Vážně hrozí, že Rusko vyhodí do povětří záporožskou jadernou elektrárnu

30. 6. 2023

čas čtení 4 minuty
Kontaminovalo by to i střední Evropu

Rusko omezuje přítomnost v Záporožské jaderné elektrárně a schválilo plán na její vyhození do povětří, sděluje Ukrajina

Rusko omezuje svou přítomnost v Záporožské jaderné elektrárně, varovalo v pátek ukrajinské vojenské zpravodajství (GUR), přičemž zaměstnanci se mají přemístit na Krym a vojenské hlídky se mají omezit.

Šéf agentury Kyrlo Budanov uvedl, že Moskva schválila plán na vyhození elektrárny do povětří a zaminovala čtyři ze šesti energetických bloků a také chladicí jezírko. Minulý týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusové chystají "teroristický útok".

 

Podle GUR již odjelo několik zástupců ruské státní agentury pro jadernou energii Rosatom. Ukrajinští zaměstnanci, kteří zůstali v elektrárně a podepsali s Rosatomem smlouvy, byli vyzváni, aby se do pondělí evakuovali, nejlépe na Krym, uvedla agentura.

Zpravodajská agentura jmenovala tři vysoce postavené osoby, které již odjely: hlavního inspektora elektrárny, vedoucího právního oddělení a náměstka odpovědného za zásobování. Uvedla, že počet ruských vojáků v elektrárně a v nedalekém městě Enerhodar se snížil.

Od loňského obsazení elektrárny ji ruská armáda přeměnila na plnohodnotnou vojenskou základnu. Do turbínové haly přemístila techniku včetně obrněných vozidel a munice. Vojáci využívali území k ostřelování ukrajinských měst za Dněperskou přehradou.

Ta z větší části vyschla poté, co byla na začátku tohoto měsíce vyhozena do povětří přehrada Kachovka ležící níže po proudu. Západní vlády a Kyjev tvrdí, že Rusko přehradu záměrně sabotovalo, aby ztížilo protiofenzívu Ukrajiny.

Bývalí pracovníci elektrárny uvedli, že by bylo obtížné poškodit reaktory, které jsou chráněny silnou ocelí a betonem. Malý chladicí rybník - který Rusové údajně zaminovali - byl však podle nich zranitelnější, stejně jako suchý sklad používaný pro vyhořelé jaderné palivo.

Výbuch v chladicím jezírku by mohl vést k částečnému jadernému roztavení podobnému havárii na ostrově Three Mile Island v americkém státě Pensylvánie v roce 1979, uvedl Oleksij Kovynjev, bývalý vedoucí inženýr. V takovém případě by se většina radiace podařila zadržet.

Dodal však: "Samozřejmě, že pokud jste absolutní maniak a otevřete ventilační kanály, dojde k vyvržení radiace." Kovynyev uvedl, že v suchém skladu elektrárny se nachází 24 vyhořelých "palivových souborů", které jsou uzavřeny ve 120 "hermetických" tlustých ocelových sudech.

"Za normální situace jsou naprosto bezpečné. Ale [kdybyste] chtěli, mohli byste je zničit. Mohli byste je ostřelovat několikrát. To by mohlo způsobit jadernou havárii s únikem radiace." Řekl, že zůstává "optimistou", že k žádné katastrofě nedojde.

Před plnou invazí zaměstnávala elektrárna 11 500 pracovníků. Odhaduje se, že jich zůstává 2 500. Někteří z nich, včetně ukrajinského ředitele elektrárny, podepsali smlouvy s Rosatomem. Jiní odmítli a byly jim odebrány bezpečnostní průkazy. Zaměstnanci dostávají platy z Ruska i z Ukrajiny.

GUR v pátek uvedla, že zaměstnanci, kteří v elektrárně zůstávají, byli instruováni, aby "v případě jakýchkoli mimořádných událostí obviňovali Ukrajinu". Rusko tvrdí, že Kyjev ohrozil stanici ostřelováním.

Ukrajina vyzvala mezinárodní společenství, aby věnovalo pozornost alarmující situaci v elektrárně a vyvinulo tlak na Moskvu, aby ustoupila z okraje. Úředníci poukazují na to, že Zelenskij loni varoval, že Kreml se chystá vyhodit přehradu Kachovka do povětří - což se o sedm měsíců později stalo.


Vrchní ukrajinský rabín Moše Azman vyzval "celé světové společenství", aby udělalo vše, co je v jeho silách, aby zastavilo možnou katastrofu. Tento týden Rusko sdělilo Radě bezpečnosti OSN, že nemá v plánu elektrárnu vyhodit do povětří. Předtím Rusko Radu bezpečnosti OSN ujistilo, že na Ukrajinu nevtrhne.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
26658

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023