Wray při slyšení v Kongresu 15. listopadu.

Zdroj v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
2660

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2024