EU dosáhla dohody o společných nákupech zbraní

30. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Tento program má podpořit evropský obranný průmysl, píše Laura Kayali.

Přední instituce Evropské unie schválily bezprecedentní systém, který má zemím EU usnadnit společný nákup zbraní.

Dohoda o nákupu vojenského materiálu podpoří evropský obranný průmysl a "členské státy EU budou moci efektivněji doplňovat své zásoby vyčerpané dary Ukrajině," řekl švédský ministr obrany Pål Jonson poté, co byla v úterý večer oznámena dohoda mezi Evropským parlamentem a Radou EU.

V uplynulém roce a půl evropské země pravidelně poskytovaly Ukrajině zbraně, aby jí pomohly odrazit totální útok Ruska. Tempo produkce však není dostatečně rychlé, aby doplnilo evropské zásoby, protože obranné společnosti si stěžují, že bez smluv nemohou navýšit výrobu.

Právní předpisy EU – v plném znění známé jako nařízení o zřízení nástroje pro posílení evropského obranného průmyslu prostřednictvím společného zadávání veřejných zakázek (EDIRPA) – mají rozpočet ve výši 300 milionů eur a budou platit do 31. prosince 2025.

Podle pravidel dostanou skupiny nejméně tří zemí, které společně pořizují obranný materiál, část peněz z rozpočtu EU zpět. Existují však podmínky pro způsobilost společností a projektů, aby se zabránilo tomu, že peníze z EU budou putovat převážně zahraničním dodavatelům.

Aby mohly společnosti využívat společný systém zadávání veřejných zakázek, měly by být "usazeny v EU, na Islandu, v Lichtenštejnsku nebo Norsku a měly by mít své struktury výkonného řízení" v těchto zemích a nemohly by být kontrolovány "nepřidruženou třetí zemí". Měli by se také spoléhat na zařízení a zdroje v bloku nebo přidružené třetí zemi - jako je Island, Lichtenštejnsko nebo Norsko - pokud dodavatelé obrany nemají v Evropě odpovídající infrastrukturu pro výrobu dotyčných zbraní.

"Pokud nás ruská brutální válka proti Ukrajině něco naučila, pak to, že nejsme připraveni se bránit. Už si nemůžeme dovolit to ignorovat a musíme tuto situaci napravit společně, jak jsme to měli udělat mnohem dříve," řekl německý konzervativní europoslanec Michael Gahler, který byl pověřen vedením jednání pro Evropský parlament.

Úterní dohodu nyní musí formálně schválit ministři i poslanci Evropského parlamentu.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
4156

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023