Netanjahu: Rozhodnutí světového soudu budeme ignorovat

14. 1. 2024

čas čtení 7 minut
- Šéf agentury OSN pro uprchlíky varuje: "Hodiny rychle tikají směrem k hladomoru" v Gaze

Šéf agentury OSN pro palestinské uprchlíky prohlásil, že hodiny v Gaze "rychle tikají směrem k hladomoru", izraelská válka na tomto území v neděli vstoupila do svého 100. dne.

Aniž by přímo obvinil Izrael nebo Hamás z toho, co označil za "katastrofu způsobenou člověkem", Philippe Lazzarini, šéf UNRWA, v prohlášení ze sobotního pozdního večera uvedl, že krize byla "umocněna dehumanizujícím jazykem a používáním potravin, vody a paliva jako válečných nástrojů".
 
Izrael po smrtícím útoku Hamásu ze 7. října uzavřel dodávky vody a zablokoval většinu potravin, pohonných hmot a lékařské pomoci na tomto území.

Současně zahájil bezprecedentní bombardování a pozemní útok, který dosud zabil asi 24 000 Palestinců a další desetitisíce zranil, většinou ženy a děti. Předpokládá se, že další tisíce Palestinců jsou pohřbeny pod troskami vybombardovaných budov.

"Obrovská smrt, destrukce, vysídlení, hlad, ztráty a zármutek posledních 100 dní poskvrňují naše společné lidství," řekl Lazzarini. Lidé nyní podle něj žijí v "nelidských podmínkách" a šíří se nemoci, protože obyvatelé Gazy "prožívají neobyvatelné". Pokračoval:

    Obzvlášť srdcervoucí je osud dětí v Gaze. Celá generace dětí je traumatizována a bude trvat roky, než se uzdraví. Tisíce lidí byly zabity, zmrzačeny a osiřely. Statisíce lidí jsou zbaveny vzdělání. Jejich budoucnost je ohrožena, což má dalekosáhlé a dlouhodobé následky.

- Izraelský premiér na televizní tiskové konferenci prohlásil, že je "možné a nutné pokračovat až do vítězství", několik dní poté, co Jihoafrická republika zahájila v Haagu řízení proti Izraeli ve věci genocidy

- Netanjahu naznačuje, že Izrael bude ignorovat soudní příkaz nařizující příměří v Gaze

Izrael bude pokračovat ve válce proti Hamásu až do vítězství a nenechá se zastavit nikým,
včetně světového soudu, prohlásil premiér Benjamin Netanjahu ve svém sobotním vzdorovitém projevu v době, kdy se boje v Gaze přiblížily k hranici 100 dnů.

Netanjahu promluvil poté, co mezinárodní soudní dvůr v Haagu uspořádal dvoudenní slyšení ohledně obvinění Jihoafrické republiky, že Izrael páchá genocidu na Palestincích, což Izrael odmítl jako pomlouvačné a pokrytecké, uvedla agentura Associated Press.

Jihoafrická republika požádala soud, aby v předběžném kroku nařídil Izraeli zastavit prudkou leteckou a pozemní ofenzívu.

"Nikdo nás nezastaví, ani Haag, ani osa zla, ani nikdo jiný," řekl Netanjahu v sobotu večer v televizním projevu s odkazem na Írán a jeho spojenecké milice.

Očekává se, že případ před světovým soudem bude trvat roky, ale rozhodnutí o prozatímních krocích by mohlo padnout během několika týdnů. Rozhodnutí soudu jsou závazná, ale obtížně vymahatelná. Netanjahu dal jasně najevo, že Izrael bude příkazy k zastavení bojů ignorovat, což může prohloubit jeho izolaci.

Izrael je pod rostoucím mezinárodním tlakem, aby ukončil válku, která v Gaze zabila více než 23 000 Palestinců a vedla k rozsáhlému utrpení v obléhané enklávě, ale dosud byl zaštítěn diplomatickou a vojenskou podporou USA.

- Statisíce lidí po celém světě v sobotu demonstrovaly za příměří v Gaze. Jen v Londýně se demonstrace účastnilo více než 100 000 osob:



Ahmed Bayram, mediální a komunikační poradce Norské rady pro uprchlíky (NRC), která v Gaze působí již 16 let, hovořil pro Al-Džazíru.

Řekl: "Zažili ztrátu, zármutek, vysídlení a samozřejmě strach. Jejich děti se už 100 dní nemohou vyspat celou noc, nemají čerstvé jídlo ani čistou vodu. Tento velmi temný okamžik nám připomíná, že Gaza se stala z vojenských důvodů neobyvatelnou a všichni civilisté za to platí. Je smutné, že opakovaně říkáme totéž: Okamžitě zastavte krveprolití".


- Izraelští vojáci si vyměnili palbu s militanty, kteří se pokoušeli přejít z Libanonu do Izraele, a čtyři z nich zabili, uvedla podle agentury Reuters izraelská armáda.

Vojáci byli podle prohlášení armády na hlídce v Har Dovu v okolí sporné oblasti Shebaa Farms, když spatřili čtveřici, která na ně zahájila palbu.

"Během přestřelky vedly síly IDF [Izraelských obranných sil] směrem k oblasti dělostřeleckou a minometnou palbu," uvedla armáda.

. Tisíce demonstrantů se v sobotu shromáždily ve Washingtonu DC a vyzývaly k příměří v Gaze, kde izraelské síly od 7. října zabily téměř 24 000 Palestinců. Obrázky zveřejněné na internetu ukazovaly demonstranty s různými nápisy, včetně některých s nápisy "Přestaňte okamžitě financovat apartheid" a "Osvoboďte Palestinu". Hosté odsoudili izraelské útoky na Gazu a vyzvali k příměří v Gaze.

Mezi hosty, kteří odsoudili izraelské útoky na Gazu a vyzvali k příměří v Gaze, byli Cornel West, imám Omar Sulejman a Wael al-Dahdouh (který promluvil prostřednictvím videopřenosu).

Palestinský novinář Wael al-Dahdouh, který pracuje pro televizi Al-Džazíra a jehož rodinní příslušníci byli zabiti při dvou samostatných izraelských úderech a on sám byl nedávno zraněn při dalším izraelském úderu, vystoupil na protestu ve Washingtonu DC prostřednictvím videopřenosu z Gazy. Hovořil o strašlivých podmínkách, v nichž Palestinci v Gaze pod izraelským bombardováním bojují o existenci. "Lidé platí neúměrně vysokou cenu a žijí katastrofální život," řekl davům ve Washingtonu DC.

- Představitel Hamásu v sobotu poděkoval Kataru za zaslání léků do Gazy "s ohledem na mnohá rizika, která ohrožují životy Palestinců",
uvedla agentura Reuters. V projevu na tiskové konferenci v Bejrútu to řekl libanonský vůdce Hamásu Usáma Hamdan: "Některé léky budou použity k léčbě izraelských vězňů."

- První dáma Namibie Monica Geingosová se vyslovila proti obhajobě Izraele ze strany Německa v jihoafrické kauze izraelské genocidy v Gaze u Mezinárodního soudního dvora. Ve svém prohlášení na X Geingosová citovala genocidu Hererů a Namů, kterou v letech 1904 až 1908 prováděla německá vojska a při níž bylo v Namibii (tehdy známé pod koloniálním názvem Německá jihozápadní Afrika) zabito 24 000 až 100 000 Hererů a 10 000 Namů.
Geingosová řekla: "Absurdita toho, že Německo 12. ledna 2024 odmítlo obvinění Izraele z genocidy a varovalo před 'politickou instrumentalizací obvinění', nám neunikla."

- Výbor na ochranu novinářů znovu vyzval k ochraně novinářů v Gaze a naléhavě žádal, aby "zabíjení novinářů izraelskou armádou" skončilo.
Koordinátor programu CPJ pro Blízký východ a severní Afriku Sherif Mansour uvedl: "V této souvislosti bychom rádi zdůraznili, že se jedná o velmi důležitý krok: "Po 100 dnech bojů musí Izrael dlouhodobě beztrestně zabíjí novináře a musí čelit veřejné kontrole tím, že umožní mezinárodním médiím a mezinárodním vyšetřovatelům necenzurovaný přístup do Gazy. Zabíjení novinářů izraelskou armádou musí okamžitě skončit."

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2377

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2024