O rasistické romské demonstraci

3. 7. 2023

čas čtení 3 minuty
Romové,

kteří se včera vydali na tak zvaný protestní pochod a požadovali mimo jiné zajištění své bezpečnosti a bezpečí pro své rodiny, píše Jaroslav Miko.

(kde se ale také bohužel skandovalo: "pryč s Ukrajinci a My je tady nechceme"), a ti Romové, kteří s tímto vším souhlasí, by si měli naplno uvědomit, že přesně tyto projevy a demonstrace k žádné bezpečnosti nepovedou a vést ani nemohou.

Je tomu přesně naopak.

 

Takovéto pochody za prvé podněcují nenávist a navíc to nemalá část české majority vnímá velmi negativně.

To vše se v důsledku může snadno proti nám Romům otočit jako bumerang.

Argument, " co tedy máme dělat, máme se snad nechat jen tak napadat Ukrajinci?," ten zkrátka nemůžu osobně akceptovat.

Ukrajinští muži jsou v hojném počtu v Česku již od 90let a dnes jich tu je statisticky méně, nežli tomu bylo dříve. Žádná hysterie od části romské komunity směrem k Ukrajincům tu ale nikdy nepanovala.
Ta přišla až nyní a to s nástupem internetu, šířením dezinformací a také kvůli jedincům, kteří prostřednictvím sociálních sítí vytváří tuto hysterii, šíří strach a bohužel i nenávist.

Nebudu komentovat samotný incident v Pardubicích neboť nemám k dispozici žádné relevantní informace, tedy co vše se tam odehrálo a co tomu předcházelo.

Viníci nechť jsou samozřejmě potrestáni dle zákona.

Dlouhodobé neřešitelné problémy, častá diskriminace Romů na trhu práce, bydlení, ale také stále přetrvávající lokální segregace romských dětí v přístupu ke vzdělání, to vše vede k velké frustraci mnohých Romů a zcela objektivně dochází v české společnosti nespravedlnostem a nerovnému postavení Romů.

Řešením ale není a nemůže být, že si část romské komunity bude tuto frustraci a nespokojenost vybíjet na Ukrajincích, uplatňovat princip kolektivní viny a paušalně nenávidět všechny, co k nám z Ukrajiny přišli, ať už jde o ženy s dětmi či muže.

Nedávno jeden český Rom vraždil v Anglii. Rozhodně to neznamenalo, že by snad Anglie měla ze své země vyhostit všechny české Romy. Notabene i nekteří další jiní čeští Romové v Anglii páchají či páchali trestnou činnost a kazí tím tak pověst většiny slušných Romů ve Velké Británii. Uplatňování kolektivní viny ale Británie na Romy neuplatňuje a neuplatňuje tak žádná jiná civilizovaná společnost a stát.

Demonstrací požadovat odsun všech Ukrajinců z České republiky, je hloupý, nesmyslný a naprosto nereálný požadavek. Stejně tak požadovat od státu, aby policie preventivně hlídkovala u každého romského domu.

Z tohoto důvodu takovéto protesty a pochody postrádají svůj smysl a nemůžou nic pozitivního pro Romy přinést. Obávám se, že přesně tyto akce můžou naopak přilévat do ohně a může tak docházet k dalším incidentům a pouličním střetům mezi některými Romy a některými Ukrajinci a to bezpochyby nepřináší žádné bezpečí pro naše romské děti a i já se o své děti obávám a chci, aby žily v bezpečné zemi.

Nevěřte Roma těm, kteří hlásají, že nenávist přinese českým Romům v Česku větší bezpečí!!

Není to pravda, je to hloupost a lež!

Palikerav tumenge.😉

2
Vytisknout
5220

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2023