Krize na Blízkém východě: Spojené státy a Velká Británie provedly údery proti cílům spojeným s Húsii v Jemenu

12. 1. 2024

čas čtení 19 minut
- Zajímavý komentář od Double Down News: Spojené státy a Velká Británie bombardují jednu z nejchudších zemí světa, Jemen, za to, že brání jeden z nejpronásledovanějších národů na světě, Palestince, kteří jsou obětí genocidy, kterou podporují Spojené státy a Velká Británie...

- Skotský premiér  Humza Yousaf požaduje svolání britského  parlamentu k projednání britské akce v Jemenu.

Yousaf uvedl, že je "dosti frustrující", že nebyl předem informován o úderech, které Spojené království a USA provedly v noci na pátek.

Uvedl, že "není pochyb" o tom, že se SNP připojuje k rezoluci Rady bezpečnosti OSN vyzývající k ukončení útoků húsijských povstalců v Rudém moři, ale že bilance vojenských intervencí Spojeného království na Blízkém východě "není dobrá".

Správné a vhodné by bývalo  bylo před tímto vojenským zásahem svolat parlament a uvést seriózní podrobnosti o jakékoli navrhované vojenské akci, protože existují závažné otázky.

Dodal,  že přestože Spojené království trvá na tom, že to nemá nic společného s konfliktem mezi Izraelem a Gazou, "je to naprostý omyl a obáváme se, že v důsledku přijatých opatření dojde k širší regionální eskalaci".

"Moje obava spočívá také v tom, že vidíme, že v Gaze umírají tisíce dětí, a já bych si jen přál, aby vládě Spojeného království na těchto umírajících dětech záleželo stejně."

- Český prezident Petr Pavel naproti tomu útoky proti Húsiům schvaluje, píše Guardian. (To je ostuda.)

Náměstek britského ministra obrany říká, že nálety USA a Velké Británie v Jemenu byly "aktem sebeobrany".

Ministr pro ozbrojené síly James Heappey tvrdí, že akce byla sebeobranou po útocích na obchodní plavidla v Rudém moři ze strany hútijských ozbrojenců.

Noční údery Spojeného království a USA proti vojenským cílům Húsíů v Jemenu byly aktem sebeobrany, uvedl v pátek britský ministr ozbrojených sil James Heappey v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Times Radio.

Náměstek britského ministra obrany uvedl, že britské  námořnictvo chce i nadále chránit lodní dopravu a že další akce budou zvažovány na individuálním základě, informuje agentura Reuters. Nechtěl potvrdit, zda se plánují další údery, ale uvedl, že varování pro Húsíje zůstává v platnosti, a prohlásil: "Uvidíme v průběhu několika příštích dnů, zda útoky ustanou."

"Naše akce a akce Američanů včera večer byla v sebeobraně s cílem bránit se dalším útokům na naše válečné lodě, které se věnují své legální a rozumné činnosti," řekl Heappey. "Samozřejmě sledujeme potřebu zajistit, aby to nezpůsobilo regionální eskalaci," dodal.

Heappey označil údery za přiměřenou reakci na krizi v Rudém moři. Je třeba zjistit, zda se komerční lodní doprava cítí uklidněna.

Na otázku týkající se kritiky některých politických oponentů, že parlament nedostal příležitost projednat vojenský zásah předem, Heappey odpověděl:

Premiér musí taková rozhodnutí přijímat na základě vojenských, strategických a operačních požadavků - to vedlo k načasování. Parlament samozřejmě dnes nemá naplánované jednání, ale až  parlament bude zase zasedat, bude příležitost, aby se tyto věci plně projednaly a prodiskutovaly.

- Erdogan tvrdí, že se Británie snaží proměnit Rudé moře v "moře krve"


Británie se snaží proměnit Rudé moře v "moře krve", řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. V pátečním projevu Erdogan uvedl, že britské údery proti Húsíům v Jemenu nejsou přiměřené.

Turecký prezident podle agentury Reuters uvedl, že Húsíové v Jemenu organizují "úspěšnou obranu, odpověď proti USA". Turecko poskytuje podklady pro jednání o genocidě proti Izraeli u Světového soudu a bude v tom pokračovat, dodal.

- Jordánsko konstatuje, že za zvýšené násilí v oblasti Rudého moře mohou izraelské "válečné zločiny" proti Palestincům.



Jordánsko uvedlo, že izraelské "válečné zločiny" proti Palestincům jsou na vině zvýšeného regionálního napětí a násilí v Rudém moři, které podle něj hrozí rozpoutáním širší války na Blízkém východě, informuje agentura Reuters.

Jordánský ministr zahraničí Ajmán Safadí v pátek prohlásil, že mezinárodní společenství selhalo v úsilí zastavit izraelskou "agresi" proti Palestincům, která ohrožuje bezpečnost v regionu. Jeho komentáře přišly poté, co USA a Spojené království zahájily údery proti vojenským cílům Húsíů v Jemenu v reakci na útoky tohoto hnutí na lodě v Rudém moři.

"Izraelská agrese v Gaze a pokračující páchání válečných zločinů na palestinském lidu a beztrestné porušování mezinárodního práva jsou příčinou rostoucího napětí, jehož jsme svědky v regionu," uvedl Safadí ve svých poznámkách, které přinesla státní média. Dodal, že stabilita regionu a jeho bezpečnost spolu úzce souvisejí.

"Mezinárodní společenství se nachází na humanitární, morální, právní a bezpečnostní křižovatce. Buď vezme na svá bedra odpovědnost a ukončí arogantní agresi Izraele a ochrání civilisty, nebo dovolí izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a jeho extremistickým ministrům, aby nás zatáhli do regionální války, která ohrožuje světový mír," řekl Safadí.

Prohlásil, že Izrael tlačí region k dalšímu konfliktu "pokračováním své agrese a snahou otevřít nové fronty" a že izraelské vojenské akce proti civilistům v Gaze naplňují právní definici genocidy.

- Izrael odmítl obvinění, že se dopustil válečných zločinů, a v pátek odmítl jako "hrubě zkreslená" obvinění vznesená Jihoafrickou republikou u nejvyššího soudu OSN, že jeho vojenská operace v Gaze byla státem vedenou kampaní genocidy proti palestinskému obyvatelstvu.

- Pokračující útoky Húsíů představují "eskalaci, která nikomu neprospívá", říká belgická ministryně zahraničí

Hadja Lahbib, belgická ministryně zahraničí, v pátek  ráno prohlásila, že "pokračující útoky Hútíů představují skutečné nebezpečí pro stabilitu regionu a představují eskalaci, která nikomu neprospívá".

Dodala, že "Belgie spolupracuje se svými partnery z EU a spojencem USA na obnovení námořní bezpečnosti v regionu a na zamezení jakéhokoli šíření konfliktu".

- Itálie se podle vládního zdroje odmítla účastnit americko-britských úderů


Itálie se odmítla zúčastnit nočních úderů USA a Spojeného království proti húsiovským cílům v Jemenu, uvedl v pátek vládní zdroj, informuje agentura Reuters. Zdroj, který si nepřál být jmenován vzhledem k citlivosti této záležitosti, vysvětlil, že Řím dává přednost "uklidňující" politice v Rudém moři.

Zdroj rovněž uvedl, že vláda by k účasti na jakékoli vojenské akci potřebovala podporu parlamentu, což by znemožnilo její rychlé schválení. Nizozemsko, Austrálie, Kanada a Bahrajn poskytly logistickou a zpravodajskou podporu úderům, uvedli američtí představitelé.

- Izrael tvrdí, že Jihoafrická republika "usiluje o zmaření přirozeného práva Izraele na obranu" při slyšení před Mezinárodním soudním dvorem.

Při zahájení obhajoby Izraele proti obvinění z genocidy u Mezinárodního soudního dvora v Haagu Tal Becker, právní poradce izraelského ministerstva zahraničních věcí, v pátek obvinil Jihoafrickou republiku, že ve svém případu proti Izraeli poskytuje "hluboce zkreslený a faktický právní obraz", a uvedl, že argumenty žalobce jsou "stěží odlišitelné" od rétoriky Hamásu. Becker uvedl, že výzva k zastavení vojenských operací Izraele proti Hamásu je "nesmlouvavý" požadavek" a že Jihoafrická republika "usiluje o zmaření přirozeného práva Izraele na obranu".

Názorně popsal útoky Hamásu a dalších ozbrojenců ze 7. října, včetně podrobností o znásilňování a mrzačení. Becker uvedl, že účelem sdělování takových podrobností není zbavit Izrael odpovědnosti za dodržování mezinárodního práva při jeho reakci, ale proto, že "není možné pochopit ozbrojený konflikt v Gaze, aniž bychom ocenili povahu hrozby", které Izrael čelí.

Jihoafrická republika ve čtvrtek při předkládání svých argumentů uvedla jako důkazy genocidního jednání Izraele vysoký počet mrtvých civilistů, počet fyzicky a psychicky poškozených Palestinců, kteří trpí hladem a dehydratací, a prohlášení izraelských politických a vojenských představitelů, včetně jejich

- Izrael bude v pátek  obhajovat svou válku v Gaze u nejvyššího soudu OSN


Jihoafrická republika podala u nejvyššího soudu OSN žalobu, v níž žádá soudce, aby nařídili Izraeli mimořádná opatření, která by mu přikázala okamžitě zastavit ofenzívu v Gaze, a tvrdí, že kroky Izraele v tamní válce se rovnají genocidě. Izrael obvinění z genocidy odmítá jako nepodložené a uvedl, že Jihoafrická republika jedná jako mluvčí Hamásu. Izrael tvrdí, že jeho armáda se zaměřuje na bojovníky Hamásu, nikoli na palestinské civilisty.

Přestože jsou závěry soudu považovány za závazné, nebylo jasné, zda Izrael uposlechne případného příkazu k zastavení bojů. Pokud by tak neučinil, mohl by čelit sankcím OSN, i když ty mohou být zablokovány vetem USA.

Více informací o jednání přinesla agentura AP:

"Rozsah ničení v Gaze, útoky na rodinné domy a civilisty, válka, která je válkou proti dětem - to vše jasně ukazuje, že genocidní záměr je chápán a byl i realizován. Vyjádřeným záměrem je zničení palestinského života," řekl ve čtvrtek v úvodní řeči advokát Tembeka Ngcukaitobi.

"Charakteristickým rysem" případu bylo "opakování a opakování genocidních projevů ve všech sférách státu Izrael", řekl.

Netanjahu slíbil, že bude pokračovat v boji proti Hamásu, militantní skupině, jejíž bojovníci vtrhli 7. října do izraelských obcí a zabili přibližně 1 200 lidí, převážně civilistů. Útočníci také unesli asi 250 lidí, z nichž téměř polovina byla propuštěna.

"To je svět naruby - stát Izrael je obviňován z genocidy, zatímco proti genocidě bojuje," uvedl Netanjahu ve čtvrtek ve videoprohlášení. "Pokrytectví Jihoafrické republiky křičí do nebe."

Případ zasahuje do srdce izraelské národní identity a jde k jádru jednoho z nejnevyřešitelnějších konfliktů na světě.

Podle ministerstva zdravotnictví, které řídí Hamás, zemřelo během vojenské kampaně v Gaze více než 23 000 lidí.

"Utrpení nezastaví nic jiného než příkaz tohoto soudu," řekla jihoafrická právnička Adila Hassimová soudcům v zaplněné místnosti Paláce míru v Haagu.

Rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky o "předběžná opatření" bude pravděpodobně trvat týdny a celý případ bude pravděpodobně trvat roky.

- Hamás odsoudil letecké útoky USA a Velké Británie v Jemenu

Hamas v pátek uvedl, že důrazně odsuzuje noční útoky USA a Spojeného království na vojenské cíle Húsíů v Jemenu, informuje agentura Reuters s odvoláním na prohlášení vydané touto skupinou.

USA a Spojené království ponesou odpovědnost za dopady svých útoků na bezpečnost regionu, varovala skupina.

- Spojené státy a Velká Británie provedly údery proti cílům spojeným s Húsii v Jemenu. Je to poprvé, co byly zahájeny údery proti Íránem podporovaným hnutím od konce loňského roku, kdy začaly útočit na mezinárodní lodní dopravu v Rudém moři.

    Mluvčí jemenských Húsíů Mohammed Abdulsalam na Twitteru napsal, že skupina bude pokračovat v útocích na lodě směřující do Izraele a že pro americko-britský útok na Jemen neexistuje žádné ospravedlnění, uvedla agentura Reuters.

    Náměstek húsijského ministra zahraničí Hussein Al-Ezzi podle oficiálních hútijských médií varoval před "vysokou cenou", kterou USA a Spojené království zaplatí: "Amerika a Velká Británie se budou muset připravit na to, že zaplatí vysokou cenu a ponesou všechny hrozivé důsledky této nehorázné agrese," uvedl.

    Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanání vydal prohlášení, v němž uvedl, že země důrazně odsuzuje americko-britský útok na jemenské Húsíje, informuje Nournews. Říká: "Považujeme ho za jasné porušení svrchovanosti a územní celistvosti Jemenu a za porušení mezinárodních zákonů, předpisů a práv."

    Na letecké údery v pátek reagoval také libanonský Hizballáh a odsoudil je.

    Rusko uvedlo, že požádalo o svolání naléhavého zasedání Rady bezpečnosti OSN k projednání vojenských úderů Spojených států a Velké Británie v Jemenu.

    Americké letectvo uvedlo, že zasáhlo "více než 60 cílů na 16 místech, kde sídlí Íránem podporovaní bojovníci Húsíů, včetně velitelských a řídicích uzlů, muničních skladů, odpalovacích systémů, výrobních zařízení a radarových systémů protivzdušné obrany". Rovněž uvádí, že při úderech bylo použito více než 100 přesně naváděných muničních prostředků různých typů.

    Americký prezident vydal k úderům prohlášení - v němž vyzdvihuje země zapojené do vojenské akce - včetně Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Nizozemska. Joe Biden uvedl: "Tyto cílené údery jsou jasným signálem, že Spojené státy a naši partneři nebudou tolerovat útoky na náš personál ani nedovolí nepřátelským aktérům, aby ohrožovali svobodu plavby na jedné z nejdůležitějších obchodních tras na světě. Nebudu váhat a v případě potřeby nařídím další opatření na ochranu našich lidí a volného toku mezinárodního obchodu.

    Britský premiér Rishi Sunak rovněž vydal prohlášení k vojenské akci, v němž ji označil za "omezenou, nezbytnou a přiměřenou akci v sebeobraně" a uvedl, že Nizozemsko, Kanada a Bahrajn nabídly "neoperativní podporu".

    Ministerstvo obrany Spojeného království ve svém prohlášení uvedlo, že "byla věnována zvláštní pozornost minimalizaci jakýchkoli rizik pro civilní obyvatelstvo" a že "první náznaky ukazují, že schopnost Húsíů ohrožovat obchodní lodní dopravu dostala ránu".

    Podle společného prohlášení, které vydal Bílý dům, se do úderů zapojilo deset zemí: Austrálie, Bahrajn, Dánsko, Kanada, Německo, Nizozemsko, Nový Zéland, Korejská republika, Spojené království a Spojené státy, které uvedly, že "nebudou váhat bránit životy a chránit volný tok obchodu na jedné z nejkritičtějších vodních cest na světě".

    Saúdská Arábie uvedla, že situaci sleduje s "velkým znepokojením". Tamější  ministerstvo zahraničí sdělilo tiskové agentuře Reuters, že v souvislosti s leteckými údery, které zahájily Spojené státy a Velká Británie, vyzývá ke zdrženlivosti a "vyhnutí se eskalaci".

-  Izrael se chystá reagovat a předložit svou obhajobu u mezinárodního soudního dvora. Jihoafrická republika podala u nejvyššího soudu OSN žalobu, v níž žádá soudce, aby nařídili mimořádná opatření, která by Izraeli nařídila okamžité zastavení ofenzívy v Gaze, a tvrdí, že jednání Izraele v tamní válce se rovná genocidě. Izrael obvinění z genocidy odmítá jako nepodložené a uvedl, že Jihoafrická republika jedná jako mluvčí Hamásu. Izrael tvrdí, že jeho armáda se zaměřuje na bojovníky Hamásu, nikoli na palestinské civilisty.

- Nadále přicházejí regionální reakce na letecké údery v Jemenu

Poradce iráckého premiéra Fadi Al-Shammari varuje, že Západ rozšiřuje konflikt mezi Izraelem a Hamásem a zvyšuje napětí v regionu, uvádí agentura Reuters s odvoláním na státní tiskovou agenturu (INA).

- Když Joe Biden vydal rozkaz k leteckým útokům na húsijské cíle v Jemenu, učinil krok, který nyní ohrožuje jeden z hlavních cílů jeho vlastní blízkovýchodní politiky - zabránit regionální válce.

Američtí a spojenečtí představitelé tvrdí, že neměl příliš na výběr. Diplomacie, zákulisní kanály, signalizace a hrozby nedokázaly zastavit neutuchající útoky Húsíů na lodní dopravu v Rudém moři a Adenském zálivu, o nichž Íránem podporovaná skupina tvrdí, že jsou prováděny ze solidarity s Gazou.

Kontejnerové lodě byly nuceny přesměrovat svou trasu kolem celé Afriky, což zvýšilo celosvětové náklady na dopravu a hrozilo zvrátit úspěchy, kterých Bidenova administrativa dosáhla v boji proti inflaci, právě v době, kdy se rozjíždí jeho předvolební kampaň.

Od 7. října, kdy Hamás zaútočil na Izrael, a od zuřivé izraelské reakce proti Gaze se Bidenova administrativa usilovně snažila konflikt omezit a přesvědčila například Izraelce, aby neprovedli preventivní úder na Hizballáh v Libanonu. To se prozatím dařilo, ale zabránit eskalaci v oblasti Rudého moře se ukazuje jako ještě těžší.

- Rusko žádá o zasedání Rady bezpečnosti OSN

Rusko uvedlo, že požádalo o svolání naléhavého zasedání Rady bezpečnosti OSN k projednání vojenských úderů Spojených států a Velké Británie v Jemenu.

- Hizballáh odsoudil letecké údery USA a Spojeného království v Jemenu

Na letecké údery v pátek reagovala také mocná libanonská ozbrojená skupina Hizballáh a odsoudila je.

Podle agentury Reuters skupina vydala prohlášení, v němž uvádí:

    Americká agrese znovu potvrzuje, že USA jsou plnohodnotným partnerem v tragédiích a masakrech páchaných sionistickým nepřítelem v Gaze a v regionu.

- Írán odsuzuje letecké údery v Jemenu

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanání vydal prohlášení, v němž uvádí, že země důrazně odsuzuje americko-britský útok na jemenské Húsíje, informuje server Nournews.

    Důrazně odsuzujeme vojenské útoky, které dnes ráno provedly Spojené státy a Spojené království na několik měst v Jemenu .....

    Považujeme je za jasné porušení svrchovanosti a územní celistvosti Jemenu a porušení mezinárodních zákonů, předpisů a práv.

- Mluvčí Húsíů uvedl, že skupina bude i nadále útočit na lodě

Mluvčí jemenských Húsíů v pátek podle agentury Reuters uvedl, že pro americko-britský útok na Jemen neexistuje žádné ospravedlnění.

Mohammed Abdulsalam na Twitteru napsal, že skupina bude i nadále útočit na lodě směřující do Izraele.


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4161

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2024