Rusko: "Peníze došly." Vláda po kolapsu příjmů z komodit prudce snižuje rozpočtové výdaje

30. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Ruská vláda začala prudce snižovat výdaje federálního rozpočtu poté, co se příjmy z komodit propadly o polovinu a ani změna mechanismu zdanění ropy je nedokázala zvýšit.

K 27. květnu ministerstvo financí utratilo 14,547 bilionu rublů, což je 48 % ročního plánu, vyplývá z údajů elektronického rozpočtového systému. Příjmy zároveň činily 10,66 bilionu, tedy 40 % plánu. Schodek federální pokladny tak dosáhl 3,886 bilionu rublů, což je 134 % částky zahrnuté v zákoně o rozpočtu.

Údaje o příjmech vlády neberou v úvahu červnové daně, které dorazí v posledních dnech měsíce, což může výrazně snížit schodek. Pokud jde o výdaje, prudce klesly: V průměru v červnu rozpočet vynaložil peníze ve výši 44 miliard rublů denně, vypočítali analytici MMI. To je polovina průměru za předchozích pět měsíců - 88 miliard rublů.

"Ministerstvu financí buď došly peníze, nebo došla představivost," překvapeně konstatují analytici MMI.

Ministerstvo financí může zveřejnit oficiální údaje o rozpočtu za červen příští týden. Statistiky za květen ukázaly, že za pět měsíců federální pokladna vybrala 9, 818 bilionu rublů na daních - o 19 % méně než ve stejném období před rokem.

Příjmy z ropy a zemního plynu spadly o polovinu - z 5,658 na 2,853 bilionu rublů poté, co ropné společnosti musely zavést dvouciferné slevy pro kupující v Indii a Číně a vývoz plynu na klíčový evropský trh se zhroutil na úroveň roku 1970.

Současně výdaje vyskočily o 26 % na 13, 229 bilionu rublů, z nichž téměř třetina - 3, 9 bilionu rublů - představovala tajné položky. Objem utajených výdajů federální pokladny vyskočil o 3,5 bilionu rublů, vypočítali odborníci Gajdarova institutu, tedy téměř desetkrát.

Historicky jde asi 80 % "uzavřených" prostředků na financování armády a obrany státu (článek "národní obrana"), vzpomíná Janis Kluge, výzkumný pracovník Německého institutu pro mezinárodní bezpečnostní studia.

Tajné vojenské výdaje do konce května by tak mohly dosáhnout 3,1 bilionu rublů. A vezmeme-li v úvahu otevřené (884 miliard rublů), celkové výdaje na armádu a výrobu zbraní do konce května dosáhly téměř 4 bilionů rublů (necelých 98 miliard eur - BL).

To je o 38 % více než federální rozpočet přidělený na sociální zabezpečení obyvatelstva (2,986 bilionu rublů), třikrát více něž výdaje na podporu národního hospodářství (1,269 bilionu rublů) a téměř šestkrát více než výdaje na vzdělávání a zdravotní péči (přibližně 700 miliard rublů).

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
10501

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023