Krize na Blízkém východě: USA se při dalším náletu na Jemen zaměřily na radarové stanoviště Húsíů poté, co povstalci odpálili balistickou raketu

13. 1. 2024

čas čtení 7 minut
 
Americká armáda uvedla, že druhý noční útok "má za cíl snížit schopnost Húsíů útočit na námořní plavidla".


USA provedly v sobotu brzy ráno nový úder proti jemenským povstaleckým silám Húsíů poté, co Washington přislíbil ochranu lodní dopravy v Rudém moři.

Nejnovější útok, který byl podle americké armády v pátek zaměřen na radarové stanoviště, přišel den po desítkách amerických a britských úderů na zařízení této Íránem podporované skupiny.

První nálet vyvolal masové protesty v jemenském hlavním městě Saná, zatímco další blízkovýchodní země vyjádřily obavy, že by mohl zintenzivnit nepokoje v regionu.

Pentagon uvedl, že Húsíové vypálili protilodní balistickou střelu, která však nezasáhla žádnou loď.

Americké ústřední velení uvedlo, že cílem posledního amerického úderu je "snížit schopnost Húsíů útočit na námořní plavidla" v Rudém moři, které je jednou z ekonomicky nejdůležitějších vodních cest na světě.

Při leteckých a raketových úderech USA a Spojeného království v oblastech kontrolovaných Húsíi v Jemenu bylo ve čtvrtek pozdě večer hlášeno pět mrtvých a šest zraněných. Americký prezident Joe Biden označil údery za "úspěch" a varoval, že USA budou v akcích pokračovat, pokud bude Íránem podporovaná skupina pokračovat v "tomto nehorázném chování". Američtí poslanci z obou hlavních politických stran napadl Bidena za to, že pro údery nepožádal o souhlas Kongresu.

Podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví území ovládaného Hamásem bylo od začátku války v Gaze při izraelských úderech zabito nejméně 23 708 Palestinců. Za předchozích 24 hodin bylo podle něj v Gaze zabito více než 151 Palestinců a 248 jich bylo zraněno.

- Jemenští Húsíové pohrozili odvetou a po čtvrtečním nočním bombardování vyšly do ulic hlavního města země desetitisíce lidí. Vojenský mluvčí Húsíů obvinil "americko-britského nepřítele" ze zahájení brutální agrese "v rámci podpory pokračování izraelského zločinu v Gaze". Zásah "nezůstane bez odezvy a bez trestu", uvedl. Ve čtvrtek vůdce Húsíů Abdul-Malik al-Húsí prohlásil, že v případě úderu na Jemen odpoví dalšími útoky na západní lodní dopravu. Mezinárodně uznávaná jemenská vláda uvedla, že považuje Húsíje "za odpovědné za zatažení země do vojenské konfrontace" v Rudém moři.


- Generální tajemník OSN António Guterres vyzval země, aby se vyhnuly eskalaci v Rudém moři, a varoval, že Húsíové musí "okamžitě ukončit všechny podobné útoky" na mezinárodní lodní dopravu. Útoky jsou "nepřijatelné, neboť ohrožují bezpečnost a zabezpečení globálních dodavatelských řetězců a mají negativní dopad na hospodářskou a humanitární situaci ve světě", uvedl.

- Země napříč Blízkým východem vyjádřily obavy z nejnovější eskalace konfliktu v regionu po čtvrtečních úderech USA a Spojeného království proti Húsíům. Íránem podporovaná libanonská skupina Hizballáh uvedla, že "důrazně odsuzuje nehoráznou americko-britskou agresi" proti Jemenu, který se podle ní postavil na stranu palestinského lidu. Útoky rychle odsoudil také Írán. Hamás uvedl, že USA a Británie ponesou odpovědnost za dopady svého útoku na bezpečnost regionu. Turecko prohlásilo, že USA a Spojené království mají v úmyslu proměnit Rudé moře v krvavou lázeň.

- Ceny ropy dosáhly 80 dolarů, protože vzrostly obavy z ekonomických dopadů narušení mezinárodního obchodu přes Rudé moře. Joe Biden uvedl, že je "velmi znepokojen" dopadem úderů v Jemenu na ceny ropy, a naznačil, že tento dopad je klíčovým důvodem, proč by se mělo zabránit rozšiřování konfliktu. V důsledku zvýšení obav z možného inflačního šoku pro světovou ekonomiku ceny ropy Brent v pátek vyskočily přibližně o 4 % na maximální hodnotu 80,75 USD za barel.

- Britský premiér Rishi Sunak uvedl, že Spojené království musí vyslat "silný signál", že útoky húthijských povstalců v Rudém moři jsou špatné a nemohou být prováděny "beztrestně". Sunak uvedl, že v pondělí učiní před poslanci prohlášení o "omezených a nezbytných" vojenských úderech v Jemenu.

- Izrael obvinil Jihoafrickou republiku, že prezentuje "hluboce zkreslený" názor, který se "jen stěží odlišuje" od názoru Hamásu, když u mezinárodního soudního dvora v Haagu představil svou obhajobu proti obvinění z genocidy. Den poté, co Jihoafrická republika tvrdila, že se v Gaze dopustil genocidních činů s úmyslem "z nejvyšších státních míst", Izrael v pátek uvedl, že se jedná o "částečný a hluboce chybný obraz".

- V důsledku izraelského bombardování byly v pátek v Gaze přerušeny veškeré internetové a telekomunikační služby,
uvedl hlavní operátor Paltel. Palestinská společnost Červeného půlměsíce uvedla, že na nejméně tři hodiny zcela ztratila spojení se svými týmy působícími v pásmu Gazy.

- Lékaři v nemocnici al-Aksá v centrální části Gazy uvedli, že pacienti brzy zemřou poté, co byl v pátek přerušen přívod elektřiny poté, co došlo palivo do hlavního generátoru. Zařízení, které slouží jako hlavní nemocnice v oblasti, uvedlo, že OSN oznámila, že se očekává dodávka paliva, ale do páteční noci nedorazila.

- Izrael vyjednal s Katarem dohodu, která umožní dodávku léků rukojmím drženým Hamásem v Gaze, uvedl úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Léky budou rukojmím předány "v několika příštích dnech", uvedla.

- Izraelské síly zabily tři Palestince, kteří v pátek zaútočili na židovskou osadu na okupovaném Západním břehu Jordánu, uvedly Izraelské obranné síly (IDF). V prohlášení IDF se uvádí, že její vojáci se dostali pod palbu při hlídkování v osadě Adora, asi 20 km západně od Hebronu na jihu Západního břehu Jordánu. Při samostatném incidentu na Západním břehu Jordánu byl v Zeitě severně od města Tulkarm zabit muž, kterého izraelské síly těžce zbily, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví.

- Izraelská agentura pro vnitřní bezpečnost Šin Bet podle zprávy varovala Netanjahua, aby jednal a zabránil tak hrozícímu výbuchu násilí na okupovaném Západním břehu
. Podle izraelských médií podobné varování vydal i náčelník generálního štábu IDF a další vysocí vojenští velitelé.

- Izrael kritizoval úřad OSN pro lidská práva poté, co vydal prohlášení k nedělnímu 100. dni konfliktu s Hamásem, aniž by vyzval k propuštění rukojmích zadržovaných v Gaze. "Výzva k příměří bez požadavku na propuštění našich rukojmích a odzbrojení Hamásu je výzvou k vítězství terorismu," uvedl izraelský vyslanec při OSN.

- Humanitární úřad OSN uvedl, že izraelské úřady mu systematicky brání v přístupu do severní části Gazy, aby tam mohl dodávat pomoc, což výrazně ztěžuje tamní humanitární operaci.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2400

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2024