Je naděje politické a občanské změny v ČR v dalších letech k snesitelnému sociálnímu státu? Domnívám se, že NE!

1. 7. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Zavřeli jsme okenice
Stromy již nebudou růst
Lidé již nebudou prohledávati zemi
Nevyhrabou nás
Již není hloubek
Ani povrchu

(Paul Eluard, 1934, přeložil V. Nezval)

Opět jsme si rozdali ve školách kytice, bonboniéry, vysvědčení a … prázdniny přece vše napraví, zapomeneme na tristní školní výuku podřízenou nezničitelné pračce na peníze pro všechny politické šíbry po celá desetiletí - Cermatu.

Zapomeneme přes léto na ty ponižující fronty u středních škol, kde si zoufalí rodiče brali dovolené, aby podali někdy i dvacet žádostí - přece v patnácti letech neuzavřu dítěti dveře ke vzdělání! A tak jsme v obrovském stresu nosili tisíce listin, se kterými absolutně nikdo nevěděl, co dělat. Děsivý chaos a kolaps v kolikáté vlastně agendě tohoto živořícího, vykostěného státu? Tady se odehrál skutečný zločin na "covidové generaci", kdy hamižnost, zlodějna a neschopnost politiků (člověk neví v jakém pořadí se toto nachází) - dovolila situaci dostat do těchto konců.

A co moje oblíbená sociální oblast:

Kolaps na všech frontách pokračuje. Nejsou žádné ubytovací kapacity pro lidi ve finančních nesnázích již dnes ( pakliže každá čtvrtá rodina v ČR žije prakticky z ruky do úst - je to hrozivé číslo). A to od 1.7.2023 platí "Lex Ukrajina 5", která dostane další desetitisíce lidí do finanční, existenční, emoční a psychické katastrofy.

Naše vláda nebyla schopna využít potenciál ukrajinských válečných uprchlíků jako třeba Německo. Němci  si díky funkční sociální politice zaměstnali ukrajinské lékaře, zdravotní sestry, učitele…Všem umožní cílenou integraci, která v budoucnosti pomůže německé společnosti.

My jsme dokázali z těchto lidí udělat nádeníky pro firmy, které díky levné práci v těchto montovnách připomínají spíše lágry a mají nouzi o pracovniky. Pochopitelně nemohou kromě českých pracovníků, vytlačených díky stále fungující exekuční mafii mimo systém nebo kromě zahraničních dělníků a dělnic třeba z Mongolska nikoho sehnat, a tak se ukrajinští občané k vydírání a vykořisťování velmi hodí.

A teď válečné uprchlíky vyhodíme na ulici, jelikož opět stát není schopen hlídat zneužívání dávek "mafiánské střechy" a ukrajinští občané, jsou spíše otroky než zaměstnanci. Tento více než třicet let úmyslně budovaný systém českými politiky a úředníky plně ovládl i uprchlickou krizi. A jako vždy, i teď se vylije tekutý hněv veřejnosti na tyto oběti. A ruku na srdce: 'Komu z nás, kteří ještě nejsme úplně v kole této existenční beznaděje - to vadí?"

A co řeší vládní politici v současné době?

Piráti třeba zavařování marmelád a džemů a následný prodej na trzích nebo rušeni potravinářských průkazů, které stejně již čtvrt století nikdo z většiny zaměstnanců v potravinářství nemá. KDU-ČSL zase řeší - co je a není správná rodina. Nedávno na mne vypadl z knihovny útlý svazek Norimberského zákona o tzv. "Zdravé rodině" a uvědomil jsem si, jaká hrůza se skrývá za každým určováním a posuzováním věcí tak metafyzických - jako je cit a láska…No a neoliberální trojka (ODS, TOP 09 a STAN) jede úspěšně neoliberální projekt: Šoková doktrína.

A k tomu neexistující státotvorná opozice a slabá občanská společnost, která by měřila všem stejně. A tak můj úsudek je jasný:

Tato země nejen, že nevzkvétá, ale stává se zemí chudých lidí, kde žít je pro stále větší část obyvatel - vlastně jen denní boj o přežití…Nesmíme se bát domyslit tyto tvrdé pravdy a skoro po 34 letech snahy o změnu normalizačního chování říci jasně: Tato změna se absolutně nepovedla a naopak neonormalizační chování se stalo specifickou normou životů dalších generací. Ne, tato země není pro mladé!

A my starší - ti "poslušní, všechno chápající slaboši" (podobně jako naši otcové) - to nějak "došvejkujem", že? Co tady, chlape změníš? "Nic, jen si děláš zbytečné problémy."

Tak hezké prázdniny!

2
Vytisknout
9279

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023